FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 september 2024

Russische drones boven Letland en Roemenië waargenomen

In het oosten van EU- en NAVO-lid Letland vloog een Russische drone via Wit-Rusland het Letse luchtruim binnen en stortte neer in de stad Rēzekne. Het ministerie van Defensie in Riga zei dat het incident wordt onderzocht. Ook de NAVO is op de hoogte gebracht.

De Letse strijdkrachten ontdekten het onbemande vliegende object toen het het luchtruim binnenkwam, volgden de beweging ervan en lokaliseerden vervolgens de crashlocatie. Het was onduidelijk hoe een Russische drone ongehinderd via Wit-Rusland naar Letland kon vliegen. Het onderzoek is nog gaande, aldus de politie.

“Deze situatie is een bevestiging dat we de oostgrens van Letland verder moeten versterken, inclusief de ontwikkeling van luchtverdedigingscapaciteiten en elektronische oorlogsvoering om de activiteiten van onbemande luchtvaartuigen te beperken”, aldus de Letse minister van Defensie Andris Spruds. 

Zondagavond vloog een Russische drone over Roemeens grondgebied voordat het toestel opnieuw het Oekraïense luchtruim weer binnendrong, aldus het ministerie van Defensie in Boekarest. In de grenssteden Constanta en Tulcea waarschuwdes het leger de bevolking middels een sms-alert. Twee Roemeense F-16 straaljagers zijn opgestegen om de drone te observeren. Het leger is een zoektocht gestart naar mogelijk drone-wrakstukken in het onbewoonde gebied van de grensstad Periprava. 

Israël sluit grens met Jordanië na dodelijke schietpartij Westelijke Jordaanoever

Een aanvaller schoot drie mensen dood bij een grensovergang tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië. Het Israëlische leger zei dat de slachtoffers Israëlische burgers waren. De aanvaller naderde vanaf de Jordaanse kant in een vrachtwagen en opende het vuur.

Update 22.15 uur: Israël heeft na de schietpartij de grenzen met Jordanië gesloten. Uit 'vooronderzoek' bleek dat de dader een man  uit Jordanië was aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in Amman.

Volgens Israëlische bronnen stapte de man een uit een vrachtwagen bij de kruising bij de Allenby Bridge en schoot op medewerkers van een Israëlisch beveiligingsbedrijf. De aanvaller werd vervolgens neergeschoten.

De Allenby-brug, ook wel bekend als de Koning Hoessein-brug in Jordanië, ligt over de rivier de Jordaan, die de grens vormt tussen Jordanië en Israël en ook met de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Aan Israëlische zijde wordt de grensovergang beheerd door Israëlische veiligheidstroepen en particuliere bewakers.

Eerdere berichtgeving: De schutter is gedood door Israëlische veiligheidstroepen. Het Jordaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het een onderzoek was begonnen. De brug blijft tot nader order gesloten.

Het controlepunt Allenby Bridge is momenteel de enige grensovergang tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië. Het geweld in het door Israël bezette gebied is sinds het begin van de Gaza-oorlog enorm toegenomen. Zowel aanvallen door Palestijnen als door kolonisten zijn toegenomen. Het Israëlische leger voert vrijwel dagelijks operaties uit.

Vogelgriep voor het eerst vastgesteld bij persoon zonder contact met dieren

In de VS is bij een mens het vogelgriepvirus aangetroffen, in tegenstelling tot de eerdere 13 gevallen dit jaar had deze persoon volgens de Amerikaanse CDC geen “beroepsmatige blootstelling aan zieke of geïnfecteerde dieren”.

De besmetting vond plaats in de staat Missouri. Er hebben zich daar nog geen gevallen van vogelgriep voorgedaan. De patiënt werd in het ziekenhuis behandeld met antivirale medicijnen en is inmiddels ontslagen. Volgens de informatie had de man al eerder problemen met zijn gezondheid voordat hij besmet raakte. Details over de identiteit en woonplaats van de zieke man zijn niet bekend gemaakt. 

Bezorgdheid over de overdracht van persoon tot persoon
Alle voorgaande gevallen hadden zich voorgedaan bij mensen die met melkvee of pluimvee werkten. Volgens de huidige kennis is er geen overdracht van mens op mens. De zorg is echter dat het virus wat aanwezig is bij zoogdieren zich blijft muteren.

In het geval in Missouri bestaat nu de vrees dat het virus mogelijk door een persoon is overgedragen. Het onderzoek naar de besmetting wordt voortgezet, aldus de CDC. Een eventuele overdracht naar nauwe contacten van de patiënt is nog niet vastgesteld.

Risico 'laag'
Het H5N1-virus komt vrijwel uitsluitend voor bij wilde dieren en landbouwhuisdieren. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) noemt aaseters, zeezoogdieren, vleesetende huisdieren, zoogdieren die worden gekweekt voor hun vacht, en herkauwers zoals melkkoeien als dragers. Deskundigen maken zich echter zorgen over de wereldwijde verspreiding van gevallen van vogelgriep onder mensen. De CDC benadrukte echter dat het risico voor de bevolking ‘laag blijft’.

Roglic evenaart met vierde Vuelta-eindzege record, Küng wint slottijdrit

Primoz Roglic heeft voor de vierde keer de Vuelta a España op zijn naam geschreven. In de afsluitende tijdrit over 24,6 kilometer in Madrid, kwam zijn leidende positie niet in gevaar. Hij werd tweede achter tijdritspecialist Stefan Küng.

De afsluitende etappe in de Ronde van Spanje was een tijdrit van bijna 25 kilometer in Madrid. Küng was vooraf een van de favorieten voor de dagzege en de Zwitser maakte het ook helemaal waar. Over het 24,6 kilometer lange parcours deed hij 26 minuten en 28 seconden en daarmee was hij meer dan een halve minuut sneller dan Roglic. Mattia Cattaneo werd derde op 42 seconden van de Zwitser.

Het eindklassement was dus voor Roglic. De Sloveen begon met meer dan twee minuten voorsprong en pakte zijn vierde eindwinst in de Ronde van Spanje en komt daarmee op gelijke hoogte met Roberto Heras, die in het verleden ook vier keer wist te winnen. Voorafgaand aan de tijdrit was het nog wel spannend voor de podiumplaatsen, maar daar kwam geen verandering in. Ben O'Connor hield Enric Mas achter zich, terwijl Richard Carapaz niet op het podium geraakte.

De enige wijzing in de top tien was dat de winnaar van de jongerentrui Mattias Skjelmose de vijfde plaats overnam van David Gaudu.

Results powered by FirstCycling.com

Coureur Van der Mark wint in de regen na jaren weer in WK Superbikes

Het World Superbikes-kampioenschap is dit weekeinde in actie gekomen in Frankrijk. Op het circuit van Magny-Cours werd geracet zonder kampioenschapsleider Toprak Razgatlioglu: de Turkse BMW-coureur kende op vrijdag in de training een nare crash en blesseerde zich daar bij, waardoor hij de rest van het weekeinde toe moest kijken.

Race één
De race begon met Alex Lowes op poleposition, voor Nicolo Bulega en Scott Redding. Garrett Gerloff vertrok vanaf plek vier, voor Michael van der Mark, Xavi Vierge, Axel Bassani, Jonathan Rea en Andrea Locatelli. Aan het eind van de openingsronde ging Bulega met Rea onderuit, waarmee hij een enorme kans liet liggen om punten goed te maken op Razgatlioglu in het WK.

Het begon ondertussen alsmaar vochtiger te worden op het circuit, waar Locatelli vanaf de tweede plek onderuit gleed. Uitgerekend Locatelli reed echter op intermediates, net als Bulega en Gerloff. Lowes reed naar een ruime leiding, maar reed op slicks, terwijl Gerloff in de buurt begon te komen - de Amerikaan was de op slicks rijdende Van der Mark gepasseerd voor plek twee.

Er werden pitstops gemaakt voor regenbanden, na een paar ronden kwamen ook Van der Mark en Lowes binnen. Ze behielden hun posities, want iedereen kwam binnen, op één man na: leider Gerloff, die al op intermediates reed. Hij had meer dan een halve minuut voorsprong en er leek niks aan de hand, maar hij gleed onderuit - zijn intermediates bleken toch niet voor genoeg grip te zorgen en ook hij kwam binnen voor full wets.

Zo reden Van der Mark en Lowes ineens voorop, ruim voor Bautista. Lowes nam de leiding over, maar dat duurde niet lang: de veteraan gleed onderuit en zo reed Van der Mark eenzaam op kop, op koers voor zijn eerste zege in drie jaar. Die liet hij zich niet ontglippen en na veel blessureleed, zoals het breken van zijn been toen hij nét terug was van een gebroken been, was daar éindelijk weer een dikverdiende zege voor een logischerwijze emotionele Van der Mark, maar liefst vijf jaar nadat hij voor het laatst een 'reguliere' race won. Bautista finishte als tweede, Petrucci completeerde het podium.

Superpolerace
De race begon met dezelfde eerste twee startrijen als race één, aangevuld met Bassani, Locatelli en Petrucci op rij drie. Al na een paar bochten lag Bautista in het grind, terwijl Bulega de leiding pakte, voor Lowes en Van der Mark. De Nederlander kon het tempo niet helemaal volgen en verloor in de slotfase nog flink wat posities, terwijl Lowes de aanval op Bulega opende.

Bulega sloeg de aanval van Lowes af en pakte de overwinning, Petrucci completeerde het podium, voor Redding, Vierge en Gerloff - Van der Mark zakte nog terug naar de achtste plek.

Race twee
De laatste race van het weekeinde begon met Bulega, Lowes en Petrucci op de eerste startrij, voor Redding, Vierge, Gerloff, Iker Lecuona, Van der Mark en Remy Gardner. Bulega pakte de leiding en na een probleem voor Lowes nam Petrucci de tweede plek in, voor Vierge en Van der Mark.

Bassani kwam al snel lekker op dreef en ging voorbij Vierge en Van der Mark naar plek drie, terwijl Bulega zijn voorsprong op Petrucci uitbreidde. Van der Mark schoof dan weer snel door naar plek drie, terwijl Bassani voor het afsnijden van een bocht ook nog eens een longlappenalty kreeg.

Die derde plek hield Van der Mark niet lang vast, want hij kreeg een aanval van Gerloff om de oren en kon de Amerikaan niet van zich af houden. De strijd was voorin ondertussen wel gestreden: Bulega pakte de winst, Petrucci en Gerloff completeerden het podium, terwijl Lowes zich sterk herstelde en in de slotfase nog langs Van der Mark naar plek vier reed.

Kampioenschap
Razgatlioglu behield gewoon de leiding in het kampioenschap, dat kon ook niet anders, maar Bulega verkleinde het gat wel naar 55 punten - met een normale uitslag in race één had dat nog een stuk beter kunnen zijn. Van der Mark staat na zijn beste weekeinde van het jaar nu op de zevende plek.

Kooij sprint naar zege in Bemer Cyclassics

Olav Kooij heeft de 25ste editie van de Bemer Cyclassics in Hamburg op zijn naam geschreven. De Nederlandse sprinter van Visma Lease a Bike was in de massasprint te snel voor Jonathan Milan en Biniam Girmay.

De Bemer Cyclassics was alweer toe aan de 25ste editie. In Hamburg stond er een sterk deelnemersveld aan de start met topsprinters als Philipsen, Milan, Girmay. Ook Kooij en Merlier, die vorige week nog hard waren gevallen in de RenewiTour, stonden aan de start.

Gezien het parcours kon er een massasprint worden verwacht met in de finale drie rondjes om de Waseberg. Lange tijd reed er een groep van zes vooruit, met daarbij Taco van der Hoorn. De Nederlander werd op 25 kilometer van de finish ingerekend, vlak voor de laatste keer de Waseberg. Op die korte helling kon er weinig tot geen verschil gemaakt worden en kregen we in Hamburg een massasprint. Red Bull Bora hansgrohe trok de sprint perfect aan voor hun sprinter Jordi Meeus. Kooij sloop goed mee in het treintje en kwam er mooi op tijd uit. De Nederlander kwam als eerste over de finishstreep vlak voor Milan en Girmay.

Results powered by FirstCycling.com

Woningcorporatie wil 91-jarige uit huis zetten, maar rechter beslist anders

Een 91-jarige vrouw mag niet uit haar woning in West worden gezet. Dat heeft de rechtbank besloten in een kort geding. Woningcorporatie Lieven de Key wilde niet dat de vrouw na een revalidatie zou terugkeren, omdat ze te lang weg zou zijn geweest en te oud zou zijn voor een bovenwoning. Zo meldt AT5.

De vrouw woont al sinds 1957 in de portiekwoning op drie hoog. Tot ze in juni vorig jaar noodgedwongen moest vertrekken. Tijdens een bezoek aan haar dochter kwam ze ongelukkig ten val. Ze brak haar rechterarm en moest een jaar lang revalideren in een zorgcentrum. Daar woont ze ook nu nog.

Volgens Lieven de Key is haar verblijf in het zorgcentrum inmiddels definitief. En 'gelet op haar leeftijd' kan ze niet terugkeren naar haar huis in West. "De woning is immers gelegen op de derde etage en alleen bereikbaar via een smalle trap."

Onzin, volgens de vrouw en haar familie. Ze zou prima in staat zijn om alleen te wonen. Haar verblijf in het zorgcentrum was slechts tijdelijk en ze wilde op 1 september weer naar huis. Eenmaal thuis zou ze iedere dag ondersteuning krijgen van thuiszorg, en ook een noodknop en een deurbel met camera. 

De rechter stelde de vrouw in het gelijk. Dat de woning drie hoog is en er geen lift is, kan voor een 91-jarige een uitdaging zijn. Maar met hulp van thuiszorg en familie moet dat volgens de rechter geen probleem zijn.

Minderjarige vast voor deelname terroristische organisatie The Base

Drie mannen die in augustus zijn aangehouden worden verdacht van opruiing tot terrorisme. Ze zitten in voorlopige hechtenis. Een van hen, een jongen van 16, zit naast opruiing ook vast voor deelname aan een terroristische organisatie. Het gaat om The Base, een rechts-extremistische paramilitaire organisatie, die een internationale aanhang heeft.

