FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 augustus 2024

Ajax bijna zeker van groepsfase Europa League na eenvoudige overwinning in Polen

Ajax is bijna zeker van de Europa League. De Amsterdammers kwamen in Polen tegen Jagiellonia Bialystok nog wel vroeg op achterstand, maar daarna was de ploeg van Francesco Farioli duidelijk te sterk en won uiteindelijk met 1-4.

Ajax keek na vijf minuten al tegen een achterstand aan. Uit een corner kwam Jagiellonia Bialystok op voorsprong dankzij een rake kopbal van Adrián Diéguez. Ondanks de vroege achterstand herstelde Ajax zich al snel. Na een geweldige bal van Steven Berghuis maakte Chuba Akpom de gelijkmaker.

Na de 1-1 bleef Ajax aanvallen en was het wachten op de voorsprong van de Amsterdammers en die zou halverwege de eerste helft ook vallen. Devyne Rensch kwam goed door op rechts en gaf voor op Mika Godts die van dichtbij de 1-2 binnenkopte. Het bleef bij rust 1-2, al had de score veel hoger kunnen uitvallen dankzij de vele kansen.

Ook na de rust was Ajax veel sterker dan de Poolse tegenstander. Akpom schoot een rebound binnen en daarna maakte hij ook zijn derde doelpunt vanuit een penalty. Daarna kregen ze nog een nieuwe penalty, maar die werd gemist door Godts en het zou uiteindelijk 1-4 blijven in Polen.

Volgende week is de return in Amsterdam.

Bol domineert Diamond League Lausanne, Wanyonyi komt nét tekort voor wereldrecord 800m

In Lausanne is donderdagavond de eerste Diamond League-wedstrijd na de Olympische Spelen afgewerkt. Het werd gelijk weer een mooie avond atletiek, inclusief Nederlands succes, want Femke Bol was weer van de partij.

400m horden vrouwen
Femke Bol was weer op dreef en pakte een zeer overtuigende zege in 52,25 seconden, waardoor nu negen van de 25 snelste tijden ooit van de Nederlandse zijn - het was haar vierde zege in vier optredens in Lausanne. De Jamaicaanse Rushell Clayton werd tweede in 53,32 seconden, voor landgenote Janieve Russell (54,48) - Cathelijn Peeters werd zevende in 56,28 seconden.

800m mannen
Emmanuel Wanyonyi uit Kenia ging voor een wereldrecord, net als de Canadees Marco Arop, die hij in de olympische finale met één honderdste van een seconde versloeg. De haas ging even in de fout, maar Wanyonyi stoomde door en knalde naar 1:41,11 minuten, de vierde tijd ooit en slechts twee tienden boven het toch alweer twaalf jaar oude wereldrecord van David Rudisha. Arop werd in 1:41,72 minuten tweede, voor de 1:42,30 van de Fransman Gabriel Tual.

100m horden vrouwen
Net als op de Olympische Spelen snelde Nadine Visser naar de vierde plek, dit keer in 12,49 seconden. De winst was in 12,35 seconden voor Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico, voor de Amerikaanse Grace Stark en de Jamaicaanse Ackera Nugent (beiden 12,38).

200m mannen
Kersvers olympisch kampioen Letsile Tebogo snelde ogenschijnlijk doodsimpel naar een toch zeer indrukwekkende tijd van 19,64 seconden. In zijn kielzog werd de Amerikaan Erriyon Knighton tweede in 19,78 seconden, voor diens landgenoot Fred Kerley (19,86).

1500m mannen
Jakob Ingebrigtsen ging voor revanche, nadat hij op de Spelen geen medaille pakte, en die revanche kwam er: hij won in wederom een indrukwekkende tijd van 3:27,83 minuten. Plek twee was voor de Amerikaan Cole Hocker, de sensationele olympisch kampioen (3:29,85), met diens landgenoot Hobbs Kessler in 3:30,47 op plek drie. Stefan Nillessen werd in 3:32,16 keurig achtste.

400m mannen
Matthew Hudson-Smith greep op de Olympische Spelen net naast het goud, maar in Lausanne won de Brit wel: met een meer dan uitstekende 43,96 troefde hij de Zambiaan Muzala Samukonga af (44,06), terwijl plek drie in 44,22 voor Busang Kebinatshipi uit Botswana was. Eugene Omalla debuteerde in de Diamond League, de nieuwe Nederlander - olympisch kampioen op de gemengde 4x400 meter - werd achtste in 46,06 seconden.

Kogelstoten vrouwen
Op de Spelen ging het totáál fout voor Chase Jackson, die de finale niet eens haalde, maar de wereldkampioene sloeg terug met een geweldige 20,64 meter. Dat was uiteindelijk meer dan een meter verder dan de nummer twee, niemand minder dan olympisch kampioene Yemisi Ogunleye uit Duitsland (19,55m). Plek drie ging met 19,52 meter naar de Canadese Sarah Mitton, Jessica Schilder moest het met een zeer matige 17,22 meter doen met plek tien.

3000m vrouwen
De Ethiopische Diribe Welteji liep het meetingrecord aan gort en won in 8:21,50 minuten. Plek twee was in 8:23,48 voor de Keniaanse Janeth Chepngetich, voor de tweede Ethiopische, Tsigie Gebreselema (8:24,40).

110m horden mannen
Grant Holloway snelde naar olympisch goud, maar kreeg in Lausanne zijn eerste nederlaag van het jaar te verwerken: de Jamaicaan Rasheed Broadbell was met 13,10 seconden het snelst, voor de Amerikaan Holloway (13,14) en landgenoot Hansle Parchment (13,23).

Polsstokhoogspringen mannen
Wereldrecordhouder Armand Duplantis sprong foutloos over 6,00 meter en daarmee was de winst binnen, waarna hij in zijn derde poging ook 6,15 meter haalde voor de winst. Achter de Zweed was plek twee voor de Amerikaan Sam Kendricks (5,92m), voor de Noor Sondre Guttormsen (5,82m).

100m vrouwen
De Britse Dina Asher-Smith liep een dijk van een race en won in een erg rappe 10,88 seconden, voor de Amerikaanse Tamari Davis (10,97) en thuisfavoriete Mujinga Kambundji (11,06). In één van de voorwedstrijden won Minke Bisschops de wedstrijd in een keurige 11,47 seconden, Isabel van den Berg liep er naar 11,64 seconden.

