Radicale Molukkers willen 'Kerstoffensief'

De Molukse radicale splintergroepering Maluku-warchild heeft zaterdag aangekondigd, begin volgende week een nieuwe aanslag te plegen. Het gaat volgens de organisatie om 'een grote aanslag op de Nederlandse Spoorwegen' ergens in Midden Nederland.

Bij de gewelddadige actie wordt gebruik gemaakt van wapens. Eerder zei Maluku-warchild zich schuldig te hebben gemaakt aan brandstichting van treinstellen. De extremistische groepering deed de aankondiging aan woordvoerder L. Reawaruw van de Molukse actiegroep People Against Genocide (PAG). De militante Molukkers lieten vrijdag al weten een 'Kerstoffensief' te beginnen. Maluku-warchild lijkt een afsplitsing te zijn van PAG.

De Molukse splintergroepering eiste vrijdag de verantwoordelijkheid op voor de brand woensdag in een treinwagon op het Amstelstation in Amsterdam. Twee conducteurs raakten door de brand gewond. Ze ademden rook in toen ze het brandende rijtuig ingingen op zoek naar mogelijke passagiers. Die bleken er niet te zijn. Door het vuur was het treinverkeer tussen Utrecht en Amsterdam ruim twee uur ontregeld.

Reawaruw heeft al eerder gewaarschuwd dat radicale Molukkers harde acties aan het voorbereiden waren. Ze zijn ontevreden met de opstelling van de Nederlandse regering over de gewelddadigheden op de Molukken. Ze willen dat het kabinet de gebeurtenissen kwalificeert als volkerenmoord of genocide.

Begin deze maand eiste Maluku-warchild ook een aanslag op. Die was gericht op een trein tussen Elst en Arnhem. De daders gooiden toen twee molotovcocktails naar het bestuurdersdeel van de trein. Deze aanslag had veel minder uitwerking. Reizigers zagen dat er een voorwerp naar de trein werd gegooid. Ze zagen een lichtflits en roken benzinelucht.

Diep treurig dat een groepering op die manier een statement wil maken. Waar is de redelijkheid in dit alles?