The Base staat sinds januari van dit jaar op de nationale sanctielijst terrorisme en wordt sinds vorige maand in heel Europa aangeduid als terroristische organisatie.

De verdachten van 16, 19 en 26 jaar oud zijn op 20 augustus aangehouden door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) in resp. Hengelo, in de gemeente Bergeijk, en in Veenendaal. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat ze aanhanger zijn van het accelerationistische gedachtengoed, dat is een stroming binnen het rechtsextremisme. Volgens het OM hebben ze in chatgroepen anderen aangezet om onder meer terroristische misdrijven te plegen, en daarmee worden ze verdacht van opruiing tot terrorisme.

Op dinsdag 3 september 2024 zijn de verdachten verschenen voor een raadkamer, waar besloten is dat alle drie verdachten 30 dagen vast blijven zitten. De zaak van de minderjarige verdachte wordt behandeld volgens het jeugdstrafrecht.

Roekeloze automobilist rijdt fietser dood: OM eist gevangenisstraf

Op de kruising van de Paul Krugerstraat en de Dennenstraat in Nijmegen wordt in de nacht van 8 op 9 maart rond twee uur dit jaar een overstekende fietser aangereden door een auto die veel te hard door een rood stoplicht rijdt. Het slachtoffer overleeft dat niet. De bestuurder van het voertuig rijdt vervolgens door, maar dezelfde dag nog wordt een 28-jarige Nijmegenaar aangehouden als verdachte. Hij zit sindsdien vast in voorlopige hechtenis.

Volgens het Openbaar Ministerie is deze verdachte degene die achter het stuur zat. Hij was, zo blijkt uit onderzoek, onder invloed van alcohol, had een veel te hoge snelheid en negeerde ook nog eens een rood stoplicht op het moment van de botsing. Het OM eist een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor zijn roekeloze rijgedrag. Daarnaast moet hij, als het aan het OM ligt, zijn rijbewijs voor vijf jaar inleveren.

Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat hij eerder is betrapt op het rijden onder invloed en dat hij de gehele rit die nacht grofweg twee keer de maximale toegestane snelheid aanhield. “Hij vermindert ook geen vaart voor het rode licht op het kruispunt, omdat hij, zo verklaart hij bij de politie, denkt dat het wel op tijd groen zal worden.” Ook het verlaten van de plaats van het ongeval en het rijden onder invloed neemt het OM mee in de strafeis.

De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem tijdens de motivering van de strafeis: “Het mag duidelijk zijn dat er niet anders kan worden gereageerd dan met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur, als ook een langdurige rijontzegging.”

Door zijn handelen veroorzaakte de verdachte onpeilbaar veel verdriet bij de nabestaanden. “De man is abrupt uit het leven gerukt, hij laat een weduwe en twee jonge kinderen achter. Hun vader zal er nooit meer bij zijn. Niet op hun verjaardagen, niet als zij afstuderen, niet als zij ooit gaan trouwen. De ouders van het slachtoffer, beiden hier vandaag tijdens de zitting aanwezig, is het ergste overkomen wat een ouder kan overkomen: hun enige zoon is dood.”

De juridische vraag die de officier van justitie vandaag op zitting aan de rechtbank voorlegde, is of hier sprake is van schuld of van opzet: “Alles overziend vind ik dat hier nét geen sprake is van opzet. Er is mijns inziens sprake van de hoogste schuldgradatie die we kennen, namelijk roekeloosheid, zoals te vinden in artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Dat is het allerlaatste station dat we passeren voordat we bij opzet komen. Overigens wil ik daarbij gezegd hebben dat deze juridische haarkloverij weinig betekenis heeft voor de nabestaanden: zij zijn hun dierbare verloren en er is niets dat daar verandering in brengt.”

Man wil overstekende wolf aanrijden bij Nunspeet

Op X heeft de Faunabescherming een filmpje gedeeld van iemand die zegt van Facebook-actiegroep 'Geen Wolf' te zijn, die heeft gefilmd hoe hij op de Van Petersom Ramingsweg in Nunspeet enige tijd naast een daar lopende wolf rijdt om vervolgens op het dier in te rijden.

De man geeft tijdens het rijden commentaar op de wolf die hij ziet lopen, hij rijdt vervolgens op de wolf in die wist te ontkomen waarna de man zegt "het moest even gebeuren". De Fauna bescherming heeft de politie gevraagd onderzoek te doen naar het voorval en inmiddels heeft pro-dieren actiegroep  "Bite Back" zich ook  gemeld om aangifte te doen van het willen aanrijden van een beschermd dier.

In de nacht van 5 september is een wolf doodgereden in Harskamp. Agenten troffen er de wolf en de auto aan, net als de 22-jarige bestuurder uit de gemeente Ede. De wolf stierf kort daarna, meldde de politie op X. Of de wolf daadwerkelijk is doodgereden, of dat er misschien iets anders is gebeurd, wordt volgens een politiewoordvoerder nog onderzocht.

3x3-basketbalsters tweede in Women's Series Finals

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben in het Chinese Hangzhou de Women's Series Finals gespeeld. Dat was het toernooi met de beste teams van de Women's Series, het reguliere circuit aan toernooien over de hele wereld.

Nederland had zich als eerste voor het finaletoernooi geplaatst, waarbij wel de kanttekening geplaatst dient te worden dat Nederland meer toernooien speelde dan de meeste andere landen - Canada, Spanje en Frankrijk, de nummers twee, drie en vier, wonnen allemaal meer toernooien dan Nederland.

Loyce Bettonvil, Janis Boonstra, Noortje Driessen en Zoë Slagter deden het in Hangzhou wel uitstekend. In de groepsfase werd eerst China onder 23 met 20-13 verslagen, daarna klopte het kwartet Frankrijk met 14-12 en wonnen ze met 18-14 van Tsjechië, waardoor Nederland de groepsfase als winnaar afsloot.

Zo hoefde Nederland de kwartfinales niet te spelen en was het zondag simpelweg een kwestie van wachten wie ze in de halve finale zouden treffen. Dat werd Canada en dat werd een pittige opgave, waarin de ploeg nét stand wist te houden in de slotfase, onder meer geholpen door negen punten van Boonstra en zeven van Driessen.

In de finale trof Nederland het Franse kwartet Anna Ngo Ndjock, Marie Mané, Hortense Limouzin en Marie-Eve Paget en die waren simpelweg een maatje te groot. In de slotfase kwam Nederland nog wel wat terug en met 8 punten was Boonstra wel lekker op dreef, de rest wist het net niet te vinden - zo eindigde Driessen met slechts twee treffers uit tien pogingen. Frankrijk won met 15-12 en Nederland sloot de Women's Series af als tweede, wel het beste resultaat ooit.

Aanhangers van Bolsonaro protesteren tegen X-blokkade

Is de X-blokkade in Brazilië de voorbode van een nieuwe dictatuur? Aanhangers van Bolsonaro denken van wel - en gaan de straat op. De oorzaak is het toestaan door X van desinformatie wat zou hebben geleid tot de bestorming van overheidsinstellingen in 2023.