800m vrouwen
Zonder de Britse Keely Hodgkinson stond er geen maat op de Keniaanse Mary Moraa, die met een geweldig eindschot naar de winst sprintte in 1:57,91 minuten. De top-3 werd gecompleteerd door het Britse duo Georgia Bell (1:58,53) en Jemma Reekie (1:58,73).

Verspringen mannen
Het niveau was bijzonder matig, maar dat deerde Miltiadis Tentoglou niet: de Griek, die al jarenlang elke grote prijs pakt, sprong in de laatste ronde met 8,06 meter van de derde plek naar de winst. Plek twee was met 8,01 meter voor de Jamaicaan Wayne Pinnock, voor de Zwitser Simon Ehammer (7,99m).

Hoogspringen vrouwen
Het was geen geweldige wedstrijd, maar dat maakte voor Yaroslava Mahuchikh niet uit: de Oekraïnse won met 1,99 meter. De Australische Eleanor Patterson kwam over 1,96 meter, haar landgenote Nicola Olyslagers werd met 1,92 meter derde.

Speerwerpen mannen
Anderson Peters uit Grenada had de 90 meter al een tijdje niet meer gehaald, maar in zijn zesde en laatste poging haalde hij nog eens uit: 90,61 meter en de winst. Neeraj Chopra uit India gooide voor de zoveelste keer richting de 90 meter, maar ging er wéér niet overheen: 89,49 meter. Plek drie was met 87,08 meter voor de Duitser Julian Weber.

4x100m vrouwen
Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya liepen een uitstekende race en in 42,83 seconden eindigden ze als derde. De winst was in een meetingrecord van 42,03 seconden voor de Britse ploeg, met de Zwitserse dames in 42,16 seconden op plek twee.

200m vrouwen
Tasa Jiya liep in 22,93 seconden naar de derde plek in de voorwedstrijd, één plek voor Marije van Hunenstijn (23,02).

O'Connor pakt ritzege en neemt leiderstrui over van Roglic

Ben O'Connor heeft uitstekende zaken gedaan in de Vuelta a Espana. De Australiër was de sterkste uit een grote kopgroep en nam daarbij ook de leiderstrui over van Primoz Roglic. O'Connor heeft nu in het algemeen klassement een voorsprong van bijna vijf minuten op Roglic.

De zesde etappe was een typische overgangsetappe in de Ronde van Spanje. Veel renners probeerde om in de juiste ontsnapping te zitten en uiteindelijk reden dertien renners weg. In het peloton liet de ploeg van Roglic de ruimte aan de kopgroep en langzaam liep de voorsprong van de dertien op naar de vijf minuten.

O'Connor vond het in de kopgroep niet snel genoeg gaan en trok nogmaals ten aanval. De Australiër kreeg Gijs Leemreize met zich mee. De Nederlander was vooral aan het volgen in het wiel van O'Connor maar ook dat ging te snel voor de renner van Team dsm-firmenich - PostNL. Hij moest O'Connor op dertig kilometer van de finish laten gaan en de Australiër zette door.

O'Connor won met enkele minuten voorsprong de rit en nam daarbij de leiderstrui over van Roglic. Het peloton kwam op 6.31 binnen en daardoor heeft de 28-jarige Australiër nu een voorsprong van bijna vijf minuten op nummer twee Roglic.

Results powered by FirstCycling.com

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 34

Het regiedebuut van Zoë Kravitz, de nieuwe van Quentin 'Mr Oizo' Dupieux, een Nederlandse horror, een Geörgische politieke thriller, de tweede film getiteld 'The Killer' in evenveel jaren; je kunt ook deze week niet zeggen dat er alleen maar hetzelfde verschijnt in de bioscoop. Welke titel krijgt de eer jouw zaterdagavond of zondagmiddag in te vullen?

Blink Twice

Als techmiljardair Slater King (Tatum) cocktailserveerster Frida (Ackie) ontmoet tijdens zijn fundraiser, klikt het enorm goed. Hij nodigt haar uit om met hem en zijn vrienden mee te gaan op een droomvakantie naar zijn paradijselijke privé-eiland. Daar wisselen wilde nachten en zonovergoten dagen elkaar af en vermaakt iedereen zich uitstekend. Niemand wil dat er een eind aan komt. Maar als er dan vreemde dingen gebeuren, slaat bij Frida de twijfel toe. Er is iets mis met het eiland en als ze het levend wil verlaten, zal ze de waarheid moeten achterhalen. 

The Crow

Bill Skarsgård speelt de iconische rol van The Crow in deze moderne herinterpretatie van de originele graphic novel van James O'Barr. Soulmates Eric Draven (Skarsgård) en Shelly Webster (FKA twigs) worden op brute wijze vermoord doordat de demonen uit haar duistere verleden hen inhalen. Als Eric de kans krijgt om zijn ware liefde te wreken door zichzelf op te offeren, gaat hij op zoek naar hun moordenaars. Hierbij zal hij de werelden van de levenden en de doden moeten doorkruisen om wraak te nemen. 

Jimmy

Wanneer een vriendin van Dilara wordt vermoord, keert ze terug naar haar geboortedorp. Ze krijgt het gevoel dat de beruchte dorpsgek Jimmy wraak wil nemen op de vriendinnengroep. Een true crime podcast met Jimmy's stem verschijnt: hoe langer je luistert, hoe groter de kans dat hij achter je aankomt. Na een nieuwe moord tijdens een rave weet Dilara het zeker: zij is het volgende doelwit. 

Daaaaaalí!

