FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 september 2024

Pegula en Sabalenka in US Open-finale

Tennissters Jessica Pegula en Aryna Sabalenka hebben zich in New York geplaatst voor de finale van het vrouwenenkelspel op de US Open. Thuisspeelster Pegula klopte de Tsjechische Karolina Muchova, terwijl Sabalenka juist van thuisspeelster Emma Navarro won.

Muchova domineerde de halve finale tegen de als zesde geplaatste Pegula aanvankelijk, maar halverwege de tweede set kwam de Amerikaanse flink op dreef. Muchova had grote moeite om het bij te benen en nadat Pegula de set kantelde was het in rap tempo gedaan: 1-6, 6-4, 6-2 en Pegula's eerste Grand Slam-finaleplaats was een feit.

De als tweede geplaatste Wit-Russische Sabalenka begon juist al sterk tegen Navarro, de nummer dertien van de plaatsingslijst. De Amerikaanse miljardairsdochter kwam in set twee wel beter in haar spel, maar in de tiebreak maakte Sabalenka het alsnog af: 6-3, 7-6 (2). Voor Sabalenka wordt het haar tweede US Open-finale, nadat ze vorig jaar van Coco Gauff verloor.

Roglic wint bergrit en neemt na dertien dagen leiderstrui over van O'Connor

Primoz Roglic heeft de Vuelta naar zijn hand gezet. Op de Alto de Moncalvillo reed de 34-jarige Sloveen dankzij uitstekend teamwerk zijn concurrenten uit het wiel en won de negentiende etappe. Roglic reed Ben O'Connor na dertien dagen uit de rode leiderstrui en hij gaat met bijna twee minuten voorsprong het slotweekend in.

Vlak voor het slotweekend stond de voorlaatste bergrit van deze Ronde van Spanje op het programma met aankomst op de steile beklimming van de Alto de Moncalvillo. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vijf, maar al snel werd duidelijk dat Red Bull Bora hansgrohe plannen had voor de rit en controleerde de kopgroep.

Bij het opdraaien van de slotklim waren de vijf ingerekend en knalde de ploeg van Roglic de klim op. Dani Martinez en Aleksandr Vlasov zorgden voor een verschroeiend tempo en samen met Roglic reed het drietal weg. Nadat het werk van Martinez en Vlasov erop zat ging Roglic er alleen vandoor en hij had al snel een halve minuut voorsprong.

In de achtergrond probeerde Enric Mas toch nog de sprong te maken naar Roglic. De Spanjaard reed hij weg bij de andere klassementsrenners en naderde Roglic tot op twintig seconden, maar dichterbij zou Mas niet komen en in de laatste meters werd hij nog voorbij gereden door David Gaudu en Mattias Skjelmose.

Op dat moment was Roglic al over de streep. De Sloveen won de etappe en nam daarbij ook de rode leiderstrui over van O'Connor. Roglic lijkt zich te kunnen opmaken voor zijn vierde eindzege in de Ronde van Spanje, met nog het slotweekend te gaan heeft de Sloveen een voorsprong van twee minuten op O'Connor.

Results powered by FirstCycling.com

Ongekende drukte in Westerscheldetunnel

24/7 rijden er allerhande voertuigen door de Westerscheldetunnel, de langste tunnel voor wegverkeer in Nederland. Afgelopen maand is er een record aan auto's, vrachtwagen en bussen geregistreerd. Dit had alles te maken met Maria Hemelvaart, een nationale vrije dag in Belgie.

In totaal reden er in augustus 786.768 passanten door de Westerscheldetunnel. De tunnel, die vanaf volgend jaar tolvrij zal zijn voor personenverkeer, was vorig jaar vlak voor de zomer al op z'n drukst.

De drukste week ooit was de laatste week van augustus met 186.729 passanten. Dat was een week met temperaturen die opliepen tot dertig graden. De drukste dag viel samen met de vrije dag voor onze zuiderburen Deze donderdag 15 augustus was de allerdrukste dag met 31.142 passages.

De Westerscheldetunnel is een tunnel waar men nu nog tol moet betalen. De tunnel van 6,6 kilometer lang in de N62 onder de Westerschelde tussen Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland en Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen is daarmee de langste tunnel voor het wegverkeer van Nederland. De tunnel werd geopend op 14 maart 2003. Sindsdien is het autoveer Kruiningen-Perkpolder van de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland opgeheven en de Veerdienst Breskens-Vlissingen alleen nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 36

Betelgeuse, Betelgeuse, ... de rest mag je zelf invullen. Tim Burton brengt zijn kwelgeest terug in de bioscoop met een vervolg op het origineel. Ook interessant: een fictieve vertelling over een slachtoffer van het Toeslagenschandaal, een documentaire over het regieduo Powell en Pressburger (en de re-release van één van hun films - maar veel bioscopen draaien op eigen houtje nog meer titels, dus kijk in je lokale agenda!) en verder een aantal drama's uit alle delen van de wereld.

Beetlejuice Beetlejuice

Beetlejuice is terug! Na een onverwachte tragedie in de familie keren drie generaties van de familie Deetz terug naar Winter River. Lydia is nog steeds getraumatiseerd door Beetlejuice en haar leven wordt compleet op z’n kop gezet als haar opstandige tienerdochter Astrid op zolder de mysterieuze maquette van het stadje ontdekt en per ongeluk het portaal naar het hiernamaals opent. In beide werelden heerst onrust en het kan dan ook niet lang duren voordat iemand drie keer ‘Beetlejuice’ zegt en de kwelgeest terugkeert om de boel op zijn eigen unieke manier flink op stelten te zetten. 

De Jacht op Meral Ö.

Meral Özturk wordt wanhopig als de Belastingdienst onterecht een enorm bedrag aan kinderopvangtoeslag terugvordert. Terwijl haar leven uit elkaar valt, ontdekt ze dat er een sociaal rechercheur in haar leven infiltreert, wat Meral tot radicale keuzes dwingt om haar dochters te beschermen. 

Made in England: The Films of Powell and Pressburger

(Zie ook Peeping Tom, verderop in dit overzicht.)

Met deze documentaire viert Martin Scorsese de nalatenschap van het legendarische filmduo Powell en Pressburger. Met een schat aan clips en zeldzame archiefbeelden onderzoekt Scorsese de gedurfde genialiteit van het duo en hun kolossale impact op de filmgeschiedenis. Emeric Pressburger ontvluchtte Nazi Duitsland en leerde in Londen Michael Powell kennen. Het was de start van een unieke en productieve samenwerking die tot klassiekers leidde als The Life and Death of Colonel Blimp (1943), Black Narcissus (1947) en The Red Shoes (1948). Talloze filmfragmenten en uniek archiefmateriaal helpen inzichtelijk te maken hoe geniaal Powell en Pressburger waren. Martin Scorsese laat op ontroerende wijze zien hoe gedurfd en compromisloos het werk van de mannen was, en hoe dat in zijn eigen films terug te zien is. Regisseur David Hinton won diverse Bafta Awards. Hij produceerde deze documentaire in samenwerking met Michael Powells echtgenote Thelma Schoonmaker, gelauwerd editor van onder meer Goodfellas (1990) en Killers of the Flower Moon (2023).

Boneyard

Wanneer de skeletten van elf vrouwen worden ontdekt in de woestijn van New Mexico, volgt deze spannende misdaadtriller het moordonderzoek dat wordt opgestart. Gebaseerd op waargebeurde misdaadverhalen. 

The Fabulous Four

Als Marilyn twee maanden na de dood van haar man onverwacht besluit opnieuw te trouwen, vraagt ze haar oude studievriendinnen Kitty, Lou en Alice als bruidsmeisjes. Tijdens een waanzinnige trip naar Florida is de oude chemie tussen de vier al snel teruggevonden. Het verleden komt boven, maar er worden ook fantastische nieuwe herinneringen gemaakt. Terwijl de vier druk zijn met het voorbereiden van de trouwdag, zorgen meningsverschillen, rauwheid en romantiek dat hun levens op onverwachte manieren op zijn kop worden gezet. 

Blessed Boys (La Santa Piccola)

Mario en Lino zijn twee onafscheidelijke vrienden in een zonnige wijk in Napels waar iedereen elkaar kent. Zij leiden van dag tot dag een eentonig leven in hun buurt. Tot alles verandert: Annaluce, Lino’s kleine zusje, begint wonderen te verrichten en wordt de beschermheilige van de wijk. Voor hen beiden gebeurt het ondenkbare: een deur opent naar een nieuwe wereld die hen verschillende wegen zal doen inslaan en waarbij ze alles riskeren. Zelfs het belangrijkste dat ze hebben; hun broederlijke vriendschap. 

Sterben

Lissy, Tom en Ellen behoren allemaal tot de familie Lunies. Die achternaam lijkt hun enige overeenkomst te zijn, aangezien ze verder een totaal verschillend leven leiden. Terwijl Tom als dirigent een muziekstuk probeert te voltooien, worstelt zijn zus Ellen met haar innerlijke demonen. Hun moeder Lissy haalt opgelucht adem als haar dementerende echtgenoot eindelijk in een verzorgingstehuis wordt geplaatst. Hoewel haar geluk van korte duur is als haar eigen gezondheid het opeens laat afweten. Eigenlijk is er niets dat deze familieleden onderling verbindt. Tot ze worden geconfronteerd met de dood… 

DAN DA DAN: First Encounter

We volgen Momo, een tiener uit een familie van mediums, en haar klasgenoot Okarun, een occultfanaat. De twee raken aan de praat nadat Momo het voor Okarun opneemt als deze wordt gepest. Maar ze krijgen onenigheid – Momo gelooft in geesten, maar niet in aliens, en Okarun gelooft in aliens, maar niet in geesten. Om elkaar te overtuigen van hun gelijk, gaat Momo naar een verlaten ziekenhuis dat bekend staat om UFO-waarnemingen en Okarun naar een tunnel waar het schijnt te spoken. Op beide plekken nemen ze overweldigende paranormale activiteiten waar die het verstand te boven gaan. Onder deze hachelijke omstandigheden wekt Momo haar verborgen kracht op en wendt Okarun de kracht van een vloek aan om de paranormale krachten te bestrijden. Is dit ook het begin van hun voorbestemde liefde? Het verhaal van het occulte gevecht en de adolescentie begint! 

Hwaran

Yeon-gyu, een tiener gewend aan armoede en huiselijk geweld, werkt hard in een uitzichtloze stad om te ontsnappen aan zijn ellendige leven. Zijn enige hoop is om genoeg geld te sparen om met zijn moeder naar Nederland te verhuizen. Hij wordt opgenomen door de bendeleider Chi-geon, die zijn littekens herkent en sympathie voelt voor de tienerjongen. Maar naarmate de tijd verstrijkt wordt Yeon-gyu steeds roekelozer… Zal hij nog weten te ontsnappen? 

Zak & Wowo

De 13-jarige Zak gaat opzoek naar zijn tweelingbroer Kyle, die op mysterieuze wijze is verdwenen. Uitgerust met een magische jadesteen (waarvan hij de superkrachten nog niet weet te beheersen), wordt hij vergezeld door zijn grootmoeder NaïNaï en Indiana, een bandiet die kan communiceren met de wezens van de wereld. Aan zijn zijde heeft Zak ook Wowo, een voorheen 3 meter lang beest die door de magische jadesteen is veranderd in een kleine schattige haarbal. 

Peeping Tom (re-release)

De schuwe Mark Lewis werkt als camera-assistent in een filmstudio. Niemand is op de hoogte van Marks psychopathisch gedrag, ook onderhuurster Helen Stephens niet, die soms met Mark uitgaat in vroeg-sixties-Londen. Michael Powells eerste lange speelfilm na de jarenlange samenwerking met Emeric Pressburger betekende vrijwel zijn ondergang als filmmaker. De film werd bij verschijning door de filmcritici neergesabeld als ‘ziek’ en ‘immoreel’ en vrijwel direct uit roulatie gehaald. Het betekende het einde van Michael Powells loopbaan als regisseur. Ook de carrière van hoofdrolspeler Karlheinz Böhm kreeg een gevoelige knauw. Peeping Tom – al lang voorzien van de status ‘klassieker’ – geldt als sleutelwerk over het voyeurisme en de agressie van de camera. Begin jaren tachtig werd de film, vooral door toedoen van Martin Scorsese, herontdekt. De film is, na eerdere restauratie op initiatief van Martin Scorseses Film Foundation, opnieuw gerestaureerd, nu digitaal (4K). 

Wie is de nieuwe Franse premier Michel Barnier?

De Franse president Emmanuel Macron heeft Michel Barnier voorgedragen als nieuwe premier -- zo'n twee maanden nadat Macrons besluit om vervroegde verkiezingen uit te schrijven resulteerde in een parlement zonder duidelijke meerderheid.

De 73-jarige Barnier is een conservatieve politicus die in eerdere Franse regeringen heeft gediend en door de Europese Unie werd belast met het leiden van de Brexit-onderhandelingen met Londen. Het Rassemblement National, dat momenteel de meeste zetels in het lagerhuis van het parlement heeft, zegt dat ze nog niet besloten heeft of ze Barnier zal steunen.

Poolse vrouw vier jaar gemarteld in schuur: Mond was gapend gat

Een Poolse vrouw, bekend als Malgorzata, heeft na jaren van gruwelijke gevangenschap eindelijk haar vrijheid terug, maar ze zal voor altijd de littekens van haar traumatische ervaring met zich meedragen. Haar ontvoerder, Mateusz Jach (35), wordt beschuldigd van jarenlange mentale, fysieke en seksuele mishandeling.

Malgorzata werd vier jaar lang vastgehouden in een stal in het dorp Glogow, Polen, waar ze onderworpen werd aan afschuwelijke martelingen en experimenten. Zo werden al haar tanden verwijderd en werden haar beide lippen afgesneden, waardoor haar mond louter een gat is.

Het verhaal van Malgorzata kwam aan het licht nadat ze naar het ziekenhuis ging voor de behandeling van een ontwrichte schouder. Tijdens haar verblijf begon ze tegen andere patiënten te praten over haar afschuwelijke ervaringen, wat uiteindelijk leidde tot een alarm door het ziekenhuispersoneel. De medische rapporten toonden aan dat haar hele lichaam bedekt was met littekens en verwondingen. Malgorzata was in het verleden al vaker naar het ziekenhuis gebracht voor andere verwondingen, maar was te bang om hulp te vragen.

Haar ontvoerder ontmoette haar in 2019 via een datingapp. Hun relatie eindigde al snel in een ware nachtmerrie toen hij haar gevangen hield in een stal op het terrein waar hij met zijn ouders woonde. Volgens de aanklagers werd Malgorzata herhaaldelijk verkracht, geslagen en psychisch vernederd. Ze werd zelfs gedwongen haar kind af te staan dat ze tijdens haar gevangenschap ter wereld bracht. Ondanks dat buren dichtbij woonden, hoorden of zagen zij niets, waarschijnlijk vanwege de isolatie en het geluiddichte karakter van de stal.

De ouders van Jach beweren niets te hebben geweten van de gevangenschap van Malgorzata. Zijn moeder, Zofia, was "geschokt" toen ze hoorde wat er zich afspeelde, terwijl zijn vader, Josef, in tranen uitbarstte en vol ongeloof reageerde. Buren omschreven Jach als een "vreemde man" die zich meestal op de achtergrond hield. Het politieonderzoek gaat verder, en Jach wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Glogow.

Jach riskeert tot 25 jaar gevangenisstraf als hij schuldig wordt bevonden aan de gruweldaden waarvan hij beschuldigd wordt.

Hondje Bruno overleden na aanval door 'wolf' bij Harderwijk

Afgelopen zaterdag is het hondje Bruno te grazen genomen door een grote hondachtige in een bos bij Harderwijk. Hierbij liep het hondje zware verwondingen op, waaraan het dier later aan overleed.

Het vermoeden bestaat dat Bruno is aangevallen door een wolf. Zijn bazinnetje Geertje de Mos zag het allemaal voor haar ogen gebeuren. Ik hoorde "Een geluid dat ik een hond nog nooit heb horen maken." Ze doet haar verhaal aan Omroep Gelderland.

Telegram-baas belooft verbeteringen na kritiek op platform en arrestatie

Telegram-oprichter Pavel Durov heeft in een verklaring erkend dat zijn versleutelde berichtendienst niet perfect is, maar hij ontkent stellig dat het een “anarchistisch paradijs” is. Durov reageerde op zijn recente arrestatie in Frankrijk, waarbij hij werd vastgehouden in verband met illegale activiteiten op Telegram, zoals de verspreiding van kinderporno, drugshandel en fraude. Hij beschreef de Franse aanpak als "misleidend" en benadrukte dat de autoriteiten via een speciaal hotline met Telegram in contact hadden kunnen treden.

Durov, die in 2021 de Franse nationaliteit verkreeg, werd vorige maand gearresteerd. Zijn arrestatie markeert een nieuwe fase in de manier waarop landen omgaan met tech-bazen die verantwoordelijk worden gehouden voor illegale content op hun platforms. Durov benadrukte dat Telegram dagelijks miljoenen schadelijke berichten en kanalen verwijdert, maar erkende dat de snelle groei van de app, met inmiddels 950 miljoen gebruikers, ruimte heeft geboden voor misbruik door criminelen.

In zijn verklaring legde Durov uit dat het lastig is om de juiste balans te vinden tussen privacy en veiligheid. Hij hekelde wetten uit het "pre-smartphone tijdperk" die CEO's persoonlijk aansprakelijk stellen voor misdaden gepleegd door derden op hun platforms. Volgens hem ontmoedigt dit technologische innovatie.

Telegram heeft end-to-end encryptie, wat de gegevens beschermt tegen onderschepping, en richt zich sterk op privacy. Toch is de app, naast een belangrijk informatiekanaal in bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, ook een platform voor criminele activiteiten en extremistische groeperingen. Westerse overheden hebben Telegram vaak bekritiseerd vanwege een gebrek aan moderatie, waardoor het platform kwetsbaar is voor misbruik.

In 2022 kreeg Telegram een boete van €5,1 miljoen van de Duitse autoriteiten vanwege het niet naleven van wetten die illegale inhoud reguleren. Durov heeft beloofd om maatregelen te nemen om de problemen aan te pakken en het platform veiliger te maken.

Thialf voert helmplicht in voor alle schaatsers

Thialf, de ijsbaan in Heerenveen, heeft besloten de veiligheidsmaatregelen voor het schaatsseizoen 2024-2025 aan te scherpen, na een stijging in het aantal incidenten met ernstig letsel. De belangrijkste verandering is de invoering van een helmplicht voor schaatsers, zowel recreatief als competitief. Volgens directeur Minne Dolstra is dit een noodzakelijke stap om het risico op (hoofd)letsel te verminderen en de veiligheid op de baan te garanderen. Het besluit is ingegeven door de toenemende incidenten tijdens recreatieve uren, waar onveilige situaties zich nog te vaak voordoen.

Dolstra geeft aan dat de meeste bezoekers van Thialf positief reageren op de invoering van de helmplicht. “We zien al dat steeds meer verenigingen de helm verplicht stellen en recreanten vrijwillig een helm dragen. Toch zijn er nog te veel onveilige situaties, vooral tijdens recreatie-uren,” aldus Dolstra. Wetenschappelijke studies bevestigen het belang van het dragen van een helm, dat het risico op hoofd- en hersenletsel aanzienlijk kan verminderen. Hij trekt de parallel met andere sporten, zoals wielrennen en skeeleren, waar helmen al verplicht zijn. Het nieuwe beleid van Thialf is dan ook gericht op het verbeteren van de veiligheid van alle gebruikers.

Toplangebaanschaatsster Femke Kok is het gezicht van de bewustwordingscampagne die Thialf heeft opgezet om de nieuwe veiligheidsmaatregelen te promoten. Kok ondersteunt de helmplicht volledig en vindt het een verstandig besluit. “Een val op het ijs kan grote gevolgen hebben. We dragen tijdens de teamsprint al een helm, en voor recreanten is het nog belangrijker, omdat zij minder ervaring hebben met het omgaan met drukte op het ijs,” zegt Kok. Zij zal helpen om bezoekers te informeren over de nieuwe regels en het belang van het dragen van een helm.

