SGP en C.U. tegen hokkende burgemeester

De christelijke fracties in de gemeenteraad van Middelburg geven niet, zoals de meerderheid van de raad, de voorkeur aan J.M. Schouwenaar als eerste kandidaat voor het burgemeesterschap. SGP en ChristenUnie hebben er moeite mee dat Schouwenaar na een scheiding ongehuwd samenwoont.

De gemeente maakte vrijdag bekend dat Schouwenaar, nu burgemeester van Maarssen, als eerste op de voordrachtlijst staat. Burgemeester J.A. Jorritsma van Cranendonck werd nummer twee. Woordvoerders van SGP en Christen Unie weigeren aan te geven op welke kandidaat ze hebben gestemd. Ze willen niet tornen aan het besloten karakter van de vergadering over de voordracht. SGP en ChristenUnie telden samen zeven van de 24 stemmen tijdens die vergadering.

Raadslid C. Marijs wil wel het principe van de SGP nader verklaren. "Een burgemeester heeft een voorbeeldfunctie", zegt hij. "Hij moet een onberispelijke levenswijze hebben en geen leven leiden dat in strijd is met Gods geboden. Dat geldt voor een gezagsdrager in het bijzonder".

Raadslid J. Siereveld van de ChristenUnie zei over de kwestie: "De ChristenUnie geeft de voorkeur aan een gehuwd persoon". Hij haastte zich meteen te zeggen geen enkele bedenking tegen Schouwenaar te hebben. "Het zijn beiden goede kandidaten".

Beide fracties conformeren zich aan de keuze van de meerderheid van de gemeenteraad, benadrukken de twee raadsleden. Ze zeggen ook de keuze van de minister van Binnenlandse Zaken te zullen respecteren. "We zullen de nieuwe burgemeester als ambtsdrager loyaal tegemoet treden", zei Marijs.

De vorige burgemeester van Middelburg, L. Spahr van der Hoek, werd dit jaar eervol ontslagen. Na een reeks van incidenten wilden de vier Middelburgse wethouders niet met hem verder. Spahr van der Hoek is overigens in beroep gegaan tegen zijn ontslagregeling.