De jonge Franse journaliste Judith is vastbesloten Salvador Dalí te interviewen, maar elke poging hiertoe wordt keer op keer dwarsgezeten door de flamboyante kunstenaar en zijn groeiende eisenpakket. Daaaaaalí!, de nieuwe komedie van regisseur Quentin Dupieux (Deerskin, Rubber) is, net als het werk van de iconische Dalí zelf, doorspekt met surrealisme: niet voor niets wordt de titelrol door maar liefst zes acteurs vertolkt. Een film als een droom, in een droom, in een droom… 

The Killer

De iconische regisseur John Woo, de man achter actiespektakels als Face/Off, Mission: Impossible II, Paycheck, Broken Arrow en Hard Boiled, keert terug met een compleet nieuwe versie van zijn Hong Kong-klassieker The Killer uit 1989. In deze energieke actiethriller speelt Nathalie Emmanuel (The Fast-films, Game of Thrones) de rol van Zee, een mysterieuze en beruchte huurmoordenaar die in de onderwereld van Parijs bekend staat als de Koningin van de Dood. Maar nadat Zee tijdens een klus voor haar louche mentor (Sam Worthington, Avatar) besluit om een blind meisje (Diana Silvers; Ma, Booksmart) niet te vermoorden in een nachtclub, wordt haar leven overhoop gegooid. Ze trekt de aandacht van een geslepen rechercheur (Omar Sy; Jurassic World-franchise, Lupin), raakt verwikkeld in een duister crimineel complot en wordt geconfronteerd met haar eigen verleden. 

Mal Viver

Als kind kwam hij er met zijn ouders; als volwassene keerde regisseur João Canijo er terug. Een hotel nabij het Portugese Oporto waar hij het benauwende verhaal situeerde van drie generaties moeders en dochters die elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Wie dacht dat het Overlook Hotel uit Stanley Kubricks Stephen King-verfilming The Shining het summum van boosaardigheid vertegenwoordigde, heeft nog niet ingecheckt in het Portugese hotel uit Mal Viver. Overigens zijn het hier door en door menselijke en geen bovennatuurlijke zaken die een verblijf tot een hel maken in het eerste, op zichzelf staande deel van een tweeluik. 

Tatami

Tatami is een indrukwekkende politieke thriller, geïnspireerd op waargebeurde feiten, die je op het puntje van je stoel houdt. Als een judoka op het Wereldkampioenschap gevraagd wordt expres te verliezen, volgt een bloedstollende strijd die zowel op de mat (de tatami) als ernaast gevoerd wordt. Judoka Leila (Arienne Mandi) en haar coach Maryam (Zar Amir) gaan naar het Wereldkampioenschap Judo om een gouden medaille voor Iran binnen te halen. Leila is er klaar voor, en maakt goede kans om te winnen. Maar dan ziet het Iraanse regime dat er mogelijk een ronde komt tegen een Israëlische tegenstander. Ze zetten alles op alles om Leila uit de wedstrijd te halen. Als haar eigen vrijheid, en die van haar familie bedreigd wordt, komt Leila voor een onmogelijke keuze te staan. Bezwijkt ze onder de druk van het Iraanse regime, of laat ze zich deze kans op goud niet afnemen? En wat voor gevolgen heeft haar keuze voorde rest van haar leven? 

Amerikatsi

Als kleine jongen is Charlie Armenië gedwongen ontvlucht. Als hij in 1948 terugkeert om te helpen met de wederopbouw, is niet iedereen gecharmeerd van de teruggekeerde “Amerikatsi”. Charlie wordt onterecht vast gezet in een Sovjet gevangenis. Met een aanstekelijke positiviteit maakt hij het beste van zijn gevangenschap waar hij de spaarzame lichtpuntjes gebruikt om hoop te geven tijdens de donkere dagen.

Widow Clicquot

Widow Clicquot is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ‘Grande Dame van de Champagne’ Barbe-Nicole Ponsardin. Op haar twintigste trouwt ze met François Clicquot, erfgenaam van het bekende Clicquot-champagne-imperium. Wanneer François overlijdt, neemt weduwe (‘veuve’) Barbe-Nicole het wijnstokje over en is zij vastberaden om de revolutionaire toepassingen van haar man verder te ontwikkelen. Geteisterd door de seizoenen, concurrerende wijnmakers én de Code Napoleon, die haar verbiedt om als vrouw een bedrijf te runnen, moet de elegante weduwe (gespeeld door Haley Bennett) alles op alles zetten om het Clicquot-erfgoed te beschermen. 

Samson & Margot en de Gestolen Tiara

Vertelt het verhaal van de avontuurlijke straathond Samson en de charmante poedel Margot. Wanneer Samson achterna gezeten wordt door hondenvangers, verstopt hij zich in het Metropolitan Operagebouw. Daar ontmoet hij per toeval Margot, het geliefde huisdier van Anastasia, de ster ballerina van het theater. Samson is meteen betoverd door Margot. Wanneer de kostbare tiara die Anastasia tijdens haar optreden moet dragen wordt gestolen, raakt Margot in paniek. Zonder de tiara kan het optreden van haar baasje namelijk niet doorgaan. Samson is vastberaden om Margot te helpen en samen gaan ze op zoek naar de dief om de tiara op tijd terug te brengen. Hun zoektocht leidt tot spannende avonturen en bijzondere ontmoetingen, maar hun avontuur krijgt een verrassend staartje. 

ACM wil verkopers nepreviews aanpakken: Boetes tot 900.000 euro

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar verkopers die nepreviews aanbieden. Deze actie vormt een nieuwe stap in de bredere strijd tegen online misleiding, een probleem waar de markttoezichthouder al langer aandacht aan besteedt. Eerder richtte de ACM zich op webshops die zich schuldig maken aan het gebruik van valse beoordelingen om consumenten te beïnvloeden.

Nepreviews zorgen ervoor dat consumenten verkeerde keuzes maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor een product dat door manipulatie beter lijkt dan het daadwerkelijk is. Dit tast niet alleen het vertrouwen van consumenten in online aankopen aan, maar verstoort ook eerlijke concurrentie tussen aanbieders. "Consumenten moeten kunnen vertrouwen op reviews wanneer zij aanbieders vergelijken", aldus Edwin van Houten, directeur van de ACM. Door zowel handhaving als voorlichting hoopt de toezichthouder deze onlinemisleiding terug te dringen.

Wanneer de ACM daadwerkelijk overtredingen vaststelt, kan zij stevige boetes opleggen tot 900.000 euro per overtreding. Hiermee wil de waakhond een krachtig signaal afgeven en voorkomen dat dergelijke misleidende praktijken zich blijven voordoen op de Nederlandse markt.