Hoewel de helmplicht algemeen wordt ingevoerd, geldt deze niet voor topsporters die individueel trainen of deelnemen aan wedstrijden op langebaanafstanden. Voor sporten zoals shorttrack en massastart is het dragen van een helm echter al verplicht. De Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB) steunt het beleid van Thialf en moedigt alle schaatsers aan om uit eigen motivatie een helm te dragen. “Een val is altijd mogelijk, zeker als het druk is op het ijs. We willen koste wat het kost hersenletsel voorkomen,” aldus Jurre Trouw, manager sportparticipatie bij de KNSB.

Shorttracker Itzhak de Laat, die al jaren een fervent voorstander is van helmgebruik, ziet de helmplicht als een kans voor schaatsers om een persoonlijk statement te maken. Bekend om zijn artistieke talent, ontwerpt De Laat unieke helmen voor zichzelf en zijn teamgenoten. Hij moedigt anderen aan om van de helmplicht iets positiefs te maken door hun helm te personaliseren. "Een helm hoeft niet saai te zijn, het kan zelfs een kunstwerk zijn," zegt De Laat enthousiast.

Door OlafJanssen - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79913654
Door OlafJanssen - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79913654

Abroseksualiteit nog vaak gezien als 'verzonnen'

Abroseksueel, kent u die uitdrukking? Nee, ik ook niet, maar de Britse Emma Flint is er eentje. Het betekent dat haar seksualiteit 'fluctueert'. Zo kan ze maandag heteroseksueel zijn, dinsdag lesbisch, woensdag biseksueel en de rest van de week panseksueel, als dat zo uitkomt. Emma herkent zich volledig in deze term, hoewel ze er pas op haar dertigste over hoorde. Ze voelt zich sindsdien 'gezien' en omarmt haar fluïde seksualiteit volledig.

Ondanks dat abrosexualiteit steeds meer aandacht krijgt op platforms zoals TikTok, blijft er veel onbegrip bestaan. Toen Emma haar seksualiteit deelde met vrienden, kreeg ze reacties zoals: "Wanneer heb je dit besloten? Is dit wel een echte term?" Deze opmerkingen kwetsten haar diep, vooral omdat ze altijd geloofde dat er maar drie opties waren: hetero, homo of bi. Andere identiteiten werden in de jaren negentig vaak gezien als 'verzonnen'.

Emma gaf toe dat ze vroeger moeite had met haar snel veranderende seksuele voorkeuren. Ze lachte haar eigen onzekerheid soms weg en bestrafte zichzelf voor haar fluïde identiteit. Sommige dagen voelde ze zich volledig lesbisch, terwijl ze op andere momenten meer naar biseksualiteit neigde. Toen ze uiteindelijk de term abroseksueel ontdekte, viel alles op zijn plek.

De term kwam voor het eerst op haar radar toen ze een video zag van Zoe Stoller, een Amerikaanse LGB en TQIAA+ activiste, die uitlegde dat abrosexualiteit fluïde is en verschilt van panseksualiteit, waarbij iemand aangetrokken is tot persoonlijkheden in plaats van een specifiek geslacht. Voor Emma was dit een openbaring, een moment van erkenning voor haar gevoelens. Hoewel ze nu haar identiteit heeft gevonden, merkt ze dat sommige mensen nog steeds moeite hebben met haar fluïde seksualiteit en haar vragen om "een keuze te maken" om anderen niet in verwarring te brengen.

Emma hoopt dat abrosexualiteit snel net zo geaccepteerd wordt als andere seksuele identiteiten, en dat het niet meer wordt gezien als een trend of iets ongewoons.

Abroseksueel
Abroseksueel

Britse vrouw die vriend op hoofd stampte krijgt 20 maanden

De 38-jarige Amy Gibney uit het Britse Liverpool is veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf nadat ze haar partner, Lee Roach, in een dronken bui buiten een supermarkt zwaar mishandelde. Gibney, die zichtbaar onder invloed was, liet haar vriend bloedend en bewusteloos achter op de grond. Deze gewelddadige aanval werd door omstanders gefilmd en toonde aan hoe ze haar weerloze partner meermalen sloeg en schopte en meerdere keren op zijn hoofd stampte terwijl hij bewusteloos op de grond lag.

Uit verklaringen van getuigen en filmopnamen van omstanders blijkt dat Lee Roach op de grond lag zonder terug te vechten, terwijl Gibney hem hardhandig bleef trappen en slaan. Het incident vond plaats voor een Lidl-winkel, en Gibney werd kort daarna opgepakt in een nabijgelegen kroeg.

Het is niet de eerste keer dat Gibney betrokken is bij huiselijk geweld. Ze heeft een verleden van mishandelingen, waaronder eerdere veroordelingen wegens aanvallen op een andere partner. Ondanks haar bewering dat ze zich het voorval niet goed herinnert, toonde ze spijt voor haar daden tijdens de rechtszaak.

Gibney's alcoholverslaving en eerdere problemen, waaronder dakloosheid en gokverslaving, speelden een rol in haar crimineel gedrag. Desondanks was de rechter duidelijk: met haar verleden en herhaalde overtredingen is er momenteel geen zicht op rehabilitatie. Gibney zal haar straf dus moeten uitzitten.

Amy Gibney
Amy Gibney

Vuelta: Etappe 19 - Roglic eindelijk in de leiderstrui?

De achttiende etappe van de Vuelta a España leverde met Urko Berrade wéér een overwinning op voor Equipo Kern Pharma, de kleine Spaanse ploeg heeft nu al drie zeges te pakken, ongekend. Vandaag mogen de klassementsrenners weer aan de bak met wat serieus klimwerk.

De heren stappen op in Logroño en beginnen dan aan een ruim 173 kilometer lange rit. Vanaf een kilometer of dertig begint het op te lopen en dat gaat zeker vijftig kilometer lang door, tot met de Puerto de Pradilla de eerste echte klim begint, ruim vijf kilometer aan zo'n vijf procent.

Een lange en niet al te steile afdaling volgt en via wat heuvelachtig werk komen we bij de slotklim, die zeer pittig is. De Alto de Moncalvillo is bijna negen kilometer lang aan bijna negen procent, maar de vijf kilometer vóór de laatste kilometer gaan aan gemiddeld meer dan tien procent omhoog.