"Alexandre de Moraes moet gaan! Zet de rechter af!" Dit is wat de groep demonstranten scandeert die zich gekleed in nationale kleuren heeft verzameld in Copacabana. Eén van hen heeft zijn mond dichtgeplakt met plakband en zijn gezicht bloedrood geverfd, terwijl een ander een foto van de gehate rechter omhoog houdt, met twee dikke rode strepen over het gezicht. "Het is absurd, we zijn getuige van het begin van een dictatuur door een rechter, we mogen nu niet zwijgen," zegt een deelnemer.

Wat is er aan de hand? De eerder genoemde opperrechter De Moraes gaf een week geleden de opdracht X te blokkeren. Het sociale mediaplatform van techmiljardair Elon Musk had geweigerd accounts te blokkeren die complottheorieën en desinformatie verspreidden en zo zouden hebben bijgedragen aan de poging tot staatsgreep.

Op 8 januari 2023, bestormden aanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro het Grondwettelijk Hof, het parlement en het presidentieel paleis. Dat de actie werd verijdeld, had veel te maken met de harde aanpak van rechter De Moraes. Duizenden werden vervolgens gevangen genomen voor hun betrokkenheid bij de couppoging - inclusief degenen die de accounts op X hadden beheerd.

Bolsonaro noemde de rechter een dictator vanaf een podium in São Paulo. Hij eiste ook amnestie voor wat hij de politieke gevangenen van 8 januari noemde:

"De waarheid is: ze zijn helemaal niet bezig met het controleren en censureren van desinformatie, haatzaaien en nepnieuws. Ze willen de waarheid censureren, ze willen niet dat de mensen de waarheid kennen".

'Musk handelt te kwader trouw'
Voor Bolsonaro werkt De Moraes als een rode lap. Zijn aanhangers voelen zich gerechtvaardigd in hun kritiek door de blokkering van X vorige week. En Elon Musk begon de Bolsonaristen in de loop van dit jaar steeds openlijker te steunen.

De rijkste persoon ter wereld gebruikt zijn platform en invloed om politieke tegenstanders in diskrediet te brengen en steunt specifiek de rechtse partijen over de hele wereld, zegt journalist en auteur Pedro Doria - maar rechter De Moraes heeft vooraf ook fouten gemaakt.

Moeten we het bevel van de rechter in twijfel trekken? Ja! Kun je het bevel negeren? Nee! Musk handelt kwaadwillig. In andere landen zijn accounts zonder problemen geblokkeerd.

Lula verschijnt met rechter
Ondertussen heeft ook de linkse president van Brazilië, Lula da Silva, stelling ingenomen over de blokkade van X. Op Onafhankelijkheidsdag stond hij schouder aan schouder met de Moraes in de hoofdstad Brasilia. "We tolereren van niemand, hoe rijk ook, de aanval op onze wetgevende macht. Onze onafhankelijkheid is niet te koop," zei hij.

Met het blokkeren van X en de steun van Musk zijn de politieke tegenstellingen in Brazilië weer toegenomen - met nog een paar weken te gaan tot de lokale verkiezingen.

Verhuurder gunt senioren geen bloemen op de galerij

Verschillende oudere bewoners van een flat in Den Haag weigeren hun planten en andere verfraaïngen van de galerij te verwijderen. De eigenaar van de seniorenflat aan het Schelpenhof heeft een aantal bewoners per brief te kennen gegeven dat de galerijen leeggeruimd moeten worden. Volgens een bewoonsters van de flat volgt de verhuurder niet de landelijke regelgeving.

De galerijen waren tot voor kort vrolijk aangekleed door de bewoners. Naast de deuren stonden plantenbakken en hier-en-daar stond zelfs een bankje. Volgens Vidomes, de verhuurder van de woningen, moeten de galerijen leeg worden gehaald, in verband met brandveiligheid. Afgelopen vrijdag blijkt dat niet iedereen in de flat gehoor heeft gegeven aan de oproep. Een van hen is bewoonster Truus, die ondanks waarschuwingsbriefjes nog altijd twee potten hortensia's naast haar voordeur heeft staan. "We halen ze ook niet weg", zegt ze vastberaden.

"De gesprekken tussen de bewonerscommissie en Vidomes lopen nog", vervolgt Truus. Zolang daar geen duidelijkheid uit komt, is ze niet van plan de bloemen en planten te verwijderen. De aanwezigheid van bloembakken in de galerij en potjes aan de muur is wat haar betreft geen probleem voor de hulpdienst, dankzij de brede doorgang.

Volgens landelijke regels moet een doorgang voor de hulpdiensten minimaal 85 centimeter breed zijn. Ter vergelijking: de breedte van de galerijen aan het Schelpenhof is 1,80 meter. "En de hortensia's staan 38 centimeter van de muur", laat Truus aan de hand van een meetlat zien. "Dus wat is het probleem?"

Audi medewerkers stelen 200 autosleutels uit protest

De Volkswagen Group verkeert in een crisis. Het ziet er dan ook slecht uit voor de Audi-fabriek in Brussel - en de stemming onder de werknemers is navenant slecht. Sommige werknemers protesteren tegen de situatie door sleutels te stelen.

De Audi-fabriek in Brussel wordt met sluiting bedreigd. De werknemers zijn daarom boos - en hebben dit geuit met een ongebruikelijk protest. Volgens persbureau dpa zijn er 200 autosleutels gestolen. Dit om te voorkomen dat de bijbehorende voertuigen de fabriek kunnen verlaten.

Met hun actie willen de werknemers het management dwingen om duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de fabriek in Brussel, zo meldt het Belgische persbureau Belga. De Q8-etron elektrische SUV wordt in Brussel geproduceerd. De vraag naar het ooit populaire model is echter ingestort, vooral op de Chinese markt. De komende jaren wordt er geen ander model in Brussel geproduceerd.

Sluiting fabriek Brussel mogelijk
Audi liet zijn werknemers in juli weten dat het bedrijf de mogelijkheid om de fabriek in Brussel te sluiten niet langer kon uitsluiten. De stemming onder de ongeveer 3.000 werknemers is somber. De afgelopen dagen reageerden de vakbonden al met werkonderbrekingen, nu gevolgd door een protestactie door autosleutels te stelen.

Audi wil niet gechanteerd worden door zijn werknemers. Het bedrijf heeft gedreigd aangifte te doen als de sleutels maandagmiddag niet zijn terug zijn. De daders zouden herkenbaar in beeld zijn opgenomen door bewakingscamera's.

VW Group baas Blume verdedigt bezuinigingsplannen
De zorgen van de werknemers zijn deze week opnieuw toegenomen nadat het moederbedrijf VW zware bezuinigingen aankondigde vanwege de instortende autoverkoop. De Volkswagen Groep sluit hierbij het sluiten van fabrieken en ontslagen niet langer uit.

CEO Oliver Blume noemde de situatie alarmerend in 'Bild am Sonntag'. De toestand bij het merk VW is zo ernstig dat het niet mogelijk is om alles gewoon op de oude voet verder te laten gaan, zei Blume. Tegelijkertijd dringen nieuwe concurrenten uit Azië zich een weg naar de markt op. "De taart is kleiner geworden en we hebben meer gasten aan tafel," zei de CEO van de Groep.

