Dildo's inpakken

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. 

Vandaag over dildo's inpakken. 

Werken, luie bijstandstrekkers! – Neuskleuter
Er is niks mis met iets doen voor een uitkering. Het is goed behulpzaam te zijn voor medeburgers. Het is prima om activiteiten te stimuleren. Ik weet zeker dat (vrijwilligers)werk kan helpen om structuur in je leven te houden. Het is een prima mogelijkheid om talenten te ontwikkelen, die je later kunt gebruiken. Ik ben zelfs voor een stuk dwang bij lastige types, want die hebben JUIST die schop onder hun reet nodig. Zolang deze redenen tenminste wél daadwerkelijk het doel zijn en je geen mensen in onzinnige baantjes zet waar ze geen flikker mee opschieten!

Ik heb echter vooral een andere, vrij simpele vraag. Waarom nu wel?

Toen we nog aanzienlijk minder werklozen hadden, was er blijkbaar geen behoefte om die werklozen aan het werk te schoppen. En juist toen was er een enorme behoefte. Alle sectoren hadden alle mankracht al binnengesleept en kwamen nóg steeds mensen tekort. Voor een stukje zorg- en hulpverlening was gewoon niemand meer beschikbaar en in zorginstellingen hadden ze ook toen al te weinig handjes. Juist in die tijd waren die bijstandstrekkers dus verrekte handig geweest!

Nu zitten we met zevenhonderdduizend werklozen, omdat bedrijven geen werk meer hebben. Omdat het ambtenarenapparaat wordt ingekrompen. Omdat bedrijven minder diensten aan overheden kunnen verlenen. Omdat defensie minder mensen werk biedt. Omdat ze binnen de zorg op loonkosten MOETEN besparen.
En juist NU moeten mensen bij sociale werkvoorzieningen dildo's in gaan pakken, terwijl een hoop medewerkers van die sociale werkvoorzieningen hun indicatie kwijtraakten? Koffie schenken bij bejaarden, terwijl zij noodzakelijke hulp moeten ontberen? Parkjes harken, terwijl commerciële groenbedrijven failliet gaan? Aan de slag in banen, waar ze eerder voor waren ontslagen?

Opnieuw. Waarom nu wel?

Motivatie? Zorg nu voor vierhonderdduizend banen en je hebt ze volgende week ingevuld. Bezuinigen? Die uitkeringen zul je hoe dan ook moeten betalen en daar vloeit weinig belastinggeld voor terug. Als opleiding? Wat leert een werkloze metselaar van dildo's inpakken?

O ja! Medemenselijkheid! Daar wil men het graag op gooien. Was dat in 2007 dan niet nodig? Hele volksstammen waren toen zo druk met geld verdienen en uitgeven, dat ze liever 'professionals' betaalden om voor hun kinderen en ouders te zorgen!

Gezond verstand mensen! Investeren in onderwijs en innovatie zorgt voor meer werkende mensen. Die bouwwereld wat zekerheid en ondersteuning bieden, zet bouwvakkers aan het werk. Al die werkenden kosten niets en leveren keihard belastinggeld op. Zorg dat we als handelspartner aantrekkelijker worden en vanuit het buitenland stromen de dollars binnen. En dan komt toch een keer het moment dat we weer zo veel geld verdienen, dat het niemand wat uitmaakt dat die zorginstellingen best duur zijn. Als de reet van oma maar wordt afgeveegd!

Allemaal lange termijn? Niet goedkoop? Wat kost het als we nog een paar jaar zevenhonderdduizend werklozen of meer moeten betalen om debiele baantjes in te vullen?

Moeten bijstandstrekkers iets doen voor hun uitkering? Absoluut! Maar zorg dan eerst voor een volksmentaliteit waarin het vanzelfsprekend wordt om de buurvrouw even te helpen. Scheelt meteen een legertje dwingende ambtenaren.

Die mentaliteit verander je niet met kabinetsbeleid. Dat moeten we zelf doen. Niet afwachten tot we gedwongen dildo's in moeten pakken, maar gewoon aan de buurvrouw vragen of ze wat hulp nodig heeft.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns