Geïsoleerde stam vermoordt houthakkers met pijlen

Twee houthakkers zijn in Peru gedood door leden van de Mashco Piro-stam, een geïsoleerde inheemse groep, die hen met pijlen bestookte nadat hun territorium door een houtkapproject werd bedreigd. Een derde houthakker raakte gewond, terwijl twee anderen als vermist worden opgegeven. De aanval vond plaats in een afgelegen deel van het regenwoud nabij de Las Piedras-rivier.

De Mashco Piro, een van de grootste geïsoleerde stammen ter wereld, leven zonder contact met de buitenwereld en hebben hun territorium fel verdedigd tegen indringers. Volgens Caroline Pearce, directeur van Survival International, had de tragedie voorkomen kunnen worden. "De Peruaanse autoriteiten weten al jaren dat dit gebied tot het stamgebied behoort, maar hebben het desondanks voor houtkap verkocht," verklaarde ze. Het houtkapbedrijf Canales Tahuamanu, dat eerder beschuldigd werd van het bouwen van wegen binnen het stamgebied, verloor onlangs zijn duurzaamheidscertificaat.

Het incident markeert een nieuwe escalatie in de spanningen tussen de inheemse bevolking en houtkapbedrijven. Eerdere aanvallen door de Mashco Piro, waaronder een incident in 2022 waarbij een houthakker werd gedood, onderstrepen de gevaren van het betreden van hun grondgebied. Experts waarschuwen dat zowel de stam als de lokale arbeiders in gevaar worden gebracht door de voortdurende vernietiging van het regenwoud en de inbreuk op inheemse rechten.

In de afgelopen jaren heeft de stam ook 'waarschuwingspijlen' afgevuurd op park rangers en boten met toeristen.

De Peruaanse autoriteiten onderzoeken het incident en hebben plannen aangekondigd om een politiehelikopter naar het gebied te sturen.


Beelden van de stam van ongeveer een maand geleden