Naast de bezuinigingsplannen verdedigde Blume ook Duitsland als vestigingsplaats: "We zijn vastbesloten om Duitsland als vestigingsplaats te kiezen, omdat Volkswagen hele generaties heeft gevormd. We hebben werknemers van wie de grootvader al bij Volkswagen werkte. Ik wil dat hun kleinkinderen hier ook kunnen werken." Volkswagen moet opnieuw iets durven doen om succesvol te zijn, aldus Blume.

Experts in VS: belasting op fooi schrappen niet verstandig

Waar fooi in Nederland een extraatje is voor een goede, nette bediening, is het in de Verenigde Staten de basis van het inkomen voor veel horecapersoneel. De beide presidentskandidaten hebben nu gezegd dat ze belasting op fooien willen schrappen.

Zowel vicepresident Kamala Harris als voormalig president Donald Trump zeggen dat ze belasting op fooien voor service- en horecapersoneel willen afschaffen. Veel experts waarschuwen dat zulk beleid, schijnbaar populair onder kiezers, werkgevers meer helpt dan werknemers. Bovendien zal het federale begrotingstekort er door vergroot worden. Ook zal een degelijke maatregelen de fooiencultuur in de VS nog meer versterken, zo stellen de experts.

WSJ analyseert hoe dit beleid zou kunnen uitpakken in een Trump- of Harris-presidentschap en waarom veel economen sceptisch zijn over het succes ervan.

Hoofdstukken:

0:00 Belastingen op fooien

0:40 Hoe het beleid zou werken

2:19 Wat de meeste economen denken

4:34 Hoe het kan worden ingevoerd

Nieuwe snelweg gaat A24 heten

Nummers van rijkswegen (autowegen en autosnelwegen) lijken soms compleet verzonnen, maar er zit zeker een bepaalde logica achter. De naam A24 is ook niet zomaar door Rijkswaterstaat uit de duim gezogen. Al is de oorsprong van de naam voor de Blankenburgverbinding wel bijzonder te noemen, want de naam voor de jongste snelweg heeft een oude relatie tot de stad Utrecht.

Reeds in 1932 werd het eerste Rijkswegenplan opgesteld, waar de nummers werden verdeeld naar buiten. Die verdeling gaat per plaats, beginnend bij de Amsterdam. In deze regio wordt met de klok mee opgeteld. Zo ontstaan snelwegnummers 1 t/m 7 rondom de hoofdstad.

Zo gaat het optellen verder. Haarlem kreeg de cijfers 8 tot en met 10 en Den Haag werd 11 t/m 14 toebedeeld. Vanaf 15 wordt er geteld rondom Rotterdam. Zo goed als alle nummers zijn vergeven, maar sommige rijkswegen zijn tot nu toe nooit gebouwd, zoals de bijvoorbeeld de A3, A19 en A21. Op vroegere plannen zijn de nummers 15 tot en met 21 verdeeld rondom Rotterdam. Vanaf 22 gaan de nummers naar Utrecht. Rijksweg 24 is dus oorspronkelijk te vinden ten oosten van de Domstad.

Snelweg door de Broekpolder
In het zogeheten Structuurschema Verkeer en Vervoer uit 1977 is een A24 te vinden die vanaf Nieuwerkerk a/d IJssel richting Rozenburg loopt. Deze weg loopt vlak boven Schiedam langs en dwars door de Broekpolder. Uiteindelijk werd dit plan geschrapt in 1984 en bleef er alleen een weg over tussen Maassluis en Rozenburg. Daarom is er in 2010 bij het begin van planvorming voor de Blankenburgverbinding de naam A24 aan deze snelweg toegewezen.

Deze nieuwe snelweg wordt op 7 december opgesteld voor al het wegverkeer, zij het onder betaling. De A24 wordt namelijk een tolweg. Voor een personenauto betaal je €1.45 per rit.

[PS] Nederland sluit af met rolstoelbasketbalgoud, 27 keer goud en 4e plaats in medaillespiegel

In Parijs is zondag voor Nederland een einde gekomen aan de Paralympische Spelen. De rolstoelbasketbalsters speelden de finale tegen de Verenigde Staten en daarbij werd de 27e gouden medaille behaald. Daarmee eindigt Nederland als vierde in de medaillespiegel, alleen in Toronto in 1976 (tweede) werd een hogere plek behaald, maar toen deden er veel minder landen mee.

In de Bercy Arena begonnen de Amerikaanse vrouwen bijzonder sterk aan de rolstoelbasketbalfinale, maar Nederland kwam met een 23-12 tweede kwart zeer overtuigend terug. De voorsprong werd vanaf dat moment eigenlijk niet meer uit handen gegeven en met 63-49 werd de in Tokyo gewonnen paralympische titel met succes verdedigd door Nederland, waar Bo Kramer en Mariska Beijer weer schitterden met 23 en 22 punten.

Naast het rolstoelbasketbal was er zondag nog één Nederlandse deelname: Jetze Plat deed in de T54-rolstoelklasse mee aan de marathon, maar kon zijn gouden medailles op de triatlon, de wegrit en de tijdrit geen vervolg geven, hij werd negende. Het goud was met grote overmacht voor de Zwitser Marcel Hug in 1:27.39 uur, zijn derde opeenvolgende paralympische marathontitel.

In Parijs wordt zondagmiddag nog één finale gehouden, de superzwaargewichten in het powerliften komen nog in actie, maar Nederland kan de vierde plek in de medaillespiegel daarbij niet meer verliezen. Zondagavond worden de Spelen afgesloten in het Stade de France.

Vuelta: Etappe 21 - Laatste loodjes en afscheid van Gesink

De twintigste etappe van de Vuelta a España was de laatste reguliere rit, waarbij Eddie Dunbar de winst pakte en Primoz Roglic zich min of meer verzekerde van de eindzege. De Sloveen mag vandaag twee minuten en twee seconden verdedigen op Ben O'Connor, een beduidend minder sterke tijdrijder dan Roglic.

De 21e en laatste etappe is dus een tijdrit, een vrij korte: bijna 25 kilometer lang, met start en finish in Madrid. Splittijden worden opgenomen op 8 en 17,5 kilometer, in de laatste kilometer gaat het nog wat omhoog, nadat het in de kilometers daarvoor juist wat in dalende lijn was gegaan.

Voor de meest uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we natuurlijk nog één keer door naar het FOK!forum, verder werpen we nog even een blik op de startlijst. Rodelantaarndrager Tim Naberman opent het bal om 16.29 uur, gelijk gevolgd door Ide Schelling. Carlos Rodriguez opent om 18.46 uur de top-10, Roglic rolt om 19.04 uur als laatste van het startpodium af.

Verder wordt het de allerlaatste koers voor Robert Gesink. De 38-jarige renner sluit een fraaie carrière af, met onder meer een zesde plek in de Tour de France en een aantal iconische zeges, zoals op de Aubisque, ondanks vele tegenslagen en blessures.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

MotoGP-leider Martin blundert met dubbele pitstop, concurrenten profiteren

Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli is zondagmiddag de Grand Prix van San Marino in de MotoGP verreden. Op het bloedhete én vochtige circuit was het vooral in het begin spannend, want er hing wat regen in de lucht, wat voor het kampioenschap van belang bleek.