Overlijden homopinguïn zorgt voor zangconcert medepinguïn

In het Sea Life Sydney Aquarium in Australië vond recent een emotioneel moment plaats na het overlijden van Sphen, een mannelijke pinguïn die samen met zijn partner Magic wereldwijd symbool stond voor gelijkheid en diversiteit. Het beroemde pinguïnkoppel kreeg internationale bekendheid toen ze in 2018 als gelijkgeslachtelijke partners succesvol een kuiken, Sphengic, grootbrachten. Kort voor zijn 12e verjaardag stierf Sphen vermoedelijk een natuurlijke dood, waarna de pinguïnkolonie onder leiding van Magic een bijzonder afscheidsritueel uitvoerde. Volgens de verzorgers vulde de ruimte zich met een intens pinguïngezang, wat een uniek en onvergetelijk moment opleverde.

Sphen en Magic waren sinds 2018 onafscheidelijk en speelden een belangrijke rol in het bewustzijn rondom gelijkheid. Renee Howell, een van de pinguïnverzorgers die hun relatie van dichtbij meemaakte, benadrukte hoe uitzonderlijk hun band was. “Dit soort liefde zie je maar zelden,” aldus Howell. De relatie tussen de twee begon met de kenmerkende hofmakerij van ezelspinguïns: het geven van kiezels als onderdeel van het nestbouwritueel. Sphen en Magic vierden recent hun zesjarige partnerschap en hebben samen twee kuikens grootgebracht. Wat hun band extra bijzonder maakte, was de gelijkwaardige manier waarop ze de ouderlijke taken verdeelden, iets dat volgens Howell niet vaak voorkomt in het dierenrijk.

Na Sphen’s dood besloot het aquariumteam dat het belangrijk was voor Magic om afscheid te kunnen nemen. In de natuur blijven pinguïns vaak zoeken naar een verdwenen partner, dus het team bracht Magic naar Sphen, omringd door de hele pinguïnkolonie. Zodra Magic zijn overleden partner zag, begon hij te zingen, waarna de andere pinguïns zich bij hem voegden in een ontroerend koor. Volgens Howell was het een hartverscheurend maar mooi moment: “De lucht was gevuld met hun gezang. Het toonde hoeveel Sphen voor Magic betekende.” Magic werd daarna erg beschermend over Sphen, wat het team diep raakte.

Hoewel Magic nu voor het eerst zonder zijn partner een nieuw broedseizoen ingaat, geeft hij blijk van hoop door nieuwe kiezels te verzamelen voor een nest. Dit biedt enige troost voor het aquariumteam, dat een sterke band heeft met de dieren. Howell benadrukte dat de pinguïns voor hen geen gewone dieren zijn. “Ze hebben allemaal hun eigen unieke persoonlijkheden, en het verlies van Sphen raakt ons diep.” Het bijzondere afscheid in het aquarium staat symbool voor de diepe connecties die dieren onderling en met mensen kunnen vormen.

Man zet zijn eigen dood in scène om alimentatie te ontwijken: 81 maanden cel

De 39-jarige Jesse Kipf uit Somerset in de Amerikaanse staat Kentucky, is veroordeeld tot 81 maanden gevangenisstraf vanwege computervredebreuk en identiteitsfraude. U.S. District Judge Robert Wier legde hem de straf op na een opmerkelijke cybermisdaad, waarbij Kipf onder andere zijn eigen dood in scène zette om zo zijn kinderalimentatieverplichtingen te ontlopen.

Volgens de aanklacht kreeg Kipf toegang tot het Death Registry System van de staat Hawaii door gebruik te maken van de inloggegevens van een arts uit een andere staat. Hij creëerde een vals “geval” van zijn eigen overlijden, voltooide een overlijdenscertificaat en gebruikte de digitale handtekening van de arts om dit te verifiëren. Dit leidde ertoe dat hij in meerdere overheidsdatabases als overleden persoon werd geregistreerd. Het motief van Kipf was deels om te ontsnappen aan openstaande kinderalimentatieverplichtingen.

Naast het vervalsen van zijn eigen dood, infiltreerde Kipf ook de overlijdensregisters van andere staten, evenals privé-bedrijfsnetwerken en overheids- en bedrijfsnetwerken met gestolen inloggegevens van echte personen. Deze toegang probeerde hij te verkopen via het dark web. Volgens de federale wet moet Kipf minstens 85 procent van zijn straf uitzitten, gevolgd door drie jaar toezicht door de Amerikaanse reclassering.

De veroordeling moet een waarschuwing zijn voor andere cybercriminelen.

Oppassen bij Lidl: 'hybride gehakt' met 40% spliterwten ligt gewoon tussen het vlees

Vanaf deze week ligt tussen het ECHTE vlees ook hybride 'gehakt'. In plaats van vlees van rund, varken of kip heb je dan 40 procent spliterwten met daardoorheen nog een klein beetje vlees. Dit product zou - in ieder geval qua uiterlijk - sterk lijken op écht rundergehakt. Het is dus belangrijk om goed op te letten bij het schap, zodat je niet per ongeluk dit hybride 'gehakt' koopt.

Deze ontwikkelingen in de supermarkt kunnen voor verwarring zorgen, zeker omdat het hybride gehakt in sommige gevallen slechts licht in prijs verschilt van het traditionele product. Natuurlijk zijn spliterwten veel goedkoper dan gehakt, dus hoewel het hybride 'gehakt' nét goedkoper is dan vlees betaal je als consument alsnog teveel en ben je voordeliger uit als je echt gehakt koopt en dat zelf aanlengt met spliterwten, mocht je daar al behoefte aan hebben.

Wil je zekerheid dat je echt vlees koopt, let dan heel goed op want dit hybride product ligt gewoon in de vleesschappen. Ook kun je vanzelfsprekend terecht bij andere supermarkten, waar in de vleesschappen nog daadwerkelijk vlees ligt. Bij de slager hoef je je sowieso geen zorgen te maken dat je per ongeluk een plantaardige variant koopt. Dat op de verpakking alleen staat 'gehaktmix met erwteneiwit' en niet dat het gaat om een product dat voor 40% uit erwten bestaat maakt het er ook niet duidelijker op.