De finish ligt bovenop de Moncalvillo, Primoz Roglic zou hier dus wel definitief de leiderstrui over kunnen nemen van Ben O'Connor. Voor veel meer details verwijzen we weer door naar het FOK!forum, verder is het nog handig om te weten dat we rond kwart over één beginnen en grofweg tussen kwart over vijf en kwart voor zes aan de finish zijn, vanaf een uur of drie zijn er wel beelden.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Voetballer Adeboyejo niest zichzelf een blessure

Victor Adeboyejo, spits van Bolton Wanderers, moest zich op het laatste moment terugtrekken uit een wedstrijd in de Bristol Street Motors Trophy tegen Barrow vanwege een onverwachte blessure. De 26-jarige voetballer raakte geblesseerd na iets ogenschijnlijk onschuldigs: een stevige nies. Dit veroorzaakte pijn in zijn rug en ribben, wat leidde tot zijn afwezigheid in de wedstrijd van dinsdag.

De blessure lijkt verband te houden met een eerdere tackle in een wedstrijd tegen Charlton, maar het was de nies die de situatie verergerde. Ian Evatt, de manager van Bolton Wanderers, vertelde aan The Bolton News dat Adeboyejo een "heftige nies" had gehad, wat zijn rugblessure opnieuw activeerde. "Victor is een krachtige jongen, zelfs zijn nies is krachtig," grapte Evatt. Adeboyejo heeft inmiddels een scan ondergaan om de schade te beoordelen, maar de verwachting is dat het om een probleem met het kraakbeen of de spieren gaat.

Evatt, die al te maken heeft met andere blessuregevallen en afwezigen vanwege internationale verplichtingen, toonde begrip voor het bizarre voorval. Hij merkte gekscherend op dat hij misschien zijn benadering moet herzien als spelers blessures oplopen door iets eenvoudigs als niezen. Ondanks Adeboyejo's afwezigheid wist Bolton Wanderers de wedstrijd tegen Barrow met 3-2 te winnen.

Trump wil commissie voor overheidsefficiëntie onder leiding van Elon Musk

De Republikeinse presidentskandidaat Trump heeft een nieuwe commissie voor overheidsefficiëntie beloofd onder leiding van ondernemer Musk als hij de komende verkiezingen wint.

Trump zei in een toespraak voor de Economic Club of New York dat de commissie binnen enkele maanden een plan moet ontwikkelen om de efficiëntie op financieel gebied bij de overheid te vergroten. Er moet zorgvuldiger en zuiniger met de Amerikaanse staatskas worden omgegaan en waar mogelijk fraude worden voorkomen. 

Ondernemer Musk staat onder meer aan het hoofd van het elektrische autobedrijf Tesla en het online platform X. Hij steunt Trump in zijn verkiezingscampagne. Volgens de Republikein is Musk al akkoord gegaan om het panel voor te zitten. Details over de exacte taken van de mogelijke commissie om de Amerikaanse overheidsuitgaven te herzien werden niet gegeven.

IJzeren staaf doorboort voorruit rijdende auto A10

Vannacht vond een opmerkelijk incident plaats op de ringweg A10 Noord bij Amsterdam. Een ijzeren staaf doorboorde de voorruit van een voertuig, waarbij de bestuurder op een haar na aan ernstig letsel ontsnapte. De snelweg, ter hoogte van Tuinpark Buikslotermeer, was bezaaid met boomstronken, houten balken en metalen objecten. Wonder boven wonder raakte niemand gewond, hoewel ook een tweede voertuig zwaar beschadigd raakte en moest worden afgevoerd.

Het incident vond plaats rond vier uur 's nachts. De chaos op de weg zorgde ervoor dat beide voertuigen niet verder konden rijden en met een berger werden afgevoerd. De politie zette meteen een onderzoek in naar de oorzaak van het puin en de objecten op de snelweg.

Na het volgen van een spoor van puin kon de politie een verdachte arresteren. Het gaat om een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie heeft de man meegenomen voor verder verhoor en roept getuigen op zich te melden om meer duidelijkheid te krijgen over het incident.

bron: politie
bron: politie

Zomer van 2024 was de warmste sinds begin van metingen

Volgens Copernicus, dienst voor klimaatverandering van de Europese Unie, hebben we wereldwijd dit jaar de heetste zomer ooit sinds het begin van de metingen. Copernicus roept op tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Volgens de experts lag de gemiddelde temperatuur op aarde dit jaar in de maanden juni tot en met augustus 0,69 graden boven het gemiddelde over de referentieperiode van 1991 tot en met 2020. Copernicus baseert zich op een dataset gebaseerd op miljarden metingen van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld. In juni en augustus braken de mondiale temperaturen ook 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële gemiddelde uit – een belangrijke drempel om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te beperken.

Europa beleefde ook de warmste zomer sinds het begin van de metingen. De gemiddelde temperatuur was 1,54 graden hoger dan tussen 1991 en 2020. Maar ook binnen Europa zijn er grote verschillen. De temperaturen waren boven het gemiddelde in Zuid- en Oost-Europa, maar onder het gemiddelde in Noordwest-Ierland en Groot-Brittannië, IJsland en Zuid-Noorwegen.

Copernicus: Verwoestende gevolgen voor mens en planeet
Copernicus adjunct-directeur Burgess uitte zijn bezorgdheid. De opeenvolgende temperatuurrecords vergrootten de kans dat 2024 het warmste jaar ooit zou worden, zei ze, en riep op tot het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Anders zouden de “temperatuurgerelateerde extreme gebeurtenissen” die dit jaar al zijn waargenomen intenser worden – “met nog verwoestendere gevolgen voor mens en planeet”.

Door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 is verantwoordelijk voor de temperatuurstijging. Dit effect kan worden versterkt door weersverschijnselen zoals 'El Niño'.

Vader van schutter Georgia aangehouden omdat hij zoon vuurwapen gaf

In de nasleep van de dodelijke schietpartij op de Apalachee High School in Georgia is de vader van de 14-jarige verdachte, Colin Gray, gearresteerd en beschuldigd van tweemaal doodslag in de tweede graad. Hij wordt tevens aangeklaagd voor vier gevallen van onvrijwillige doodslag en acht gevallen van kindermishandeling, nadat hij zijn zoon toestond een vuurwapen te bezitten.

Tijdens de schietpartij op woensdag kwamen twee leraren en twee leerlingen om het leven, terwijl negen anderen – één leraar en acht leerlingen – gewond raakten. De verwondingen van de overlevenden zijn niet levensbedreigend, en ze worden verwacht volledig te herstellen. De verdachte, Colt Gray, gaf zichzelf over nadat hij door schoolagenten in het gebouw werd geconfronteerd. Hij wordt beschuldigd van vier moorden en gebruikte volgens de politie een aanvalsgeweer bij zijn aanval.

Het onderzoek bracht aan het licht dat zowel vader als zoon vorig jaar al door de FBI waren ondervraagd in verband met online bedreigingen over een mogelijke schietpartij. Deze bedreigingen werden gemaakt op het gamingplatform Discord. Hoewel beide destijds ontkenden, werden er geen juridische stappen ondernomen omdat er onvoldoende bewijs was om hen met het account te verbinden of hun wapens in beslag te nemen. Toch zou de vader na het incident een AR-15-geweer hebben gekocht voor zijn zoon.

