Messenbezit neemt fors toe, moet er zwaarder gestraft worden?

Het messenbezit onder de jeugd neemt fors toe, en daardoor ook het aantal steekpartijen. Op het ongeoorloofd bij zich hebben van een mes staat bij een eerste overtreding een boete van €225 tot €325.  Wat vind jij een gepaste straf?

Messenbezit als wapen (Beeld: KamranAydinov on Freepik)
Messen als wapen (Beeld: KamranAydinov on Freepik)

Momenteel zijn het bij zich dragen van messen met aan twee kanten een snijvlak, zoals stiletto's en valmessen, een vlindermes of messen van meer dan 28 centimeter verboden. 

Men mag buiten bepaalde plekken een opvouwbaar zakmes of keukenmes met één snijvlak van max.28 cm bij zich dragen Bij horecagelegenheden, voetbalstadions en plekken waar een tijdelijke noodverordening geldt, bijvoorbeeld bij een demonstratie zijn het bij zich dragen van deze messen ook verboden. 

In november 2020 kondigde het kabinet al aan de verkoop van messen aan minderjarigen landelijk te gaan verbieden. Ook de regels voor het dragen van een mes zouden worden aangescherpt. Maar het voorstel om de Wet wapens en munitie te wijzigen is nog niet klaar om door de Tweede Kamer behandeld te worden.

In afwachting van het landelijk messenverbod voor minderjarigen heeft een aantal gemeenten al een algeheel messenverbod ingesteld. Het gaat daarbij om messen die nog niet verboden zijn, maar die wel als steekwapen gebruikt kunnen worden, zoals een keukenmes.

792 stemmen , laatste: 07-06-2023, 18:46