Het hybride gehakt bevat qua voedingsstoffen zelfs nog minder eiwitten dan mager rundergehakt. Het blijft erg belangrijk om goed te kijken naar wat je koopt. Zeker als je geen fan bent van vleesvervangers of gemengde producten, is het verstandig om alert te blijven bij je keuze in de supermarkt.

Voor de Nutriscore (C) hoef je het overigens niet te doen. Hoewel de Lidl op hun rundergehakt - in tegenstelling tot op dit semi-gehakt - geen Nutriscore op de voorkant vermeldt blijkt bij onder meer de AH dat echt rundergehakt eveneens Nutriscore C heeft.

Update 15:17
Betere afbeelding en info over de nutriscore toegevoegd

Pas op: Dit gehakt van de Lidl is maar 60% vlees
Oppassen bij Lidl: 'hybride gehakt' met 40% spliterwten ligt gewoon tussen het vlees

Oekraïne blaast nieuw aangelegde pontonbug op in Koersk

De Oekraïnse troepen hebben videobeelden vrijgegeven waarop ze laten zien hoe Russische pontonbruggen worden vernietigd met raketten van Amerikaanse makelij in Koersk.

Op de video is te zien hoe een Himars-raket de pontonbrug raakt en samen met cruciaal Russisch materieel wordt vernietigd. Rusland had de pontonbrug in allerijl gebouwd nadat Oekraïne afgelopen weekend drie cruciale bruggen langs de rivier de Seym heeft opgeblazen nabij de nederzettingen Glushkovo, Zvan en Karyzh.

Gedumpte Rus wil koe verkrachten, raakt gewond en dreigt het leger in te moeten

Een ietwat opmerkelijk verhaal uit Thailand, waar diverse wijze lessen uit te halen zijn - de eerste is dat de Daily Mail het meldt en we het dus met een korrel zout nemen, maar toch is het te vermakelijk om te laten liggen. Een 26-jarige Rus kwam daar tot de ontdekking dat het verkrachten van een koe wellicht niet zijn slimste idee ooit is geweest.

Om een lang verhaal hopelijk een beetje kort te maken: Evgenii had kennelijk genoeg geld om kort na de Russische invasie van Oekraïne, zo'n 2,5 jaar geleden, het land te verlaten en naar Thailand te vertrekken. Daar leefde hij een luxe leventje, stoere auto's en motoren, dat soort zaken.

Evgenii ontmoette er ook een stewardess uit Marokko en ging een relatie met haar aan. Die relatie strandde eerder dit jaar en logischerwijze vroeg hij de hulp van twee prominanten die min of meer op zijn niveau lijken te zitten: Vladimir Putin en Donald Trump, waarom niet?

Via social media liet hij bijvoorbeeld aan Putin weten dat hij 'alles zou doen', natuurlijk inclusief het leger in gaan, om zijn ex-vriendin terug te krijgen. Van het een kwam het ander en plots liep Evgenii ergens in Thailand een koe tegen het lijf, die hij besloot aan te randen - het is allemaal volkomen logisch, uiteraard.

De koe had weinig zin in de mogelijk zo stoned als een garnaal zijnde Rus en gooide de man op de grond, waarna ze met haar hoorns in de aanval ging. Evgenii raakte vrij stevig gewond en werd gered door hulpverleners, waaronder de door lokale bewoners al opgeroepen politie - zij vertrouwden hem al niet toen hij richting de dieren liep en hadden de politie al gebeld.

Eenmaal in het ziekenhuis ging Evgenii nog even stevig tekeer en na een behandeling werd hij in het politiebureau vastgehouden. Het is nu wachten op de immigratiedienst en de kans lijkt reeël dat hij terug wordt gestuurd naar Rusland, waar hij dan in elk geval zijn belofte in mag gaan lossen om in het leger te dienen. Heeft hij in elk geval een vermakelijk verhaal voor in de loopgraven. Zelfs inclusief filmpje!

De vraag van de dag mag duidelijk zijn: wat is jouw opmerkelijkste avontuur?

Zweedse bendes recruiteren kinderen om in Denemarken te roven

Zweedse bendes rekruteren kinderen om in Denemarken aan een misdaadcarrière te werken. De Deense autoriteiten maken zich grote zorgen en trekken alles uit de kast om te voorkomen dat het geweld net zo uit de klauwen gaat lopen als in Zweden.

De Denen willen strengere grenscontroles invoeren en intensiever met de Zweedse politie samenwerken om de situatie onder controle te krijgen.

Russische geheime dienst doet onderzoek naar CNN-journalisten

De Russische binnenlandse geheime dienst FSB doet onderzoek naar een CNN-verslaggever omdat hij verslag deed vanuit het Russische Koersk uit door Oekraïne bezette gebieden. De FSB rechtvaardigt het onderzoek door te zeggen dat de in Groot-Brittannië geboren journalist illegaal de grens met Rusland was overgestoken.

Er loopt ook een onderzoek naar twee Oekraïense journalisten vanwege dezelfde beschuldigingen. De geheime dienst kondigde aan binnenkort internationale arrestatiebevelen uit te vaardigen. De drie journalisten riskeren in Rusland maximaal vijf jaar gevangenisstraf.  CNN heeft nog niet gereageerd. 

RIVM krijgt minder meldingen over mazelen

De afgelopen weken zijn weinig nieuwe gevallen van mazelen geconstateerd in Nederland. Het RIVM kreeg in de afgelopen vier weken slechts negen meldingen over besmettingen binnen. In de vier weken daarvoor werden nog 42 besmettingen geregistreerd.

In totaal zijn sinds het begin van dit jaar 156 besmettingen met de zeer besmettelijke virusziekte gemeld. Gemiddeld is eens in de tien tot vijftien jaar een vrij grote uitbraak in Nederland, vooral in gebieden waar relatief veel mensen zichzelf en hun kinderen niet laten vaccineren. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2013. Toen werden duizenden mensen ziek. Meer hierover bij Skipr

Zwaarbeveiligde Trump keert terug naar buitenbijeenkomsten na aanslag

Donald Trump heeft voor het eerst sinds de aanslag op zijn leven weer een campagnebijeenkomst in de openlucht gehouden. In Asheboro, North Carolina, sprak hij zijn aanhangers toe vanuit een zwaar beveiligd podium met kogelvrij glas en omringd door zeecontainers. Ondanks de zware beveiliging stapte Trump aan het einde van de bijeenkomst achter het glas vandaan om handen te schudden met zijn aanhangers.

