Shell: olieprijs gaat exploderen
Zonder nieuwe investeringen in onderzoek en exploratie van olie zal de olieprijs in de toekomst gaan exploderen. Dat zegt Shell-baas Jeroen van der Veer op de olie- en gasconferentie in Kuala Lumpur. De wereldwijde energiesector heeft te maken met grote uitdagingen en de wereld heeft behoefte aan de toevoer van onconventionele energie om in de groeiende vraag te voorzien.
Door de ingestorte olie- (van 147 naar 32 dollar, inmiddels 68) en gasprijzen (van 14 naar 3,50 dollar) stoppen of stellen energieconcerns hun investeringen uit. Hierdoor zal de toestroom van nieuw aanbod in de toekomst beperkt zijn. Ook raken conventionele olievelden in rap tempo leger. Wanneer de wereldeconomie ook maar iets aantrekt zullen de energieprijzen exploderen zo denkt de baas van Shell.
"Olie en aardgas kunnen niet voorzien in de toenemende vraag", aldus Van der Veer. Shell denkt dat duurzame energiebronnen in de toekomst goed zullen zijn voor 30 procent van alle vraag. De uitspraken van Van der Veer sluiten naadloos aan bij die van de Saoedische olieminister in mei. Deze stelde dat zonder de noodzakelijke investeringen de olieprijs binnen 2 tot 3 jaar zou kunnen stijgen naar boven de 150 dollar.

Nu bang maken levert vast weer een steiging op per vat olie.
er zit wel wat in natuurlijk
maar met een benzineprijs die weer rond het niveau van eind vorig jaar komt (1,40-1,55) met een vatprijs van 65 dollar (terwijl de vatprijs toen 150 dollar was)
blijkt maar weer dat onze prijzen uiteraard nog hoger worden gehouden door de pomphouder zelf.
terwijl het nu ook voor 1,20-25 kan zijn.
hoe kan het anders dat als de prijs weer naar 150 dollar per vat gaat, dat de pompprijs dan rond de 1,70 uit gaat komen, terwijl dat vorig jaar dan 1,50 was?
winst winst winst! de accijns is anders niet gestegen geloof ik.
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
TV series: Boardwalk Empire | Burn Notice | Dexter | Game of Thrones | Impractical Jokers | Luther | Sherlock | Sons of Anarchy
Op de rand van een afgrond
En schouw in het Heelal
Niets was, niets is, niets zal
Zsm over op andere bronnen zodat we die kut bedrijven en dat klote opec een dikke middelvinger kunnen geven.
Of zou hij bedoelen dat de gemeenschap (overheid) die investeringen moet doen?
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
- - - - war is peace - - - - freedom is slavery - - - - ignorance is strength - - - -
Wat denkt Shell te bereiken met dit paniekzaaierij?
Kom liever met oplossingen.
Het lijkt wel alsof ze de grote boze buitenwereld de schuld toeschuiven en zelf zielig door cashen tot de dag des oordeels komt.
Jammergenoeg heb ik geen topfunctie bij Shell...
Iedereen zal meer gaan betalen als de olieprijs omhoog gaat. De een wat meer dan de ander, dat wel.
Nou weet ik niet of dan de produktiekosten van plastic enzo ook explosief zullen gaan stijgen en de consument daar dan uiteindelijk ook wat van ziet, heb daar niet zo'n verstand van, maar wie weet. Toch?
OMFG.
het blijft tot nu toe bij wat kleine projecten, maar er zijn tekenen dat dat gaat veranderen
lagers?
krankstel?
versnellingen?
Asics geniet. Lees mijn columns op http://www.raaskal.com
daarnaast is dit HET moment om te investeren in het ontwikkelen van alternatieven, door oliemaatschappijen. de olie zal niet altijd beschikbaar zijn, en andere stoffen die chemisch zijn, zijn misschien een idee, of anders zonne/wind energie.
no shit sherlocks!
Vooral in het laatste geval bepaalt de pomphouder alleen of hij mee gaat met de adviesprijs of niet. Vaak wordt er gekozen om onder de adviesprijs te gaan zitten om klanten te trekken. Dit komt in de praktijk erop neer dat er op een liter benzine ongeveer 5 a 6 cent tussen zit. Dat is marge,...geen winst! Of de prijzen nou stijgen of dalen, deze marge blijft zo goed als hetzelfde aangezien de adviesprijzen nagenoeg een vaste marge houden tussen inkoop en verkoop.
Oftewel, op een lampje verdient de pomphouder vaak meer dan op een volle tank.
Ik heb het dus over zelfstandige stations, langs de snelweg zijn de stations meestal in bezit en beheer van de maatschappij. Over de adviesprijzen van maatschappijen kan ik overigens niks zinnigs zeggen, maar dit is dus niet te vergelijken met de stations.
Ook "leuk" om te weten
ongeveer 65%% van de literprijs gaat naar de overheid
Dat kan dus oplopen tot boven een euro per liter
we betalen btw en accijns over brandstof...
volgens mij hebben ze nog genoeg buffer om te investeren hoor
Nare man. Ik schaam me als NL'er voor Shell.
maar goed, anders hadden ik en wij allemaal er waarschijnlijk een stuk slechter voor gestaan.
Maar ja geld geld geld.
Er staan er meer dan genoeg.
Overigens is China ook druk bezig met het bouwen van extra kerncentrales.
foto
Beter plaatje.
