[PS] Nederland sluit af met rolstoelbasketbalgoud, 27 keer goud en 4e plaats in medaillespiegel

In Parijs is zondag voor Nederland een einde gekomen aan de Paralympische Spelen. De rolstoelbasketbalsters speelden de finale tegen de Verenigde Staten en daarbij werd de 27e gouden medaille behaald. Daarmee eindigt Nederland als vierde in de medaillespiegel, alleen in Toronto in 1976 (tweede) werd een hogere plek behaald, maar toen deden er veel minder landen mee.

In de Bercy Arena begonnen de Amerikaanse vrouwen bijzonder sterk aan de rolstoelbasketbalfinale, maar Nederland kwam met een 23-12 tweede kwart zeer overtuigend terug. De voorsprong werd vanaf dat moment eigenlijk niet meer uit handen gegeven en met 63-49 werd de in Tokyo gewonnen paralympische titel met succes verdedigd door Nederland, waar Bo Kramer en Mariska Beijer weer schitterden met 23 en 22 punten.

Naast het rolstoelbasketbal was er zondag nog één Nederlandse deelname: Jetze Plat deed in de T54-rolstoelklasse mee aan de marathon, maar kon zijn gouden medailles op de triatlon, de wegrit en de tijdrit geen vervolg geven, hij werd negende. Het goud was met grote overmacht voor de Zwitser Marcel Hug in 1:27.39 uur, zijn derde opeenvolgende paralympische marathontitel.

In Parijs wordt zondagmiddag nog één finale gehouden, de superzwaargewichten in het powerliften komen nog in actie, maar Nederland kan de vierde plek in de medaillespiegel daarbij niet meer verliezen. Zondagavond worden de Spelen afgesloten in het Stade de France.