Francesco Bagnaia parkeerde zijn Ducati op poleposition, naast die van Franco Morbidelli en Marco Bezzecchi. Kampioenschapsleider Jorge Martin voerde rij twee aan, voor Pedro Acosta, Brad Binder, Alex Marquez, Enea Bastianini, Marc Marquez, Fabio Quartararo, Maverick Viñales en Jack Miller.

Bagnaia pakte in de openingsronde de leiding en kreeg Martin, Morbidelli en Acosta achter zich aan. Acosta nam de derde plek na een flink duel over van Morbidelli, maar schoof even later onderuit na een foutje. Na een ronde of zeven begon het een beetje te regenen en dat zorgde gelijk voor een slachtoffer: Morbidelli ging vanaf de derde plek onderuit.

Een ronde later kwam Martin vanaf de tweede plek binnen voor regenbanden, maar in elk geval in de voorste gelederen ging verder iedereen gewoon door. Marc Marquez had daar ineens geweldig het gevoel te pakken en sneed in no-time van de vijfde plek naar de leiding, voor Bagnaia en de ook goed op dreef zijnde Miller.

Iedereen bleef op de slicks rijden en ook Martin, die elke ronde veel tijd verloor, had snel door dat zijn keuze totaal fout was: hij kwam opnieuw binnen. Voorin kalmeerde het wat, Marquez en Bagnaia reden daar een beetje weg bij Bastianini, die zelf ruim voor Alex Marquez en de KTM's van Miller en Binder reed.

Voorin werden de verschillen beetje bij beetje groter: Marquez reed weg bij Bagnaia, die op zijn beurt weer verder weg reed bij Bastianini. Marquez, die vorige week na een jaar of drie weer won, pakte zo zijn tweede opeenvolgende zege, voor Bagnaia en Bastianini - Binder werd vierde, voor Bezzecchi en Alex Marquez, terwijl Martin met plek vijftien nog een puntje pakte.

Bendsneyder uit Moto2-team gezet, Ogura wint GP van San Marino

In de Moto2 is zondag de Grand Prix van San Marino verreden. Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli kreeg het publiek een vermakelijke race te zien, terwijl er voor de kijker in Nederland 'groot' nieuws was: Bo Bendsneyder gaf nota bene op de grid aan dat hij uit het team is gezet en dat dit zijn laatste race zou worden.

Tony Arbolino startte vanaf poleposition en had Celestino Vietti en Ai Ogura naast zich op de eerste rij. Aron Canet, Diogo Moreira en Albert Arenas vormden rij twee, voor Joe Roberts, Alonso Lopez en Manuel Gonzalez - Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh vertrokken vanaf de vijftiende en negentiende plek.

Arbolino begon uitstekend aan de race en nam de leiding, waarbij hij Canet, Ogura en Vietti achter zich aan kreeg. Na nog een paar ronden nam Canet de leiding over en reed hij een klein beetje weg van Ogura en Arbolino, terwijl Vietti en Gonzalez een beetje in niemandsland streden om de vierde en vijfde plek.

Canet werd in de slotfase weer bij gehaald door Ogura en het was de Japanner die er met de overwinning vandoor ging, voor Canet en Arbolino. Bendsneyder finishte zijn voorlopig laatste Grand Prix als twintigste, Van den Goorbergh werd 23e.

Prachtige comeback in Moto3-race Misano, Veijer knokt in top-6

Op het circuit van Misano is zondagochtend de Grand Prix van San Marino verreden in de Moto3. Het leverde een heerlijke en toch wel klassieke Moto3-race op, waarbij hevig werd geknokt tot in de allerlaatste paar bochten.

Kampioenschapsleider David Alonso vertrok vanaf poleposition, Luca Lunetta en Ivan Ortola stonden naast hem op de eerste startrij. Op rij twee stonden Angel Piqueras, Collin Veijer en Joel Kelso, voor Daniel Holgado, Adrian Fernandez en Taiyo Furusato.

Veijer kende bepaald geen fijne start en zakte zelfs tot uit de top-10, maar bleef wel overeind in het middenveld, waar er toch een aantal onderuit gingen. Lunetta en Fernandez kregen een dubbele longlappenalty wegens een valse start, Piqueras moest zo'n straf ook nemen, wat onder meer Veijer kon helpen om weer iets naar voren te komen.

Na de longlappenalties hadden Ortola en Holgado de leiding in handen met een gaatje naar Furusato, Kelso en Alonso, waar Veijer naartoe probeerde te rijden. Halverwege de race zaten de eerste vijf weer bij elkaar: Ortola, Holgado, Furusato, Alonso en Kelso, met Veijer op 2,5 seconden als aanvoerder van de achtervolgende groep.

Met vier ronden te gaan begon Veijer toch erg lekker op dreef te komen en kwam hij in de buurt van de kopgroep, maar in zijn kielzog kwam ook Piqueras mee en de jonge Spanjaard wist als eerste daadwerkelijk aan te sluiten. In een knotsgekke slotronde reed Piqueras zelfs naar een prachtige overwinning, voor Holgado en Ortola, terwijl Veijer nog net een fraaie vijfde plek pakte.

Klopjacht gaande na schietpartij op snelweg Kentucky

In de Amerikaanse staat Kentucky is na een schietpartij waarbij meerdere voertuigen op een snelweg werden geraakt een grootschalige klopjacht begonnen op de dader. De politie waarschuwt dat de verdachte, die nog op vrije voeten is, als "gewapend en gevaarlijk" moet worden beschouwd. De inwoners van het getroffen gebied, nabij de stad London, worden dringend verzocht om binnen te blijven terwijl de zoekactie voortduurt.

De schietpartij vond zaterdagavond plaats rond 17.30 uur lokale tijd, langs de Interstate 75, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Lexington. De politie trof een chaotische situatie aan: negen voertuigen waren geraakt door kogels, met kapotte ruiten en diverse gewonden.

Vijf mensen werden door kogels getroffen. Eén slachtoffer werd in het gezicht geraakt en is ernstig gewond. Twee anderen raakten gewond doordat ze crashten vanwege de schietpartij.

De lokale autoriteiten hebben een "persoon van interesse" geïdentificeerd, een 32-jarige man genaamd Joseph A Couch, maar benadrukken dat het nog niet is bevestigd dat hij de schutter is. De zoektocht, die tijdelijk werd stilgelegd vanwege het invallen van de duisternis, is de volgende ochtend hervat. De politie heeft de situatie onder controle, maar de verdachte is nog altijd op vrije voeten.

Burgemeester Randall Weddle van London heeft de inwoners gerustgesteld dat er momenteel geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, meldde dat alle beschikbare middelen worden ingezet om schutter op te sporen.

Australiërs pakken dubbelspeltitel US Open

Op de US Open in New York zijn inmiddels alle titels in het dubbelspel vergeven. Zaterdagavond werd de finale bij de mannen gespeeld en dat leverde Australische winst op: Max Purcell en Jordan Thompson waren met 6-4, 7-6 (4) te sterk voor de Duitsers Kevin Krawietz en Tim Pütz, wat voor Thompson zijn eerste Grand Slam-titel betekende - Purcell had er al één.