De verhoogde veiligheidsmaatregelen zijn een direct gevolg van de aanslag op 13 juli, waarbij Trump in Pennsylvania door een schutter werd geraakt. Trump draaide op dat moment net zijn hoofd waardoor de kogel zijn oor doorboorde en niet zijn schedel.

De schutter, Thomas Matthew Crooks, wist op een dak te klimmen en op 120 tot 150 meter afstand een schot af te vuren. Dit incident leidde tot forse kritiek vanuit zowel Republikeinse als Democratische hoek, wat uiteindelijk resulteerde in het aftreden van Kimberly Cheatle, directeur van de Amerikaanse Secret Service.

Heb je zonnepanelen? Zet ze uit om geld te verdienen!

In delen van Zeeland zijn huishoudens betrokken bij een unieke proef van netbeheerder Stedin en energiemaatschappij Eneco, waarbij ze tijdelijk hun zonnepanelen uitschakelen om het overvolle stroomnet te ontlasten. In ruil hiervoor ontvangen ze een vergoeding.

Deze proef, die vorige week is gestart, loopt zes weken en is de eerste in Nederland waarbij consumenten gevraagd worden om tijdelijk te stoppen met het leveren van stroom. Dit initiatief is gericht op het aanpakken van netcongestie in regio's zoals Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint-Philipsland, waar de groei van zonnepanelen explosief is geweest.

De problemen op het stroomnet in Zeeland spelen al sinds 2020 en hebben geleid tot tekorten in netcapaciteit, ondanks inspanningen om de vraag en het aanbod beter te verdelen. Bedrijven in deze regio werden al eerder gevraagd om hun zonnepanelen uit te zetten, maar nu worden ook huishoudens betrokken. De afschakelmomenten variëren in duur, van enkele uren tot zes uur, en deelnemers ontvangen een vergoeding die afhankelijk is van de lengte van deze periodes.

De proef geeft Stedin en Eneco waardevolle inzichten in hoe consumenten kunnen bijdragen aan het verlichten van de druk op het stroomnet. Als de proef succesvol blijkt, wordt verwacht dat deze in 2025 breder uitgerold kan worden, met mogelijk automatische oplossingen voor het in- en uitschakelen van de zonnepanelen.

Alsnog vrijspraak voor afdoen condoom tijdens seks in hoger beroep

Het gerechtshof in Den Haag heeft een 29-jarige man in hoger beroep vrijgesproken van verkrachting en dwang in een zaak die draait om 'stealthing'. Bij stealthing wordt tijdens de seks stiekem het condoom afgedaan, waardoor de ander onbewust risico loopt op soa’s of ongewenste zwangerschap. Hoewel stealthing formeel niet strafbaar is, kan het in bepaalde gevallen worden gekwalificeerd als dwang. In deze zaak oordeelde het hof echter dat niet bewezen kon worden dat de man het condoom bewust en zonder medeweten van de vrouw had verwijderd.

De zaak gaat terug naar een incident op 26 augustus 2021, waarbij de man via een datingsite in contact kwam met een vrouw. Zij stemde in met seks op voorwaarde dat er een condoom zou worden gebruikt. Volgens de vrouw heeft de man het condoom echter tijdens de gemeenschap stiekem afgedaan. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde hem eerder tot drie maanden celstraf wegens dwang, maar deze straf is nu in hoger beroep komen te vervallen.

Volgens het hof kunnen de WhatsApp-berichten tussen de man en de vrouw onvoldoende bewijzen dat er sprake was van dwang. Hoewel stealthing in juridisch grijze gebieden valt, benadrukt deze uitspraak dat het voor een veroordeling noodzakelijk blijft om overtuigend bewijs van opzet en dwang te leveren. Een eerdere soortgelijke zaak leidde ook tot vrijspraak omdat er geen intentie kon worden vastgesteld om het condoom opzettelijk achterwege te laten.

Fun met Funda #303: je eigen torentje

Premier Stoof moet zijn torentje uit, maar voor de liefhebber is er in Nieuw-Vennep een torentje te koop, helemaal voor jezelf! Dit huis heeft een klassiek jasje, maar is van binnen modern afgewerkt en ingericht en bovendien voorzien van een inpandige garage voor je auto.

Het torentje biedt, verdeeld over vier verdiepingen, bijna 260 vierkante meters aan woonoppervlakte. Als je van zwart houdt dan zit je goed in deze markante vrijstaande villa, je moet alleen niet te veel waarde hechten aan lekker makkelijke rechte kamers. De toren heeft een achthoekige plattegrond en een wenteltrap. Hier en daar staat er ook wel eens een dragende kolom op misschien niet de meest praktische plaats.

Wonen doe je op de eerste en tweede verdieping met een gashaard in de woonkamer en verschillende balkons, en een op maat gemaakte woonkeuken. Op de zolder is onder de bogen van het dak een fraaie slaapkamer met leuke ronde ramen gemaakt en een badkamer.

Zie je jezelf wel intrek nemen in dit torentje? Dan is er nog wel één detail in te vullen: je moet er twee miljoen voor meebrengen...

Man doodgebeten door bulldog van vriend

Een Britse man is dinsdag gedood door zijn eigen hond, die vervolgens door de politie dood is geschoten. Een en ander gebeurde in Accrington, ten noorden van Manchester, het was een 53-jarige man die zo om het leven kwam.

Officieel is niet duidelijk wat er precies mis is gegaan, maar het lijkt wel duidelijk dat het om een zogenaamde 'XL bully dog' of 'Bully XL' gaat, waarmee de vraag over de onderliggende oorzaak waarschijnlijk al voor een groot deel is beantwoord.

Sinds 1 februari mogen dergelijke massieve vechthonden in Engeland niet meer gehouden worden, op bepaalde vrijstellingen na. De beesten moeten in elk geval gecastreerd en - in het openbaar - gemuilkorfd worden, omdat ze regelmatig levensgevaarlijk blijken te zijn.