In de nasleep van het drama zoeken overlevenden en familieleden troost, waarbij sommigen bloemen legden bij de school. Kassidy Reed, een 17-jarige leerling, vertelde dat ze nog steeds moeite heeft om te slapen en werd geconfronteerd met aangrijpende beelden van bloed en wat leek op een gedemonteerd vuurwapen naast een lichaam in de gang van de school. De politie zal voorlopig geen beelden of opnames vrijgeven om het onderzoek te beschermen.

Colt Gray
De 14-jarige Colt Gray

Advocaat verdachte dodelijke steekpartij: 'Hij heeft gestoken uit angst'

De rechtszaak tegen Jerryl L. is gisteren begonnen. Hij is verdachte in de dodelijke steekpartij in de Amsterdamse Jordaan afgelopen juni. De verdachte zou volgens zijn advocaat in een opwelling, vanuit angst hebben gehandeld na een ruzie met het slachtoffer. Maar het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord. Zo meldt AT5. 

Op 17 juni wordt bij een snackbar op de Lindengracht een 37-jarige man doodgestoken. Met een mes wordt het slachtoffer meerdere keren in zijn nek en rug gestoken. Hij overlijdt daar aan zijn verwonding.

Jerryl L. wordt op aanwijzingen van getuigen aangehouden in zijn woning aan de Goudsbloemstraat. Vandaag omschrijft het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek wat die avond is gebeurd. Op basis van camerabeelden omschrijft het OM: "Je ziet op de beelden dat de verdachte meermaals naar zijn binnenzak grijpt in zijn jasje. Dat is ook de plek waar hij later het mes vandaan haalt." Maar volgens zijn advocaat zat naast het mes ook een aansteker en telefoon in die binnenzak.

Verward gedrag
De 32-jarige verdachte werd door de buurt als 'vreemde man' gezien. Zo vertelde buurtbewoner Babet eerder aan AT5 dat het naambordje van de verdachte sinds een tijdje verdwenen was van de deur en de gordijnen altijd gesloten waren. Hij woonde er toen pas een paar maanden.

"Met een fietsketting sloeg hij om zich heen in zijn tuintje, het heeft een half uur geduurd. Ik ben niet snel van de kaart te brengen, maar ik was echt bang." Een anonieme buurtbewoner belde de politie. Op de dag van de steekpartij was het weer raak; de verdachte had ruzie met een buurvrouw over hondenpoep op de stoep.

L. was geen cliënt bij een zorginstelling, maar daarover gingen tot aan de bewonersavond eind juni wel geruchten rond. Woningcorporatie Ymere kreeg geen meldingen van overlast binnen sinds het moment dat hij er woonde. Wel bleek al dat er eerder meldingen door buurtbewoners zijn gedaan bij de politie, deze kwamen bij een verkeerde wijkagent terecht dan was bedoeld.

Verkeerd beeld van de verdachte
Volgens Claudia Dirkzwager, de advocaat van verdachte L., wordt een verkeerd beeld geschetst. Het 'plotselinge' neersteken van het slachtoffer was minder plotseling dan men denkt, zo zegt de advocaat. "Hij had ruzie met het slachtoffer, ook al had dit nooit mogen gebeuren."

De verdachte zelf komt even aan het woord tijdens de zitting. Hij zegt tegen de rechter: "Ik vind het heel moeilijk om hier aanwezig te zijn na alles wat is gebeurd. Ik wil mijn best doen me van mijn beste kant laten zien en overal aan meewerken."

Zijn advocaat: "Het enige wat ik nu kan zeggen, is dat het mij verbaast dat zo snel een beeld is geschetst van een verward persoon die willekeurig iemand zou hebben doodgestoken, ze kenden elkaar wel degelijk. Of mijn cliënt verward is geweest, daar wordt nog onderzoek naar verricht."

Tientallen A10-vluchtstrookrijders op de bon geslingerd

Tijdens de avondspits heeft de verkeerspolitie Amsterdam tientallen mensen beboet. Volgens de politie reden ze onnodig over de vluchtstrook op de A10. De snelweg heeft te maken met flinke wegwerkzaamheden en sommige automobilisten proberen dan via de rechterbaan mensen in te halen. "Onnodig, want je moet de boel vrij houden", aldus de politie. Zo meldt AT5. 

In totaal gaat het om 29 mensen die vandaag beboet zijn. Eén automobilist is ook aangehouden voor belediging. Ook werden rode kruizen genegeerd. Gisteren werden 23 mensen voor het onnodig rijden over de vluchtstrook op de A10 op de bon geslingerd.

Een verkeershandhaver roept op X mensen vooral op om de vluchtstrook vrij te houden voor hulpdiensten en noodgevallen.

€450
De boete voor onnodig over de vluchtstrook rijden bedraagt 450 euro.

[PS] Weer vijf keer Nederlands goud, tafeltennisster Van Zon pakt 4e op rij na thriller

De Paralympische Spelen in Parijs beginnen richting een einde te komen, er staan nog drie volle wedstrijddagen op het programma. Donderdag was het weer een uitstekende dag voor Nederland, met in totaal nog weer eens vijf gouden medailles.

Tafeltennis
Kelly van Zon begon de dag in de WS7-klasse uitstekend, in de halve finales rekende ze na een stroeve start af met de Chinese Wang Rui: 9-11, 11-3, 11-6, 11-6. In de finale trof ze met Kubra Korkut de enige die haar door de jaren heen wel eens kon verslaan en daar leek het nu ook op, maar Van Zon knokte zich vanuit bijna verloren positie in de derde game terug en draaide de wedstrijd op zeer indrukwekkende wijze volledig om: 7-11, 3-11, 11-8, 12-10, 11-7 en haar vierde opeenvolgende goud was een feit.

Wegwielrennen
Bij de vrouwen in de klasses H1 tot en met H4 was veterane Jennette Jansen ver achter de Australische Lauren Parker de 'best of the rest'. Met een indrukwekkende eindsprint snelde ze op haar handbike naar het zilver, nadat ze in haar fantastische parasportcarrière al sinds Seoul 1988 medailles won in de atletiek, het rolstoelbasketbal en het handbiken.

In de H5-klasse ging het minder goed: Chantal Haenen, goed voor zilver op de tijdrit, ging in de tweede ronde onderuit en finishte niet.

Bij de mannen in de H5-klasse stond er geen maat op Mitch Valize, die de tijdrit ook al domineerde en net als in Tokyo de dubbel pakte met een fors verschil. Tim de Vries ging na een ruime halve minuut al onderuit en wist zich niet meer echt naar voren te werken, hij finishte als vijfde.

