Nederlandse mannen en vrouwen naar kwartfinales op EK 3x3-basketbal

In het Oostenrijkse Wenen wordt deze dagen de Europe Cup gespeeld in het 3x3-basketbal, wat neerkomt op het Europees kampioenschap. Nederland verdedigt de titel bij de vrouwen, terwijl de olympisch kampioenen bij de mannen natuurlijk ook tot de favorieten behoren.

Mannen
Met Julian Jaring in plaats van Dimeo van der Horst trad verder het voltallige gouden olympische team aan voor Nederland: Jan Driessen, Arvid Slagter en Worthy de Jong. De heren openden met een overtuigende 21-9 zege op laagvlieger Azerbeidzjan, met zes punten van Driessen en De Jong, waarna Oostenrijk meer partij bood. Nederland gaf een voorsprong weg, maar knokte zich met onder meer tien punten van De Jong toch weer terug en met een heerlijk afstandsschot maakte Jaring het af: 22-19.

Om 14.45 uur spelen Spanje en Oostenrijk de eerste kwartfinale, gevolgd door Frankrijk en Litouwen. Om 20.50 uur spelen Zwitserland en Groot-Brittannië tegen elkaar, waarna Nederland en regerend kampioen Servië elkaar om 21.15 uur treffen. Alles is live én on-demand te kijken via het YouTube-kanaal van basketbalbond FIBA (gratis) of via HBO.

Vrouwen
Met Loyce Bettonvil, Kiki Fleuren, Noortje Driessen en Janis Boonstra speelt Nederland met exact hetzelfde kwartet dat vorig jaar de titel pakte. Dat begon alvast prima: met onder meer acht punten van Boonstra was de ploeg met 19-13 te sterk voor Letland, waarna Hongarije in de andere groepswedstrijd met 16-12 werd verslagen - dit keer scoorde Driessen zes punten.

Om 13.45 uur worden de kwartfinales geopend door Frankrijk en Oostenrijk, waarna Nederland aantredt tegen Duitsland. Om 19.50 uur spelen Polen en Letland tegen elkaar, gelijk gevolgd door Spanje - Oekraïne. De halve finales en finales staan allemaal voor zondag op de planning.