Update 09.05 uur
Het verhaal steekt een heel klein beetje anders in elkaar: de 53-jarige man paste een tijdje op de bully XL van een vriend van hem, waarbij het beest hem aanviel en doodde.

Final Fantasy XVI komt in september naar pc

Final Fantasy XVI komt op 17 september uit voor pc (Steam en EGS). De game krijgt een adviesprijs van vijftig euro, maar je kunt ook de 'Complete Edition' kopen die twee DLC-uitbreidingen bevat. Die versie gaat dan weer zeventig euro kosten. Pc-spelers kunnen nu al een demo uitproberen en hun save daarvan naar het hoofdspel meenemen.

Final Fantasy XVI kwam in de zomer van 2023 uit voor PS5 en werd zowel door pers als publiek positief ontvangen. In tegenstelling tot zijn voorgangers is dit deel een volledig actiespel die eerder inspiratie leent van games zoals Devil May Cry en Bayonetta. Het verhaal is ook grimmiger dan we van de serie gewend zijn en draait bijvoorbeeld in eerste instantie bovenal om wraak. Lees anders onze review van de game hier.

Vuelta: Etappe 6 - Aanvallen vanuit de supermarkt

De vijfde etappe van de Vuelta a España was weer niet zo enerverend, een sprintje aan het einde en winst voor Pavel Bittner. Vandaag zou het wel eens een stuk leuker kunnen worden, er liggen bijvoorbeeld genoeg kansen voor geïnteresseerde aanvallers.

Het peloton begint vandaag niet in Jerez de la Frontera, maar in een supermarkt in Jerez de la Frontera, jawel - de sponsor moest toch even wat bijzonders bedenken. Na dit merkwaardige dingetje wordt er gekoerst en gaat men op weg naar de Puerto del Boyar, bijna vijftien kilometer aan gemiddeld 5,5 procent, met de top ruim zeventig kilometer na de start.

Daarmee begint een flink heuvelachtig tweede deel van de etappe, met na zo'n 120 kilometer de beklimming van de Puerto del Viento - 6,6 kilometer aan vier procent. DNog wat kleinere klimmetjes volgen en vervolgens zet men koers naar de finish in Yunquera, na een slotklim van bijna negen kilometer aan gemiddeld vier procent.

Een meer uitgebreide voorbeschouwing op deze heerlijke aanvalsrit vinden we uiteraard op het FOK!forum. Om 12.40 uur navigeert men zich een weg tussen de melkpakken en tampons door in de supermarkt, twintig minuten later gaan we echt van start. Eurosport is er tegen half drie pas bij, met waarschijnlijk rond drie uur pas live beelden - de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Monster Hunter Wilds-trailer toont nieuwe monsters

Capcom heeft tijdens Gamescom de derde trailer van Monster Hunter Wilds gepresenteerd. Tot dusver werd alleen een woestijn-gebied getoond, maar zoals verwacht ga je ook andere gebieden verkennen. De nieuwe trailer toont kort de 'Scarlet Forest'. Lala Barina, een spin-achtig monster uit dat gebied, gaat het leven van jagers flink zuur maken. Monster Hunter Wilds komt in 2025 uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

De trailer introduceert ook Rey Dau, de zogenaamde 'apex monster' van de Windward Plains. Dit is het sterkste monster van dat gebied en het ziet er in de trailer inderdaad behoorlijk dreigend uit. Capcom heeft ten slotte een nieuwe feature bekendgemaakt. 'Support Hunters' zijn NPC's die je bij een jacht kunnen helpen. Zodoende kun je ook als solo-speler alsnog met een team monsters toetakelen.

FOK! Wat een weer: meest droog, later lichte regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er in het zuiden veel zon. In het midden en noorden is het bewolkt, maar in het midden breekt de zon geleidelijk ook door. Het blijft vrijwel overal droog. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 of 7.

Vanmiddag is er in het zuidoosten veel zon. In de rest van het land raakt het bewolkt en op een enkele plaats kan wat lichte regen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het noordelijk kustgebied tot plaatselijk 24°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, in het noordwesten vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 of 7.

Vanavond is het in de noordwestelijke helft bewolkt, op een enkele plaats valt lichte regen. In de zuidoostelijke helft schijnt de zon. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, in de kuststrook vrij krachtig en aan de kust krachtig, eerst nog plaatselijk hard, windkracht 6 of 7.

Vannacht valt in het noordwestelijk kustgebied plaatselijk regen. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit het zuidwesten en matig, aan de kust krachtig tot hard windkracht 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Ook boven het Noordhollandskanaal "lieve" bewolking, en een zonnetje (Foto: Pukeko)
Ook boven het Noordhollandskanaal "lieve" bewolking, en een zonnetje (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1364

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Consumenten onveranderd negatief in augustus

De stemming onder consumenten is in augustus niet veranderd in vergelijking met een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam net als in juli uit op -24. Het oordeel over het economisch klimaat verslechterde, terwijl de koopbereidheid iets verbeterde.

Met -24 lag het consumentenvertrouwen in augustus onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek. Het consumentenvertrouwen is een gemiddelde van 5 deelvragen, waarbij van elke vraag het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. Als alle consumenten positief zijn, is het saldo 100. Als alle consumenten negatief zijn, is het saldo -100.

Consumenten negatiever over economisch klimaat
Consumenten waren in augustus negatiever over de economie dan in juli. De deelindicator economisch klimaat ging van -39 in juli naar -42 in augustus. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever.

Koopbereidheid iets minder negatief
De koopbereidheid kwam in augustus uit op -13, tegen -14 in juli. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was iets minder negatief en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was wat positiever. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in juli.

Polio is terug in Gaza: vaccinatie nú nodig

Hulporganisaties en medici waarschuwen voor een uitbraak van polio in Gaza. Voor het eerst in 25 jaar werd bij een kind polio (kinderverlamming) waargenomen. Vorige maand werd het poliovirus in rioolwater bij Khan Younis en Deir Al-Balah reeds aangetroffen, maar afgelopen vrijdag werd bekend dat er minstens één kind besmet is. 