De H4-klasse leverde eveneens Nederlands succes op. Fenomeen Jetze Plat, die al goud won op de triatlon én de tijdrit, reed in de slotronde weg bij de Oostenrijker Thomas Frühwirth en pakte zijn derde gouden medaille van Parijs - zondag gaat hij ook nog op jacht in de marathon bij de wheelers, een medaille die hij nog niet heeft.

Mark Mekenkamp werd in de H3-klasse achtste op de wegrit, waar het goud voor Mathieu Bosredon was. De Fransman had een ruime voorsprong, kreeg een lekke band en werd bijgehaald, maar bouwde in no-time weer een flinke voorsprong op.

Zwemmen
Rogier Dorsman won in Tokyo goud op de 100 meter schoolslag in de SB11-klasse en dat het zijn afstand was liet hij in de finale ook zien: in 1:11,07 minuten pakte hij opnieuw het goud, meer dan een seconde voor de Chinese legende Yang Bozun.

Thijs van Hofweegen ging in de finale van de 100 meter in de S6-klasse harder dan in de series, maar een medaille zat er net niet in: in een uitstekende 1:06,67 minuten zwom hij naar de vijfde tijd.

Een zevende plek was er voor Thomas van Wanrooij op de 100 meter schoolslag SB13. Met 1:07,64 minuten bleef hij daar een ruime twee seconden van het eremetaal verwijderd.

Rolstoeltennis
Diede de Groot en Aniek van Koot pakten in Tokyo nog het goud, maar dit keer lukte het niet. In een erg spannende finale ging het duo onderuit tegen hun enige échte concurrenten, Yui Kamiji en Manami Tanaka uit Japan: 6-4, 6-7 (3) [8-10].

In de enkelspelfinale bij de quads was al duidelijk dat er Nederlands goud zou komen, Sam Schröder en Niels Vink moesten alleen nog bepalen voor wie. Sinds 2021 won het duo tien van elf Grand Slam-toernooien, Vink voegde daar nu paralympisch goud aan toe met flink machtsvertoon: 6-0, 6-1.

Atletiek
Nederlandse dominantie in de series van de 100 meter voor de vrouwen in de T64-klasse, waar met blades gelopen wordt. Fleur Jong (12,48) en Kimberly Alkemade (12,61) wonnen hun heats, Marlene van Gansewinkel werd tweede in haar heat en liep met 12,68 seconden de derde tijd van het hele veld, ruim voor de rest, dus een Nederlandse sweep is verre van onmogelijk.

Rolstoelbasketbal
De voor de medailles al uitgeschakelde Nederlandse mannen schoten met een 20-6 kwart uit de blokken tegen Frankrijk en hielden de voorsprong daarna keurig vast: 72-63, waardoor ze vrijdag mogen gaan spelen voor de vijfde plek.

Tebogo razendsnel op 200m, Richardson slaat terug op 100m en Visser in Diamond League-finale

In Zwitserland is donderdagavond de Weltklasse Zürich afgewerkt, alweer de voorlaatste Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen. Het was fris en nat, maar dat weerhield de atleten er niet van om toch weer een mooi atletiekavondje te verzorgen.

400m horden mannen
Het werd allemaal een beetje een domper: Karsten Warholm raakte geblesseerd in zijn verloren 100 meter tegen polsstokhoogspringer Armand Duplantis een dag eerder, Alison dos Santos gaf er halverwege de brui aan. Zo liep de Jamaicaan Roshawn Clarke in 47,49 seconden naar de winst, voor de Qatarees Abderrahman Samba (47,58) en de Est Rasmus Mägi (48,02).

Kogelstoten mannen
De Amerikaan Ryan Crouser was met afstand de beste: 22,66 meter was de winnende stoot, maar al zijn vijf andere stoten zouden ook genoeg zijn geweest voor de winst. De Italiaan Leonardo Fabbri kwam tot 21,86 meter, voor de 21,38 meter van de Amerikaan Payton Otterdahl.

800m vrouwen
Er stond weer geen maat op de Keniaanse Mary Moraa, die met een vlammend eindschot naar de winst snelde in 1:57,08 minuten. De Britse Georgia Bell werd in 1:57,94 tweede, voor de 1:58,16 van de Amerikaanse Addison Wiley.

Hoogspringen vrouwen
Door de regen was het niet de beste wedstrijd ooit, maar de 1,96 meter van Yaroslava Mahuchikh was toch niet onaardig. De Oekraïnse won, voor de Australische Nicola Olyslagers, die net als de Oekraïnse Iryna Gerashchenko 1,93 meter sprong.

Verspringen mannen
Miltiadis Tentoglou won eens níet: de Griekse olympisch kampioen, die in de afgelopen jaren vrijwel alles won, bleef met 8,02 meter steken op plek twee. De winst was met 8,18 meter voor de Jamaicaan Wayne Pinnock, plek drie ging met 7,98 meter naar tienkamper en thuisspringer Simon Ehammer.

100m vrouwen
De Amerikaanse Sha'Carri Richardson sloeg terug tegen kersvers olympisch kampioene Julien Alfred: winst in 10,84 seconden, voor de St Luciaanse en haar 10,88 seconden - de Britse Dina Asher-Smith werd in 10,89 derde. In de B-races liep Tasa Jiya naar 11,42 seconden, Marije van Hunenstijn naar 11,45 en Minke Bisschops naar 11,62 seconden.

Polsstokhoogspringen vrouwen
In het station van Zürich werd een dag eerder al gesprongen en dat leverde winst op voor de Australische Nina Kennedy, die als enige over 4,87 meter sprong. Plek twee was met 4,82 meter voor de Canadese Alysha Newman, dezelfde hoogte - maar met minder foutsprongen - als de Amerikaanse Katie Moon.

110m horden mannen
Grant Holloway was weer ongenaakbaar: de Amerikaan snelde naar de winst in 12,99 seconden, voor de Fransman Sasha Zhoya (13,10) en de Amerikaan Freddie Crittenden (13,15).

5000m vrouwen
De Keniaanse Beatrice Chebet was met afstand de beste en liep in 14:09,52 minuten naar de winst, voor de toch wat teleurstellende Ethiopusche Ejgayehu Taye en haar 14:28,76. Haar landgenote Tsigie Gebreselama werd in 14:39,05 derde.

Polsstokhoogspringen mannen
Geen Diamond League-wedstrijd en een zeldzaam 'laag' niveau voor Armand Duplantis: 5,82 meter, op basis van een extra foutsprong van de Amerikaan Sam Kendricks wel genoeg voor de winst - de Australiër Kurtis Marschall werd met 5,72 meter derde.

3000m mannen
Ook hier geen Diamond League-wedstrijd, maar wel een prima race. De Keniaan Jacob Krop klopte zijn landgenoot Cornelius Kemboi voor de winst: 7:34,80 tegen 7:35,46 minuten. Mike Foppen werd achtste in 7:44,20.

