Europese Verordening Marktwerking Goedheiligman

 

 5 December vieren de columnisten van FOK! Sinterklaas met je. Een horde columnisten heeft onder het overduidelijke pseudoniem “FOK!sinterklaas” columns geschreven.

Aan jou de uitdaging, de columnisten aan hun anonieme columns te herkennen. Zet in de comments onder de columns wie volgens jou de schrijvers zijn. Onder degenen die de meeste columnisten raden, worden leuke prijzen verloot. Maar het gaat natuurlijk vooral om de eer:  deze winnaars valt immers Eeuwige Roem ten deel, alsmede een uitnodiging om langs te komen op de columnistenmeet die binnenkort wordt gehouden.

Tijdelijke UserIcon

Europese Verordening Marktwerking Goedheiligman

Preambule:

De Europese Commissie is in heel veel sectoren overgegaan tot het bevorderen en wettelijk verankeren van de marktwerking. Met name het misbruik van monopolieposities, dat berucht was wegens zijn verstorende werking op de markt en wegens het geringe rendement dat de Europese belastingbetaler voor zijn geld krijgt, is hiermee een halt toegeroepen. Hierbij valt te denken aan de aanbesteding van overheidstaken zoals bepaalde vormen van zorg, scholing, aanleg en onderhoud van infrastructuur, energievoorziening en mobiliteit.

Ik ben van mening dat ook het monopolie rond het omstreeks begin december verstrekken van geschenken aan veelal jeugdige inwoners van de Eurozone niet langer aan de orde kan zijn. Daarom leg ik deze verordening ter vaststelling aan het Europese Parlement voor.

Artikel 1.

Concessiegrootte en Level Playing Field

Uiteraard is er pas sprake van het doorbreken van een monopolie, wanneer de Europese Sinterklaasmarkt in meerdere delen wordt opgesplitst. In een zone-gewijze indeling wordt voor de betreffende organisatie wel een lokaal monopolie toegekend, om op die manier een efficiënte aanpak te kunnen bevorderen. Er is bij de verkrijging van deze concessies dus geen sprake van concurrentie “op de schoorsteen” maar “om de schoorsteen”.

De markt wordt verstoord wanneer een enkele aanbieder meer dan 50 procent van de Euromarkt in handen heeft. Daarnaast is het wegens het verkrijgen van een Level Playing Field van groot belang, dat niet alleen zeer grote organisaties, maar ook kleinere ondernemingen en nieuwkomers op de markt naar de verschillende concessies kunnen meedingen.

Daar waar toch sprake is van afgeschermde markten, kunnen de bespelers van deze markten niet meedingen naar de concessies zoals in deze verordening bedoeld. Aldus wordt het wederkerigheidsbeginsel in stand gehouden. De concessiehouders “Kerstman” en “Paashaas” kunnen dus niet inschrijven op de concessies “Sinterklaas”.

Artikel 2.

Gebiedsafbakening

De concessiegebieden mogen niet meer dan 750.000 minderjarige kinderen omvatten. Zoveel mogelijk wordt getracht, de concessiegrenzen gelijk te laten lopen met geografische of politieke barrières, zoals waterwegen en landsgrenzen. De lokale overheid treedt op als concessieverlener en concessiebeheerder. Zij ziet toe op een ordentelijke uitvoering van de eisen en voorwaarden, zoals in de concessie staan vermeld.

Artikel 3.

Kwaliteitseisen

Om te waarborgen dat het voorzieningenniveau na aanbesteding niet slechter is dan daarvoor, worden in de eisenprogramma’s aan welke dient te worden voldaan minimaal de volgende aspecten opgenomen. De inschrijver die in zijn bieding deze eisen het verregaandst overtreft, verwerft de concessie.

Percentage op tijd bezorgde geschenken: Hiermee wordt gewaarborgd dat in verreweg de meeste gevallen de geschenken tijdig worden bezorgd.

Percentage op de juiste locatie en voorzien van de juiste naam afgeleverde geschenken: Hiermee wordt met name gewaarborgd dat zaken die niet voor jeugdigen geschikt zijn, daar ook niet terechtkomen. Te denken valt hierbij aan gevaarlijke machines en huishoudelijke apparaten, sterk alcoholische dranken en lectuur van pornografische aard.

Uitvalpercentage: Per concessie mogen uitvoerend medewerkers, de zogeheten “Pieten”, niet vaker dan drie keer per jaar uit een schoorsteen vallen.

Milieuzorg: daar veel schoorsteenkanalen nog steeds in verbinding staan met warmtetoestellen, is het niet toegestaan, verpakkingsmaterialen te gebruiken welke bij verbranding schadelijk zijn voor het milieu.

Mobiliteit: De Europese Commissie is groot voorstander van vervoer over water. Dit is buitengewoon energiezuinig. Om de economieën in de oostelijke landen met hun grote voorraad aan steenkool en bruinkool te stimuleren, dient het langeafstandsvervoer te geschieden per stoomboot. Het vervoer over de korte afstand verricht men bij voorkeur per paard.

Huisstijl: Voor de herkenbaarheid van de dienstverlening wordt voorgeschreven dat de concessiemanager die optreedt namens de opdrachtnemer gehuld is in overwegend rode kleding. Zijn assistenten verrichten hun werkzaamheden in een veelkleurige outfit. Het is niet toegestaan, blootshoofds de werkzaamheden uit te voeren.

Artikel 4.

Personele Paragraaf

Indien een concessie afloopt, en de volgende concessie na aanbesteding door een andere onderneming wordt verworven, dient al het direct uitvoerende personeel, inclusief kleurige bedrijfskleding, door de nieuwe concessiehouder te worden overgenomen. Op deze wijze loopt de werkgelegenheid van een aanzienlijke groep laaggeschoold personeel geen gevaar.

Artikel 5.

Registratie en Monitoring

Om te beoordelen of de concessiehouder wel de beloofde manuren levert, mag de aanbestedende overheid verlangen dat deze een DRU-boekhouding voert. De afkorting DRU staat voor Dak Registratie Uur; dit is een aanvaardbare maatstaf voor het geleverde arbeidsquotum.

Artikel 6.

Looptijd concessie

De looptijd van een concessie bedraagt maximaal 300 jaar.

Artikel 7.

Strafbepalingen

Wanneer de concessiehouder niet aan de gestelde eisenprogramma voldoet, kan de opdrachtgever de verantwoordelijke manager straffen door hem met een takkenbos, veelal aangeduid met “roe”, een aantal slagen toe te dienen. Indien vervolgens de gewenste verbetering uitblijft, kunnen de verantwoordelijken, verpakt in een stevige jute zak, in de richting van het Iberisch Schiereiland op transport worden gesteld.


Brussel, 5 december 2008
Lenie Kroese
Eurocommissaris Marktordening