Voor 50.000 kinderen is het zeker dat ze geen vaccin hebben gehad, want zij zijn in de afgelopen tien maanden geboren. En de oudere kinderen hebben een of meerdere vaccinatierondes gemist. Medici willen voorkomen dat het poliovirus bij al die kinderen tot ziekte leidt. De organisaties willen dat 640.000 kinderen onder de tien jaar ingeënt worden.

Jeremy Stoner van Save the Children: “Het is nu geen kwestie van weken meer, maar van uren. We moeten nu ingrijpen. De vaccins zijn beschikbaar in de regio. De grensovergangen hebben onze koelwagens tot nu toe niet toegelaten. Dit is een zeer besmettelijke ziekte die we eenvoudig kunnen voorkomen.”

Het poliovirus kan bij kinderen met weinig weerstand heel snel tot onomkeerbare verlamming leiden. Ondervoeding en hoge stressniveau’s zorgen voor grotere vatbaarheid voor infectie. De vernietiging van de water-en sanitatie infrastructuur in Gaza, gecombineerd met de barre gezondheidsvoorzieningen en de opeengepakte mensenmassa’s in de vluchtelingenkampen, zijn een reden waarom het virus hier zo kan toeslaan.

Om echt effectief polio te voorkomen, is het belangrijk dat tenminste 95% van de kinderen ingeënt is. De hulporganisaties wijzen erop dat hulpverleners op een veilige manier in staat moeten worden gesteld de vaccins toe te dienen. De VN Secretaris-Generaal Guterres vroeg afgelopen vrijdag al om een pauze in de gevechten. De hulporganisaties willen een permanent staakt-het-vuren en stellen dat dat niet alleen voor het toedienen van polio vaccins zou moeten worden ingesteld, maar voor alle hulpverlening.

Waarom Oekraïne juist nu besloot tot een invasie in Koersk

Na de inval in Koersk wist Oekraïne de afgelopen dagen vlot terreinwinst te boeken. Wat wil  Zelensky bereiken door juist nu Rusland in te trekken? En hoe heeft Poetin dat zonder slag of stoot laten gebeuren?

Nieuwsuur bespreekt zowel de militaire als de mogelijke politieke doelen van Oekraïne. En wat betekent dit voor het verdere verloop van deze oorlog?

01:13 Deel 1: De verrassing

07:19 Deel 2: De militaire plannen

17:31 Deel 3: De politieke doelen

JBL introduceert Tour Pro 3 draadloze oordoppen

JBL heeft tijdens Gamescom de Tour Pro 3 draadloze oordoppen geintroduceert. Deze high-end oortjes hebben net als andere modellen van JBL een scherm op het oplaaddoosje. Het scherm werkt vergelijkbaar als een smartwatch en geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je telefoon op te nemen of je muziek in te stellen. De Tour Pro 3 is vanaf 14 september beschikbaar en krijgt een vrij forse adviesprijs van driehonderd euro.

Dit topmodel van JBL bevat verder een aantal nieuwe functies. Het doosje kan als zender kan fungeren, hiermee kun je bijvoorbeeld zonder Bluetooth films kijken in het vliegtuig met je luxe oortjes. Verder ondersteunt het met dezelfde technologie ook Auracast, dit is een functie waarmee andere mensen tegelijk naar jou audio kunnen luisteren (je kunt het met een watchtwoord beveiligen). Voor de prijs mag je ten slotte ook features verwachten zoals AI-aangedreven software, draadloos opladen, adaptieve noise cancelling en een zoek-functie voor de oordoppen.

Pro-Palestijnse relschoppers botsen met politie Chicago na verbranden vlaggen

In Chicago kwamen pro-Palestijnse demonstranten en de politie met elkaar in botsing voor het Israëlische consulaat.

De demonstranten staken voor het Israëlische consulaat minstens twee vlaggen in brand. Getuigen zeiden dat een van de vlaggen de Stars and Stripes was en een andere een Amerikaanse vlag met de Davidster.

Volgens de politie zijn er in totaal 56 mensen gearresteerd. De botsingen vonden plaats op ongeveer drie kilometer van het United Center, waar de Democraten sinds maandag hun partijconferentie houden. 30 van de gearresteerden kregen een dagvaarding wegens verstoring van de rust. Er werden beschuldigingen geuit tegen anderen die waren gearresteerd, zoals verzet tegen agenten, mishandeling, aanranding en materiële schade.

Het Israëlische consulaat is sinds het begin van de oorlog in Gaza het toneel geweest van talloze demonstraties. De komende dagen zijn er verdere protesten aangekondigd in Chicago.

Jongen (6) meegenomen: OM eist 12 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk

In mei 2022 wordt in Someren een 6-jarige jongen meegenomen in een busje. De 38-jarige man die hiervoor verantwoordelijk zou zijn, stond vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eist 12 maanden cel tegen hem, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Het is 11 mei 2022 omstreeks 15.45 uur als een 6-jarige jongen op weg is naar huis, nadat hij is gaan spelen bij een vriendje. Al fietsend op de Kruisbaan in Someren wordt hij door een man aangesproken. Die zou hem op hulp hebben gevraagd bij het uitladen van spullen. De jongen wordt gesommeerd om de witte bestelbus van de man in te gaan. Daarbij zou hij bij zijn nek en arm zijn vastgepakt. Ze rijden enkele minuten naar Maarheeze en terug. Een paar honderd meter verderop wordt de jongen bij een kapelletje uit de bus gezet. Hij fietst naar huis en belt huilend zijn moeder.

Oproep
De politie doet vervolgens onderzoek naar het voorval. Middels een oproep wordt de bestuurder van de bestelbus gevraagd om zich te melden en het voorval toe te lichten. De man meldt zich een dag later op het politiebureau en wordt gehoord. Op zijn telefoon worden zoektermen gevonden zoals ‘kind ontvoering’ en ‘wanneer penis uitgegroeid’. Er zijn geen aanwijzingen dat er in de bus strafbare feiten zijn gepleegd.

Eis
Naar oordeel van het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan vrijheidsberoving en het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. Gelet op deze feiten eist het OM 12 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
special
Sfeerimpressie Airborne Wandeltocht 2024
special
Random Pics van de Dag #1381
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.