Bij de vrouwen ging de titel naar Lyudmyla Kichenok uit Oekraïne en Jelena Ostapenko, die daarmee de eerste Letse ooit werd met een Grand Slam-titel in het dubbelspel. In de finale waren ze een maatje te groot voor de Française Kristina Mladenovic en de Chinese Zhang Shuai (6-4, 6-3), die na een recordaantal opeenvolgende enkelspelnederlagen toch een goed dubbeltoernooi kende.

Het gemengd dubbelspel leverde een Italiaanse overwinning op. Sara Errani en Andrea Vavassori maakten met 7-6 (0), 7-5 een einde aan de droom van wildcardthuisduo Donald Young en Taylor Townsend, die elkaar al hun hele leven kennen - Townsend leerde tennissen van Young's ouders - en hoopten Young's carrière af te sluiten met een Grand Slam-titel.

Garzo pakt wereldtitel MotoE na fraaie slotraces op Misano

Op het circuit van Misano is zaterdag een einde gekomen aan alweer het zesde seizoen in de MotoE, de elektrische raceklasse bij de motoren. Wat de titel betreft was het niet al te spannend meer, maar de laatste twee races waren zeker weer vermakelijk.

Voorafgaand aan de slotraces had Hector Garzo een zeer ruime voorsprong in het kampioenschap, twee keer in de top-10 eindigen - of één keer in de top-5 - zou sowieso genoeg zijn voor de titel. Mattia Casadei, Kevin Zannoni en Oscar Guttierez maakten nog een theoretische kans op de titel.

Race één
Casadei vertrok in San Marino vanaf poleposition, voor Eric Granado, Jordi Torres, Alessandro Zaccone, Zannoni en Gutierrez - Garzo startte vanaf plek acht. Zannoni was in de eerste helft van de race de sterkste en pakte de leiding, voor Casadei en Zaccone, terwijl Garzo zich opwerkte naar de vijfde plek.

Bij het ingaan van de slotronde ging het ineens fout voor Zannoni, die onderuit schoof vanaf de leiding. Zo reed Casadei naar de overwinning, voor Zaccone en Granado, maar plek vier was voor Garzo en daarmee kroonde hij zich tot de nieuwe kampioen in de MotoE.

Race twee
Met dezelfde startopstelling begon men aan de laatste race van het jaar, waarbij Casadei de vroege leiding nam, voor Granado en Gutierrez. Casadei en Gutierrez knokten in de tweede helft van de race om de winst en die was voor Gutierrez, met Casadei en Granado naast hem op het podium.

Vraag zonnepanelen gekelderd, installateurs stoppen ermee

Ondernemer Mike Luijer is sinds twee weken gestopt met zijn zonnepanelenbedrijf. Als hij dat niet had gedaan, denkt hij dat hij failliet was gegaan. Ook de branchevereniging ziet dat een omzetverlies van 75 procent geen uitzondering meer is. Volgens hen komt dat doordat de vraag is teruggevallen, onder andere doordat het kabinet de salderingsregeling wil schrappen.

Wie zonnepanelen heeft, profiteert nu nog van de zogenoemde salderingsregeling. Dat betekent dat de stroom die mensen verbruiken van het elektriciteitsnet wordt weggestreept tegen de stroom die ze leveren aan het net op zonnige dagen. Eerder wilde de Tweede Kamer deze regeling al afbouwen, omdat het te voordelig zou zijn voor mensen met zonnepanelen, maar de Eerste Kamer hield dat tegen. Nu wil de nieuwe regering het toch weer wel. Vanaf 2027 wordt het stopgezet. "Het is een zwabberbeleid en daardoor worden klanten onzeker", vindt Luijer.

Stroomnet overbelast
Daarnaast moeten mensen die zonnepanelen hebben nu 'terugleverkosten' betalen als ze de energie die ze opwekken niet direct gebruiken. Overgebleven energie wordt namelijk teruggestuurd naar het al overbelaste stroomnet. 

Ondanks die ontwikkelingen is Yet ten Hoorn blij met haar zonnepanelen. "In eerste instantie schrik je dat je moet betalen. Maar het is natuurlijk ook nooit de bedoeling geweest dat je als individu een soort energieproducent zou worden. Je gebruikt het net van de energieproducenten als je het terugstuurt."

De branchevereniging Techniek Nederland laat weten dat het nog steeds financieel interessant is om te investeren in de zonnepanelen. "Ook zonder salderingsregeling. Het rendement op lange termijn is vergelijkbaar met een spaarrekening van 6,5 procent."

Ondernemersrisico
Voor Mike is het einde verhaal voor zijn bedrijf. "Zelfs ik snap soms niet meer wat er gebeurt in zonnepanelenland, omdat er zo veel verandert." Of het niet ook het risico van het vak is als ondernemer? "Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar de visie van de overheid was: neem zonnepanelen. Daar anticipeer je op. En nu laten ze ons vallen als een baksteen."

Martin domineert MotoGP-sprintrace Misano, Veijer 5e in Moto3-kwalificatie

In de MotoGP wordt dit weekeinde het eerste van twee opeenvolgende weekeinden op het circuit van Misano verreden. Dit weekeinde is dat de Grand Prix van San Marino, over twee weken de Grand Prix van Emilia-Romagna. Zaterdag werd in de MotoGP al geracet, de sprintrace stond op het programma.

Francesco Bagnaia had de poleposition te pakken, voor Franco Morbidelli en Marco Bezzecchi. Op rij twee stonden Jorge Martin, Pedro Acosta en Brad Binder, voor Alex Marquez, Enea Bastianini, de in de kwalificatie gevallen Marc Marquez, Fabio Quartararo, Maverick Viñales en Jack Miller.

Martin kende een zeer sterke openingsronde en reed naar de leiding, voor Bagnaia, Morbidelli en Binder. Na een paar ronden ging Bezzecchi onderuit, nadat hij al wat weg was gezakt. Voorin vonden Martin, Bagnaia en Morbidelli elkaar en sloegen ze een gaatje naar Bastianini en Acosta.

In de slotfase was Martin simpelweg te sterk voor de rest, hij reed naar een overtuigende overwinning. Bagnaia had het wat zwaarder, maar hield vol voor de tweede plek, met Morbidelli achter hem op plek drie.

Zondag
De racezondag wordt om 11.00 uur geopend door de jongelingen in de Moto3. Daar staat David Alonso op poleposition, met Luca Lunetta en Ivan Ortola naast hem op rij één. Collin Veijer start vanaf de vijfde plek, nadat hij in de slotminuten van de kwalificatie onderuit ging.

Om 12.15 uur is het dan de beurt aan de Moto2, met Tony Arbolino, Celestino Vietti en Ai Ogura op de eerste startrij. Bo Bendsneyder start als vijftiende, vier posities voor Zonta van den Goorbergh. De MotoGP start daarna om 14.00 uur.

Trump dreigt 'fraudeurs' verkiezingen 2020 te vervolgen als hij wint

Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social aangekondigd dat hij, indien hij wint, hard zal optreden tegen vermeende verkiezingsfraude. Volgens Trump werd er in 2020 fraude gepleegd, waardoor hij destijds verloor van Joe Biden. 

