Healy soleert naar ritzege in Giro, Roglic pakt tijd op Evenepoel op slotklim

Ben Healy heeft de achtste etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Ier van EF Education-Easy Post was met voorsprong de beste vroege vluchter en rondde een solo van meer dan 50 kilometer af. Bij de favorieten voor de eindzege verloor Remco Evenepoel vandaag veertien seconden op Primoz Roglic, Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas. Andreas Leknessund bleef in het bezit van de roze leiderstrui.

De achtste etappe in de Giro was de 'Tappa dei Muri' die ging van Terni naar Fossombrone. In de finale van de etappe lag onder meer twee keer de beklimming Muro dei Cappuccini. In de eerste kilometers was er direct koers en was het lang wachten voordat er een definitieve samenstelling van de kopgroep kwam. Die zou ontstaan in meerdere schuifjes en uiteindelijk kregen dertien renners de ruimte, met daarbij onder andere Oscar Riesebeek, Ben Healy en Warren Barguil.

De kopgroep kreeg meer dan vijf minuten voorsprong en op de eerste beklimming van de dag, de Muro dei Cappuccini, op vijftig kilometer van de streep viel al de beslissing in de kopgroep. Healy was duidelijk de sterkste en reed iedereen op de steile klim iedereen uit het wiel en nam direct een halve minuut voorsprong op zijn medevluchters. Niemand zag de sterke Ier terug en hij zou met iets minder dan twee minuten winnen.

In de groep der favorieten was het Primoz Roglic die voor het spektakel zorgde. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma zette zijn ploeg op kop van het peloton en op de laatste beklimming van de Muro dei Cappuccini ging hij in de aanval. Roglic won samen met Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas tijd op de andere klassementsrenners, waaronder ook veertien seconden op wereldkampioen Remco Evenepoel.