SGP blijft vrouw achterstellen

Voorzitter W. Kolijn van de SGP heeft vanavond in Netwerk maar weer eens benadrukt dat de vrouw ondergeschikt is aan de man. "In de bijbel staat dat de man het hoofd is van de vrouw, en daarnaar willen wij leven", aldus Kolijn.

Aanleiding voor het interview is de klacht die Mevrouw Grabijn-Van Putten bij de Commissie Gelijke Behandeling heeft neergelegd en vandaag behandeld werd. Zij wil dat de commissie zich uitspreekt over het verbod op vrouwelijke leden dat de SGP voert. De Verenigde Naties tikte de partij onlangs op de vingers voor dit discriminerende verbod.

"De VN weten niet waarover ze praten", meent Kolijn. "Ze kennen de Nederlandse cultuur niet en zien het verhaal niet in zijn context". Kolijn weet zich gesteund door een eerdere beslissing van het Openbaar Ministerie in Den Haag, augustus 1994, om niet tot vervolging van de partij over te gaan wegens discriminatie.

Kolijn vindt zichzelf niet fundamentalistisch, omdat hij naar de letter van de bijbel leeft. Op de vraag of hij het kiesrecht voor vrouwen zou verbieden, mocht de SGP ooit de grootste partij worden, antwoordde Kolijn bevestigend: "Maar in dat geval zou een meerderheid er ook achter staan".

De commissie zal nog voor het eind van het jaar uitspraak doen.