In zijn bericht op Truth Social stelt Trump dat juristen, politici, donateurs, illegale stemmers en corrupte verkiezingsfunctionarissen zullen worden opgespoord, opgepakt en vervolgd. Hij benadrukt dat de vervolging op een niveau zal zijn dat Amerika nog nooit eerder heeft gezien.

De boodschap komt te midden van aanhoudende spanningen rondom de integriteit van de Amerikaanse verkiezingen, een thema dat Trump sinds 2020 herhaaldelijk aanhaalt.

Trump verklaarde verder dat hij vastberaden is om te voorkomen dat de Verenigde Staten "een derde-wereldland" worden en benadrukte dat dit niet zal gebeuren zolang hij aan de macht komt. De uitspraak past binnen zijn bredere retoriek van het bestrijden van corruptie en het beschermen van de Amerikaanse democratie, hoewel de claims over fraude in 2020 meerdere keren zijn weerlegd door officiële instanties.

FOK! Wat een weer: buien in het noorden en oosten, later zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komen er in het noorden en oosten eerst nog enkele buien voor, in het uiterste noordoosten later mogelijk met onweer. Verder schijnt de zon en is het droog. De wind komt uit het zuiden en is matig, in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en is het droog. Later komt er in het zuidwesten meer bewolking. De maximumtemperatuur ligt rond 22°C. De wind is matig en komt uit het zuiden.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het zuidwesten wordt de bewolking dikker en gaat het later mogelijk regenen. De wind is zuidelijk en zwak tot matig.

Vannacht komt er in het uiterste zuiden een enkele bui of regen voor. In het noordoosten kan plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noordoosten tot 15°C in het zuidwesten. Aan zee staat een matige zuidelijke wind, verder is er weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Onschuldige wolkjes in België (Foto: Professionele-idioot)
Onschuldige wolkjes in België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Sabalenka wint US Open na zege op Pegula

Tennisster Aryna Sabalenka heeft als eerste Wit-Russische speelster ooit de US Open op haar naam geschreven. De als tweede geplaatste verliezend finaliste van vorig jaar was in New York in de finale te sterk voor de als zesde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula.

In de openingsset was het Pegula die al vroeg een break plaatste, maar Sabalenka sloeg gelijk terug met twee breaks. Ze leverde haar service ook weer in, maar op 6-5 wist ze na een zeer lange servicegame toch de set voor zich op te eisen op de opslag van Pegula.

In set twee was het Pegula die haar opslag al snel inleverde, maar dit keer sloeg zij juist terug met twee breaks op rij. De Amerikaanse mocht serveren voor de set, maar liet die kans liggen en won vanaf 5-3 geen enkele game meer: Sabalenka stoomde door en maakte de wedstrijd met twee keer 7-5 af.

Dankzij Sabalenka's zege is 2024 het eerste jaar in tien jaar waarin geen enkele nieuwe Grand Slam-winnares gekroond wordt - de Wit-Russische won de afgelopen twee jaar de Australian Open.

[PS] Kogelstootster Baars helpt Nederland naar 26e gouden medaille, Tokyo gepasseerd

Op de voorlaatste dag van de Paralympische Spelen in Parijs heeft de Nederlandse equipe nog weer eens twee gouden medailles behaald. Daarmee staat de teller nu op 26 stuks, één meer dan in Tokyo - alleen bij de Spelen vóór 1992, toen er soms wel honderden medailles meer te verdienen waren, won Nederland er meer.

Atletiek
Lara Baars komt uit in de F40-klasse, voor sporters met dwerggroei, en pakte daarin in Rio al brons bij het kogelstoten. In Parijs lukte het de vicewereldkampioene van 2015 dan éindelijk om haar fraaie carrière te bekronen met een dikverdiende gouden medaille: ze opende met 9,10 meter en dat bleek genoeg voor goud, tien centimeter voor de Poolse Renata Sliwinska.

Op de 200 meter in de T64-klasse, waar met blades gelopen wordt, kwam er nog een Nederlandse medaille bij. Levi Vloet finishte in 22,47 seconden en kwam als derde over de meet, maar nadat de voor hem gefinishte Duitser Felix Streng gediskwalificeerd werd - hij had over de lijn gestapt - was er voor Vloet zelfs zilver, achter de ongenaakbare Sherman Guity Guity uit Costa Rica (21,32), die zijn titel met verve verdedigde.

Paardensport
In de dressuur werden de freestylewedstrijden gehouden, waar Demi Haerkens in de klasse IV het goud pakte. Haerkens, die leidt aan spierziekte HMSN, kreeg op de rug van Daula 83,840 punten en pakte zo haar tweede gouden medaille in Parijs. Sanne Voets moest het met Demantur doen met plek vier (79,880).

In de klasse III was er zilver voor Rixt van der Horst, die diverse afwijkingen heeft nadat ze tien weken te vroeg werd geboren. Op de rug van Royal Fonq pakte ze zaterdag 83,007 punten, goed voor haar derde zilveren medaille in Parijs.

Eremetaal was er niet voor Annemarieke Nobel: op Doo Schufro eindigde ze met 77,614 punten als vierde, een fractie van een punt achter het brons.

Zwemmen
In de S11-klasse, voor atleten met een visuele beperking, pakte Liesette Bruinsma op de 100 meter vrije slag twee wereldtitels. In Parijs voegde ze daar paralympisch zilver aan toe met een tijd van 1:05,95 minuten, terwijl de Russische Daria Lukianenko met 1:04,88 Bruinsma's zes jaar oude wereldrecord verbeterde.

Lisa Kruger zwom de finale van de 200 meter wisselslag in de SM10-klasse en tikte in 2:29,91 als derde aan. De Harderwijkse, die na een val in haar jeugd kampt met een groeistoornis aan haar linkerarm, werd gediskwalificeerd, maar na protest kreeg ze de derde plek en dus het brons alsnog terug.

Bas Takken, geboren met platvoeten en daardoor kampend met verminderde kracht in zijn benen, zwom op de 200 meter wisselslag in de SM10-klasse, waarop hij in Tokyo brons pakte, naar de zevende plek in 2:18,12 minuten.

Voor Thijs van Hofweegen, die met cerebrale parese door het leven gaat, was er een vijfde plek op de 100 meter schoolslag in de S6-klasse: hij tikte aan na 1:17,44 minuten, een ruime anderhalve seconde achter het brons.

Wielrennen
De laatste wegritten werden afgewerkt, met nog één Nederlandse deelneemster: Marieke van Soest kwam in actie bij de driewielers in de klasse T1-T2. De Nederlandse winnares van tijdritgoud, die op haar 27e flinke beperkingen op liep bij een hersenbloeding, zat continu in de kopgroep en wist een spannende race af te sluiten met brons, vlak achter de Deense Emma Lund en de Zwitserse Celine van Till.

Judo
In de klasse boven 90 kilogram begon de blinde Daniël Knegt in de kwartfinales tegen Ion Basoc, maar de Moldaviër bleek een maatje te groot. In de herkansingen moest hij het opnemen tegen Ilham Zakiyev, maar ook de Azeri bleek te sterk en dus eindigde het toernooi voor Knegt daar.

Random Pics van de Dag #1380

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.