400m vrouwen en mannen
Een opwarmwedstrijd voor het publiek, waarin Eveline Saalberg bij de vrouwen in 52,27 seconden als vierde finishte. Bij de mannen werd Isaya Klein Ikkink derde in een uitstekende 45,42 seconden, één honderdste boven zijn persoonlijk record.

400m horden vrouwen
Shiann Salmon liep in 52,97 seconden naar een prima nieuw persoonlijk record en het leverde de Jamaicaanse ook de winst op, voor de Amerikaanse loopsters Anna Cockrell (53,17) en Shamier Little (54,07).

200m mannen
Letsile Tebogo moest er hard voor knokken, maar in de laatste meters kwam hij tóch over de Amerikaan Kenny Bednarek heen en de Botswanees finishte in een zeer indrukwekkende 19,55 seconden - slechts zeven mannen, waaronder hij zelf, waren ooit sneller. Bednarek liep zich met 19,57 naar de gedeeld achtste plek op de eeuwige ranglijst, landgenoot Erriyon Knighton werd derde in 19,79 seconden.

1500m mannen
Een wereldrecord zat er ook dit keer niet in, maar het werd wel een prachtige race. De Noor Jakob Ingebrigtsen werd flink uitgedaagd door Yared Nuguse en in de laatste meters sprintte de Amerikaan er overheen voor winst in 3:29,21 minuten, tegen 3:29,52 van Ingebrigtsen en 3:30,46 van de Amerikaanse olympisch kampioen Cole Hocker. Niels Laros finishte een zeer sterke race als vierde in 3:31,23 minuten, Stefan Nillessen werd tiende in 3:33,08.

100m horden vrouwen
Nadine Visser had een top-6-klassering nodig om zich voor de Diamond League-finale te plaatsen en die kwam er: vijfde in 12,54 seconden. De winst ging in 12,36 seconden naar Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico, voor de Française Cyrena Samba-Mayela (12,40) en de Amerikaanse olympisch kampioene Masai Russell (12,47).

Speerwerpen mannen
Het zat dicht bij elkaar en met 85,72 meter was de winst voor Anderson Peters uit Grenada, niet ver voor de 85,33 meter van de Duitser Julian Weber. Met 82,69 meter ging plek drie naar de Japanner Roderick Genki Dean.

Hunter Biden bekent schuld

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, heeft zich schuld bekend aan alle negen aanklachten in zijn belastingontduikingszaak. Zijn bekentenis kwam onverwacht, vlak voordat zijn proces zou beginnen. Biden werd beschuldigd van het opzettelijk ontduiken van 1,4 miljoen dollar aan inkomstenbelasting tussen 2016 en 2019. Aanvankelijk ontkende hij de aanklachten, maar nu heeft hij dus besloten toch schuld te bekennen. Het Witte Huis heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op de zaak.

Eerder dit jaar werd Hunter Biden ook al schuldig bevonden in een zaak die verband hield met illegaal wapenbezit en drugsgebruik. Hij werd daarmee de eerste veroordeelde zoon van een zittende Amerikaanse president. Deze nieuwe ontwikkeling werd donderdag bekendgemaakt in een rechtbank in Los Angeles, net toen de selectie van juryleden voor de rechtszaak zou beginnen.

Volgens zijn advocaat, Abbe Lowell, besloot Hunter Biden om een rechtszaak te vermijden om zijn familie en vrienden te behoeden voor de pijnlijke getuigenissen over zijn verleden als drugsverslaafde. Rechter Mark Scarsi waarschuwde Biden dat hij met deze schuldbekentenis een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar riskeert, evenals boetes van 500.000 tot 1 miljoen dollar. De uitspraak staat gepland voor 16 december, vlak na de presidentsverkiezingen.

President Biden heeft al eerder aangegeven dat hij zijn uitvoerende macht niet zal gebruiken om zijn zoon gratie te verlenen. Interessant detail was dat Hunter Biden op weg naar de rechtszaal langs een portret van zijn vader moest lopen, hand in hand met zijn vrouw en vergezeld door zijn advocaten en een beveiligingseenheid.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie reageerde verrast op het voorgestelde pleidooi en maakte bezwaar tegen de zogenaamde Alford-pleitovereenkomst, die Hunter Biden de mogelijkheid zou hebben gegeven om schuld te bekennen zonder zijn onschuld volledig te ontkennen. De hoofdaanklager, Leo Wise, benadrukte dat Hunter Biden geen voorkeursbehandeling zou krijgen.

Tijdens de hoorzitting bevestigde Hunter Biden dat hij elk onderdeel van de misdaden waarvan hij werd beschuldigd had gepleegd. Eerder probeerde hij de zaak nog te laten seponeren door te beweren dat het onderzoek politiek gemotiveerd was en dat hij het doelwit was vanwege de pogingen van Republikeinen om zijn vader af te zetten. Deze argumenten werden door rechter Scarsi van tafel geveegd.

De aanklachten tegen Biden omvatten belastingontduiking en het indienen van valse aangiften. Hij wordt ervan beschuldigd tussen 2016 en 2019 7 miljoen dollar te hebben verdiend, terwijl hij bijna 5 miljoen dollar uitgaf aan persoonlijke uitgaven zoals drugs, escorts, luxe hotels en auto's. Deze uitgaven werden door Biden ten onrechte als zakelijke kosten opgevoerd. Aanklagers beschrijven zijn acties als een ‘vierjarig plan’ om belastingen te ontwijken.

FOK! Wat een weer: regen van zuid naar noord

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend schijnt in het midden en noorden van het land de zon en is het droog. In het zuiden komt meer bewolking voor en is er kans op een bui. Ook is in het zuiden eerst plaatselijk mist mogelijk. Er staat een matige, in het noorden vrij krachtige oostenwind. In het zuiden is er weinig wind.

Vanmiddag is het in de zuidelijke helft tamelijk bewolkt met van tijd tot tijd regen of een bui. In de loop van de middag is er plaatselijk onweer mogelijk. In het noorden is er nog wat zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het uiterste zuidwesten tot 27°C in het noordoosten van het land. Boven het midden en zuiden is er weinig wind. In het noorden staat er een matige wind uit het oosten.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Plaatselijk kan er nog regen of een bui voorkomen, maar geleidelijk beperkt de neerslag zich tot het noordwesten. In het noorden en noordoosten staat er een matige wind uit het oosten. Elders is er weinig wind.

Vannacht ontstaat er vooral in het zuiden en midden op diverse plaatsen mist. In het noordwesten kan eerst nog wat regen vallen. De temperatuur daalt naar ca. 12°C in het zuiden en 16°C in het noorden. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Zon en wolken, ook in België (Foto: Professionele-idioot)
Zon en wolken, ook in België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.