Omstreden Ajax-film gaat de verkoop in

De geruchtmakende documentaire Ajax, daar hoorden zij engelen zingen ligt vanaf maandag in de winkel. Dat heeft distributeur RCV Entertainment vrijdag bekendgemaakt.

Door dreigementen van verscheidene voetbalsupporters kon de film (soms tijdelijk) niet worden vertoond in diverse bioscopen in het land. Ze vonden dat een film over 'aartsrivaal' Ajax niet in het openbaar vertoond mocht worden. Onder meer Feyenoord-, Utrecht- en NAC-fans dachten er zo over. Het gevolg was dat bewaking werd ingesteld bij sommige theaters en dat andere de film niet durfden te draaien.

RCV denkt dat het uitbrengen op video niet tot hernieuwde emotionele taferelen zal leiden. ,,Wij hebben nog geen geluiden uit de markt gehad van winkeliers die de film niet in de schappen durven te zetten'', aldus een woordvoerster. De verkoop wordt niet ondersteund met etalageposters. ,,Dat is niet omdat we bang zijn voor het ingooien van ruiten, maar omdat daar geen budget voor is.''

De documentaire van regisseur Roel van Dalen toont het dramatische voetbalseizoen '99-2000 van de Amsterdamse voetbalclub en was de opening van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Van Dalen volgde de verrichtingen van de toen honderdjarige club. Van de woede in de kleedkamers na een nieuwe nederlaag, tot de selecties op de Ajax-school in Ghana.

Op 3 april komt de film komt de film in de verhuur in de diverse videotheken. Ook van videotheekhouders heeft RCV nog niet gehoord dat ze uit angst voor problemen de film liever niet ontvangen.