Stations zijn vaak uiteindelijk gewoon in handen van de overheid die ze weer verpacht aan maatschappijen enzo.
Het meeste gaat naar de overheid maar die doen ook weinig voor de toekomst.
Probleem is dat 99% vd bevolking hebberig is en altijd maar meer welvaart voor zichzelf wil.
[Ontopic]Jeetje wat een rampspoed allemaal. We moeten zeker niet ons kop in het zand steken maar ook niet in paniek olie gaan hamsteren. We moeten eens goed gaan verzinnen hoe we zuinig met de huidige oliereserves om moeten/kunnen gaan. Maar heeft Shell daarvoor een oplossing? Ik las laatst dat ze wel de kennis voor hebben maar nog niet uit willen brengen omdat ze nu nog genoeg winst maken.[/ontopic]
maar goed, waarheid is natuurlijk dat als ik een maatschappij was die dit in kon kopen, zou ik massaal olie inkopen. beter nu dan morgen. goede manier om het op pijl te houden, en je kan dan deals maken met Shell, Exxonmobile, Q8 etc.
daarnaast is dit HET moment om te investeren in het ontwikkelen van alternatieven, door oliemaatschappijen. de olie zal niet altijd beschikbaar zijn, en andere stoffen die chemisch zijn, zijn misschien een idee, of anders zonne/wind energie.
Maar men ziet momenteel nog niet de urgentie in om die alternatieven te vermarkten. Men wacht liever tot de olieprijs en daarmee de benzineprijs idd geëxplodeerd is. Dan kan men het alternatief veel duurder op de markt gaan zetten, met hogere winsten tot gevolg.
En niet gaan lopen blaten dat stroom opwekken olie kost... daar zijn tientallen manieren voor zonder dat het 1 druppel olie kost!
Het ultieme excuus om de olieprijs te verhogen. foto
Of iemand moet nog ergens een ZPM op zolder hebben liggen
Nu is afgelopen tijd de olieproductie verlaagd om de prijs sowieso weer omhoog te krijgen.
En nu roepen dat de olieprijs gaat exploderen.
Hypocriete klootzakken zijn het.
I still hesitate to use spaces
in file names.
* only dead fish go with the flow.
Even met Tom Hanks bellen of die chick ons niet wat anti-materie kan passen.
mijn Puch rijd 1:40!!
Ik hoop dat dit een les wordt voor roverheden dat ze met hun dievenpoten van de energiesector af moeten blijven. Het enige waar deze mafia goed voor is, is de creatie van tekorten, inflatie, deflatie, moord, roof & koppijn.
Want als ze op hetzelfde productienivo zouden zitten als voor de crisis dan zou de olie nog meer onder de 35 dollar per vat zijn gaan zitten.
Een voordeel is dat die OPEC en andere olieproducerende landen vanzelf weer meer zullen gaan produceren wanneer de prijs weer op een acceptabel nivo (in hun ogen) komt, want ook die landen hebben nu eenmaal geld nodig, en zakt de prijs weer.
Uiteraard heeft Shell er baat bij om te zeggen dat de olieprijs gaat stijgen zodat er veel investeringen in de olietermijnmarkt worden gedaan.
Zo niet? Dan toch!
Nawie, just Nawie!
TWENTE KAMPIOEN.
Snap alleen niet als de olie prijs vorig jaar op $147 staat en de bezine prijs toen op € 1,70 staat, hoe kan het dan wanneer olie 2x zo goedkoop wordt dat de benzine prijs maar 20% daalt.. iemand steekt die overige 30% in zn zak!
bah
En waarvan worden het (kunststof)zadel, de trappers en de plastic kapjes van je verlichting van gemaakt?
Waarmee worden de fabrieken die jouw fiets maken mee van energie voorzien? Hoe komt die fiets van de fabriek in de fietswinkel?
Juist ja daar is allemaal olie voor nodig. Nu zal de impact van een hogere olieprijs niet al te veel invloed hebben op een fiets zoals het wel heeft op het autoverkeer maar toch.....
Het is niet alleen maar onzin wat ik verkondig !!!!
Hoe verder het op raakt, hoe moeilijker het wordt om nieuwe olie te vinden en hoe duurder de prijzen worden.
Mijn persoonlijke mening is dat we "peak-oil" al bereikt hebben. Dankzij de crisis is de vraag en daarmee de prijs tijdelijk ingestort waardoor we een zachte overgang hebben gekregen.
Deze adempauze zou gebruikt moeten worden om zo veel mogelijk voorraad op te bouwen, zodat we het nog een tijdje vol kunnen houden.
Verder moeten we natuurlijk keihard op zoek naar alternatieve energiebronnen. Er wordt wel eens gezegd dat als de olie op is we altijd nog kolen kunnen gebruiken, waar we nog heel veel van hebben. Tot op zekere hoogte is dat waar, maar dan zullen we keihard moeten werken om de steenkooltechnologie de 21ste eeuw in te helpen. Auto's met scheppen steenkool voeren gaat niet werken.
De baas van Shell snapt prima dat er ooit een einde aan de goedkope olie komt, maar z'n aandeelhouders niet. Die willen nu geld zien. Ik geloof dat deze Shell baas een beetje klaagt omdat hij niet de investeringen mag doen die hij nodig vindt om zijn bedrijf te laten overleven.
Het is niet alleen maar onzin wat ik verkondig !!!!
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken