FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 mei 2023

NHL: Golden Knights winnen in spektakelstuk van Oilers, Hurricanes blazen Devils weg

Woensdagavond stonden er wederom twee wedstrijden op het programma in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De Vegas Golden Knights begonnen hun serie in de tweede playoffronde tegen de Edmonton Oilers, terwijl de Carolina Hurricanes wedstrijd één tegen de New Jersey Devils speelden.

Carolina Hurricanes - New Jersey Devils
In de PNC Arena in Raleigh begonnen de Hurricanes lekker aan hun halve finale in de Eastern Conference: Brett Pesce en Seth Jarvis zorgden in de eerste periode voor 2-0. Vroeg in de tweede periode maakte Jesperi Kotkaniemi er zelfs al 3-0 van, hoewel Nathan Bastian kort daarop wel 3-1 scoorde. De Devils kwamen er echter gewoon nauwelijks aan te pas, en op Bastian's schot na stopte Canes-goalie Frederik Andersen alles. Brady Skjei maakte er in de derde periode 4-1 van en Jesper Fast tikte de wedstrijd definitief op slot: 5-1.

Game 2: Vrijdagavond 5 mei, 02.00u (NL); Carolina Hurricanes - New Jersey Devils

Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers
Het werd niet zozeer een kwestie van de Oilers tegen de Golden Knights, maar van Edmonton's superster Leon Draisaitl tegen Vegas. De Duitser zette zijn ploeg binnen vier minuten op 0-1, maar de Golden Knights kwamen dankzij Ivan Barbashev na een halve minuut op gelijke hoogte en via Michael Amadeo en Mark Stone later op 3-1, hoewel Draisaitl de aansluitingstreffer maakte. Vroeg in periode drie was de Duitser goed voor de gelijkmaker - en dus een hattrick - om vervolgens te zien hoe Barbashev en Chandler Stephenson de Golden Knights in ruim twee minuten op 5-3 zetten. Draisaitl deed nóg eens iets terug met een goal, maar na Jack Eichel's empty netter was het definitief gedaan: 6-4 voor de Golden Knights in de openingswedstrijd van de serie.

Game 2: Zaterdagavond 6 mei, 01.00u (NL); Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers

NBA: Embiid terug, maar Celtics vernederen 76ers

Het was een vrij rustige woensdagavond in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, waar de playoffs in volle gang zijn. In de halve finales van de Eastern Conference spelen de Boston Celtics tegen de Philadelphia 76ers en woensdagavond stond de tweede wedstrijd op het programma.

Zonder superster Joel Embiid wonnen de Sixers in Boston nog in de openingswedstrijd, maar in de TD Garden hadden de Celtics zin in revanche. Aan het eind van het eerste kwart begon het al een beetje door te schemeren, in het tweede kwart liepen ze nog een klein beetje meer weg, maar vooral in het derde kwart werd Philadelphia op de pijnbank gelegd.

Een 35-16 derde kwart bezorgde de Celtics eigenlijk al een onoverbrugbare voorsprong, waarna er in het vierde kwart nog wat punten bij op werden geteld. De martelgang voor de bezoekers eindigde uiteindelijk met een 121-87 zege voor Boston, waar Jaylen Brown goed was voor 25 punten.

Game 3: Vrijdagavond 5 mei, 01.30u (NL); Philadelphia 76ers - Boston Celtics

Zelenskyy maakt diepe indruk in Nederland, ook kritiek op datum van bezoek

Het bezoek van Zelenskyy aan ons land en zijn toespraak vandaag heeft voor de nodige commotie gezorgd. Velen waren diep onder de indruk van zijn verschijning en ontvingen hem met een luid applaus. Anderen spraken van te voren al hun afkeur uit, onder meer Kamerleden Caroline van der Plas en Geert Wilders zijn van mening dat 4 mei moet draaien om Nederlandse oorlogsslachtoffers, niet om die uit Oekraïne. Op hun berichten op social media kwam erg veel kritiek. 

De bijeenkomst van Zelensky met Kamerleden stond vanmorgen voor 11.00 uur gepland maar is verplaatst op aandringen van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De bijeenkomst was anders samengevallen met de herdenking in de Tweede Kamer bij de Erelijst van gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Dat was voor veel Kamerleden niet acceptabel. Het programma is na het protest van Bergkamp omgegooid. Zelensky werd al om 09.00 uur ontvangen in de Eerste Kamer.

In het congrescentrum World Forum in Den Haag gaf Zelenskyy om 11.00 uur een toespraak met als titel: 'Geen vrede zonder gerechtigheid'. Hij werd voorafgegaan door minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. De Oekraïense president vroeg in zijn speech opnieuw om een speciaal Oekraïne-tribunaal om Russische leiders, waaronder president Poetin, te berechten voor de oorlog in zijn land. Hij maakt de vergelijking met het Neurenberg-tribunaal, waar de verantwoordelijken van de Tweede Wereldoorlog terecht stonden.  In Den Haag is het Internationaal Strafhof (ICC) gevestigd  wat optreedt tegen oorlogsmisdaden. Maar een inval door een land in een ander land kan niet worden vervolgd door het ICC, ze kunnen alleen kijken naar eventuele genocide in Oekraïne.

Rusland erkent de ICC niet. De VS en Oekraïne willen daarom zo'n 'agressietribunaal', maar dat is nog onderwerp van discussie. Het oprichten van zo'n tribunaal  zou via de Verenigde Naties niet mogelijk zijn omdat Rusland dat zou blokkeren. Nederland heeft al wel gezegd zo'n speciaal tribunaal te willen huisvesten.

Vanmiddag heeft Zelenskyy in het Catshuis gesproken met Mark Rutte en de Belgische premier Alexander de Croo. Na het Catshuis heeft Zelenskyy een bezoek gebracht aan Huis ten Bosch waar hij een gesprek heeft gehad met koning Willem-Alexander.

Zelenskyy bracht hierna bezoek op de militaire basis in Soesterberg. Hij werd daar ontvangen door minister van Defensie Kajsa Ollongren en premier Mark Rutte. Er stonden een kleine tweehonderd mensen op Zelensky te wachten, onder wie enkele tientallen landgenoten. De president sprak met Oekraïners die op het slagveld gewond zijn geraakt en hier in Nederland worden verzorgd, ook sprak hij met militairen die door Nederland worden getraind.

Vos sprint naar nieuwe ritzege in Vuelta Femenina

Marianne Vos heeft haar tweede ritzege in de Vuelta Femenina gewonnen. Nadat ze woensdag naar eerste zege sprintte was ze ook in vierde etappe de snelste. Daarmee verstevigde de 35-jarige Nederlandse van Jumbo-Visma haar leiding in het algemeen klassement.

In de vierde etappe zat er voor het eerst deze Vuelta wat klimwerk. Op de laatste helling van de dag, op negen kilometer van de finish, probeerde Movistar met wereldkampioene Annemiek van Vleuten en de Duitse Liane Lippert het verschil bergop te maken. Ondanks een aantal pogingen geraakte ze niet weg en kregen we een sprint van een kleine groep.

In die sprint was Marianne Vos duidelijk de snelste. De 35-jarige Nederlandse sprintte naar haar tweede ritzege in deze Vuelta. Ze won voor de Deense Emma Norsgaard en de Zwitserse Marlen Reusser. Vos verstevigde met haar winst ook haar leiderspositie in het algemeen klassement. De wielrenster van Jumbo-Visma heeft nu een voorsprong van 25 seconden op de Amerikaanse Chloe Dygert. Vrijdag staat de eerste aankomst bergop op het programma.

Results powered by FirstCycling.com

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 18

Het is nog vakantie, dus niemand komt naar de bioscoop, dus weinig toevoegingen, wellicht. Een handjevol kleinere titels neemt het deze week op tegen een langverwacht Marvel-vervolg. Welke is jouw must-see voor deze week?

Guardians of the Galaxy Vol. 3

In Guardians of the Galaxy Vol. 3 zien onze geliefde buitenbeentjes er anders uit dan we gewend zijn. Peter Quill is nog steeds aan het bijkomen na het verlies van Gamora, maar hij moet zijn team om zich heen verzamelen om zowel het universum als iemand van zijn eigen team te verdedigen. Als deze missie niet succesvol wordt afgerond, zou dat mogelijk kunnen leiden tot het einde van de Guardians zoals we die kennen.

Lees ook de review: James Gunn neemt met humor en hart afscheid van de a-holes

Dalva

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk.

Princess

Naar ware gebeurtenissen. Princess is een 19-jarige zelfverzekerde immigrante die haar geld verdient met tippelen in de bossen rondom Rome. Ze kent het bos op haar duimpje en dealt telkens met de geur van geld, gevaar en gevoelens. Op een dag ziet ze een man paddenstoelen plukken en biedt haar diensten aan, maar daar wil hij niets van weten. Weken later, als ze elkaar weer tegenkomen, zoeken ze, nieuwsgierig naar elkaar, toenadering. Het is het begin van een romantische relatie, maar Corrado’s drang om Princess te redden, staat in de weg.

Spinning Gold

Donna Summer, Bill Withers, Gladys Knight, The Village People, KISS … Het zijn slechts enkele van de iconen die groot werden onder de meest kleurrijke muziekproducent van de industrie; Neil Bogart. Spinning Gold laat zien hoe hij met zijn Casablanca Records de muziekgeschiedenis herschreef. Een verhaal zo ambitieus, schokkend, sexy, cool en ongelofelijk dat het alleen maar waar kan zijn.

The Natural History of Destruction

Geïnspireerd op W.G. Sebalds boek en gebaseerd op archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog stelt de film de vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument? Is het mogelijk om massavernietiging te verantwoorden simpelweg op basis van hogere 'morele' idealen? De vraag is helaas nog steeds zo relevant als die 80 jaar geleden was en de urgentie is tragisch zichtbaar in de huidige oorlog.

Vader vrijgesproken van doden eigen kind

Een 41-jarige man uit Soest is vrijgesproken van het doden van zijn eigen kind. Volgens het Openbaar Ministerie had de man zijn 1 maand oude baby zo heftig toegetakeld dat de baby uiteindelijk aan die verwondingen is overleden.

De rechtbank heeft echter niet de overtuiging dat de man opzettelijk letsel bij zijn zoon heeft veroorzaakt en spreekt hem daarom vrij.

Fles
Op 8 september 2018 wordt het kindje zwaargewond met een hartslag, maar zonder zelfstandige ademhaling het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht binnengebracht. Eerder die dag reageerde het kindje nog normaal. Zo is de moeder 's ochtends nog met hem naar de winkel geweest. Die middag gaf zij het 4 weken oude kindje de fles. Omdat de moeder hun andere kind naar een feestje moest brengen nam de vader het flesgeven over. Later verklaarden beide ouders dat de baby op dat moment nog normaal reageerde. Een klein half uurtje nadat de moeder was vertrokken kwam zij weer thuis en hoorde boven een vreemd geluid. Zij is naar de slaapkamer van de baby gerend en zag dat hij er niet goed uitzag: hij had een grauw gezicht en voelde slap aan. Daarop is 112 gebeld. Toen ook de lipjes blauw kleurden is nogmaals 112 gebeld waarop de hulpdiensten met spoed naar de woning kwamen. Het kindje werd die middag opgenomen in het WKZ waar het een week later overleed.

Doodsoorzaak
Volgens het Openbaar Ministerie is de vader schuldig aan het opzettelijk toebrengen van zoveel letsel dat het kindje uiteindelijk daaraan is overleden. De rechtbank heeft eerst gekeken wat de doodsoorzaak is en daarna naar de rol van de vader. Uit onderzoek van verschillende specialisten blijkt dat de baby is overleden door, kortgezegd, ernstig hoofdletsel. Dit is ontstaan doordat er zeer veel kracht op het hoofd is uitgeoefend. Het hoofdletsel kan opzettelijk zijn toegebracht (bijvoorbeeld door een heftig schudincident) of zijn ontstaan door een ongeval (bijvoorbeeld een val van grote hoogte). De rechtbank concludeert dat dit moet zijn ontstaan op het moment dat de vader alleen met het kind in huis was. Toen de moeder vertrok reageerde de baby nog normaal en bij thuiskomt trof zij hem direct in slechte toestand aan. Tijdens haar afwezigheid was er dus sprake van een opvallende omslag in zijn gezondheid.

Opzettelijk letsel toegebracht
De vraag die beantwoord moet worden is of de vader opzettelijk letsel heeft toegebracht aan zijn zoontje. Het Openbaar Ministerie zegt dat dit het geval is. Het dossier is op meerdere punten belastend voor de vader. Zo was hij alleen thuis met het kindje en zijn er deskundigen die rapporteren dat het letsel minder goed past bij een ongeval. Maar het dossier bevat ook zaken die ontlastend voor de vader zijn. Zo was het kind geen zogenoemde huilbaby en was er sprake van een stabiele gezinssituatie. Ook heeft de man geen stoornis of handicap die een hevige emotionele uitbarsting richting het kind kunnen verklaren. Zelf verklaarde de man, pas later, dat hij met zijn zoon van de trap is gevallen. De rechtbank vindt dit scenario in elk geval niet hoogst onwaarschijnlijk. Het zou kunnen zijn dat de man zich schaamde voor zijn val en daardoor niet direct dit verhaal vertelde. Hoewel het dossier dus wettig bewijs bevat dat de man verantwoordelijk is voor het dodelijk letsel, heeft de rechtbank niet de overtuiging dat de man opzettelijk zijn zoon zo mishandelde dat hij uiteindelijk overleed. Daarom is de man vrijgesproken.

Reiziger kan door corona geannuleerde vlucht niet verhalen op KLM

KLM draait niet op voor de vliegkosten van een man uit Valkenswaard; door corona werd zijn reis naar New York geannuleerd. De organisator van zijn pakketreis is verantwoordelijk voor de terugbetaling, in dit geval het failliete D-Reizen. Dit bepaalt de kantonrechter Eindhoven. KLM voldeed aan haar verplichtingen.

De man boekte in januari 2020 via D-Reizen onder andere twee vliegtickets voor een vlucht met KLM. De man zou in mei van dat jaar van Amsterdam naar New York en terug vliegen. Ook huurde hij via de reisorganisatie een auto voor de duur van zijn verblijf. Door de coronapandemie en het inreisverbod voor de Verenigde Staten werden de vluchten geannuleerd. 

De man eiste van D-Reizen de kosten terug die hij maakte voor het reispakket. Hij kreeg daarbij de keuze tussen terugbetaling met een voucher of geld en koos voor dat laatste. Nog voor de terugbetaling was afgehandeld, ging D-Reizen echter failliet. De man wendde zich vervolgens tevergeefs tot de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Zij keren alleen voucherbedragen uit geven ze volgens de man aan. Ook een bemiddelaar, Airtraider, wees het verzoek van de man tot terugbetaling af. Vervolgens wendde de man zich in september 2021 tot KLM. Ook hier kreeg hij nul op het rekest. Daarop stapte hij naar de rechter. De man eiste een bedrag van 1.254,79 euro terug van KLM voor de vliegtickets.

Organisator aansprakelijk
De rechtbank stelt vast dat D-Reizen de organisator was van de pakketreis: met deze reisorganisatie sloot de man ook een contract. De organisator is volgens de wet aansprakelijk, hieronder valt ook de terugbetaling van de ticketprijzen. Bij pakketreizen worden de belangen van de reiziger daarnaast gewaarborgd via een garantiestelsel. Dit houdt in dat de organisator maatregelen moet treffen om ervoor te zorgen dat de reiziger geen financiële risico's loopt, ook niet bij een faillissement zoals in dit geval. D-Reizen was aangesloten bij de SGR. De man deed in eerste instantie ook een beroep op de SGR-garantie, maar dit werd afgewezen. Het had op zijn weg gelegen die beslissing aan te vechten. In plaats daarvan wendde hij zich tot Airtrade en daarna tot KLM.

Deze vliegmaatschappij sloot geen contract af met de man, dat deed D-Reizen. KLM betaalde de ticketkosten op verzoek van D-Reizen ook al terug aan de reisorganisatie, zodat zij de reizigers konden terugbetalen. De man heeft geen recht op geld van KLM. Daarom wordt zijn vordering door de rechtbank afgewezen.

'Intimiteitscoach verplicht bij naaktmodellen op catwalk'

Jan-Willem Breure wil op zijn Isis Fashion Awards (IFA) naakte mannen en vrouwen accessoires laten showen, maar krijgt alleen subsidie als hij een in zijn ogen volstrekt overbodige intimiteitscoach in dienst neemt. De IFA is de eerste modeshow in Nederland exclusief gericht op accessoires. Accessoire-ontwerpers zijn de 'underdogs' in de mode-industrie. Vaak gaat alle aandacht en roem naar de kledingontwerpers. Breure geeft daarom de voorkeur aan naakte modellen om de aandacht geheel uit te laten gaan naar de accessoires. Powned ging bij hem langs.

Onduidelijkheid over gecontracteerde zorg is risico voor zorgverzekerden

Bij hun keuze wel of niet over te stappen van zorgpolis was ruim een derde van alle verzekerden zich er niet van bewust dat er nog onderhandelingen liepen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over de te vergoeden zorg. En zeventig procent van de verzekerden die dit jaar zijn overgestapt, heeft dat gedaan vanwege de prijs van de zorgverzekering.

Dat volgt uit de resultaten van het consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt 2023 dat de Autoriteit Consument & Markt heeft gehouden. Onduidelijkheid over gecontracteerde zorg en nadruk op prijs leiden tot risico’s dat de zorgpolis niet aansluit bij de verwachtingen of behoefte van de verzekerde. De ACM vindt het van belang dat verzekeraars en zorgaanbieders in november klaar zijn met onderhandelen zodat verzekerden informatie over vergoeding van zorg kunnen meenemen bij het kiezen van hun zorgverzekering. Dat sluit aan bij de oproep van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan zorgverzekeraars tot meer duidelijkheid voor verzekerden tijdens het overstapseizoen.

Geen duidelijkheid over gecontracteerde zorgaanbieders
Afgelopen overstapperiode waren veel zorgaanbieders en zorgverzekeraars nog in onderhandeling over een mogelijk contract voor 2023. Daardoor konden verzekeraars in de overstapperiode geen duidelijkheid bieden welke zorgaanbieders wel of niet gecontracteerd waren voor zorg in het basispakket of in de aanvullende verzekering. Dat kan tot vervelende situaties leiden voor verzekerden. Bijvoorbeeld als een verzekerde met een budgetpolis of naturapolis naar een kliniek met korte wachtlijsten gaat waar de verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten. Mogelijk moet de patiënt de kosten van een behandeling dan onverwacht geheel of gedeeltelijk zelf betalen. Om dit te voorkomen moeten zorgaanbieders voorafgaand aan een behandeling de patiënt zo duidelijk mogelijk informeren. De NZa gaat de Regeling transparantie zorgaanbieders hier dit jaar op aanscherpen.

Vergelijken zorgpolissen lastig
Verzekerden vinden het kiezen van een verzekeringspolis een hele opgave. Meer dan vijftig procent van de ondervraagden had moeite met het vergelijken van de verschillende polissen. Dat kan leiden tot keuzes die niet aansluiten bij de verwachtingen of behoefte van de verzekerde.

Vergelijken op prijs is wel eenvoudig. En dat is dan ook veel gebeurd. Uit het onderzoek blijkt dat veel ondervraagden in actie zijn gekomen omdat de dagelijkse kosten stijgen en er goed gekeken wordt waar geld kan worden bespaard. Zeventig procent van de overstappers geeft ‘de prijs’ als reden. Daarbij kijken overstappers ook kritisch naar de aanvullende verzekering: overstappers zijn minder vaak aanvullend verzekerd dan verzekerden die niet overstappen.

Om verzekerden in staat te stellen om een verzekering te kiezen die bij hen past, moet naast de prijs ook duidelijk zijn bij welke zorgaanbieders de zorg geheel of slechts gedeeltelijk wordt vergoed. Verzekeraars, zorgaanbieders én vergelijkingssites moeten hun best blijven doen om hiervoor te zorgen.

Passant voorkomt dat kinderwagen de autoweg oprolt

Beelden tonen hoe een passant een wegrollende kinderwagen met een baby erin weet vast te pakken vlak voordat deze een drukke vierbaansweg in Californië oprolt.

Op de video is een vrouw te zien die bij een auto staat terwijl haar kinderwagen begint weg te rollen. De vrouw struikelt en valt meerdere keren terwijl ze probeert te voorkomen dat de buggy met kind naar de drukke weg toe rijdt. Dan komt een man die de kinderwagen weet tegen te houden, terwijl de in paniek geraakte vrouw toekijkt.

In hoger beroep geen straf voor hulp bij zelfdoding vader

Het gerechtshof 's Hertogenbosch heeft beslist dat een 52-jarige man geen straf krijgt nadat hij zijn vader heeft geholpen bij zijn zelfverkozen dood. De rechtbank Limburg legde hem eerder een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden op.

In november 2016 hielp de man zijn vader bij zelfdoding. De man heeft hulpmiddelen gekocht en de installatie voor zijn vader in elkaar gezet. Hij is bij zijn vader gebleven tot deze was overleden. Een dag later lichtte hij de politie in. De man heeft vanaf de aanvang van het onderzoek bij de politie tot aan de zitting in hoger beroep het eerlijke verhaal verteld en openheid van zaken gegeven. Voor het hof staat dan ook vast dat hij heeft gehandeld uit naastenliefde.

Uitzichtloos bestaan
Uit de verklaringen van de man en zijn zus blijkt dat hun vader al jarenlang kampte met (ernstige) medische klachten. In de laatste maanden voor zijn overlijden verslechterden zijn klachten. Desalniettemin wilde hij geen arts raadplegen omdat hij bang was voor een medisch traject en hij geen vertrouwen had in artsen. Uit het dossier blijkt dat de vader met meerdere mensen sprak over zelfdoding en uiteindelijk zelfstandig een poging daartoe deed. Die poging mislukte, waarna de vader zijn zoon heeft gevraagd hem te helpen.

Geen arts geraadpleegd
Hoewel de man naar eigen zeggen eerst nog probeerde om zijn vader af te brengen van het idee zichzelf te doden, heeft hij uiteindelijk toegegeven aan zijn wens. De man heeft er met niemand over gesproken en ook geen arts geraadpleegd. Volgens het hof had de man op zijn minst een arts moeten raadplegen. Bijvoorbeeld om zich te laten informeren over eventuele medicatie of over hoe om te gaan met het leed van zijn vader.

Oordeel van het hof
Het verlenen van hulp bij zelfdoding of toepassen van euthanasie is strafbaar, tenzij gepleegd door een arts. De man is onderzocht door deskundigen. Zij concluderen dat er geen sprake is van psychische stoornissen of beperkingen en dat het risico op herhaling laag is. Die conclusies, samen met de lange duur van het gehele strafproces, maken dat het hof geen meerwaarde ziet in het opleggen van een straf. De man wordt daarom alleen schuldig verklaard voor het bieden van hulp bij de zelfdoding van zijn vader.

Wapenstilstand Soedan alweer verbroken

Het staakt-het-vuren in Soedan dat voor een week was afgesproken, werd na korte tijd weer verbroken. Volgens berichten waren er zware beschietingen in de hoofdstad Khartoem. Zuid-Soedan probeert te bemiddelen.

Het afgesproken staakt-het-vuren in Soedan is opnieuw verbroken. Volgens de Arabische televisiezender Al-Jazeera braken 's ochtends luchtaanvallen en zware beschietingen uit nabij het presidentieel paleis in de Soedanese hoofdstad Khartoem.Ook in de naburige steden Bahri en Omdurman werden explosies en geweerschoten gehoord.

De leiders van het Soedanese leger en de rivaliserende paramilitairen waren woensdag in feite akkoord gegaan met een zevendaags staakt-het-vuren van 4 tot 11 mei. Sinds het begin van het bloedige conflict drie weken geleden is er onderhandeld over een staakt-het-vuren van maximaal 72 uur, maar deze zijn herhaaldelijk verbroken. Een echt staakt-het-vuren is door geen van beide partijen daadwerkelijk nageleefd. 

Honderdduizenden op de vlucht
Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben de hevige gevechten in Soedan sinds half april honderdduizenden mensen doen vluchten. Meer dan 330.000 mensen vluchten binnen het land zelf. Volgens schattingen van de vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben sinds het begin van de gevechten meer dan 100.000 mensen hun toevlucht gezocht in buurlanden van Soedan. Velen zouden naar Tsjaad, Zuid-Soedan en Egypte zijn gevlucht.

Eind vorige week meldde het ministerie van Volksgezondheid ongeveer 530 doden en ruim 4.600 gewonden bij de gevechten. Vanwege de chaotische situatie in Soedan gaan experts er echter vanuit dat de werkelijke aantallen aanzienlijk hoger zullen zijn.

ServiŽ in shock: 13-jarige schiet acht klasgenoten en een bewaker dood

Na de schietpartij op een school in Belgrado heeft de Servische regering drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

President Vucic zei gisteravond dat dit een van de moeilijkste dagen in de hedendaagse geschiedenis van zijn land was. Servië is verenigd in rouw.

Een 13-jarige jongen ging gisteren, gewapend met twee pistolen, zijn eigen klas in. Daar schoot hij acht klasgenoten en een beveiliger dood. Zes andere leerlingen en een leraar raakten gewond. Na afloop van zijn daad belde hij zelf de politie. Ambtenaren arresteerden hem en zijn ouders. De wapens waren van zijn vader. Volgens de Servische wet heeft de jongen de leeftijd voor strafrechtelijke verantwoordelijkheid nog niet bereikt en kan hij daarom niet voor de rechter worden gebracht. Hij werd naar een psychiatrische kliniek gebracht. Volgens de politie zou hij de misdaad al langer van te voren gepland hebben. Zijn motieven zijn nog onduidelijk.

Nieuwe NASA-animatie toont hoe groot zwarte gaten zijn

Een nieuwe animatie van de NASA laat zien hoe angstaanjagend groot zwarte gaten kunnen zijn.

De reis begint met 1601+3113, een dwergsterrenstelsel dat een zwart gat bevat met de massa van 100.000 zonnen. De materie is zo samengeperst dat zelfs de schaduw van het zwarte gat kleiner is dan onze zon.

Het zwarte gat in het hart van onze Melkweg, Sagittarius A*, heeft het gewicht van 4,3 miljoen zonnen, en zijn schaduwdiameter beslaat ongeveer de helft van die van de baan van Mercurius in ons zonnestelsel.

Rode Kruis opent Giro 6868 voor getroffenen conflict Soedan

Het Rode Kruis opent Giro 6868 voor de slachtoffers van het conflict in Soedan. Door het opgelaaide conflict zijn er honderden doden en duizenden gewonden. Meer dan 150.000 mensen zijn gevlucht naar andere delen van Soedan of naar buurlanden als Tsjaad en Egypte. Hulp is hard nodig om ervoor te zorgen dat er niet nog meer slachtoffers vallen. Het Rode Kruis moet zijn hulp flink uitbreiden en verwacht het komende jaar 30 miljoen euro nodig te hebben om de getroffenen te helpen.

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Nu straten in slagvelden veranderen en wijken in frontlinies, worden de burgers in Soedan het hardst geraakt. Talloze mensen zijn op de vlucht. We horen van onze hulpverleners dat mensen fysiek en mentaal zijn uitgeput. Ze hebben een tekort aan water, voedsel en geen onderdak. Sommige mensen zijn hun dierbaren kwijtgeraakt en maken zich ontzettend zorgen om hun veiligheid. Hulp is heel hard nodig.”

Levensgevaarlijk
Het geweld maakt het levensgevaarlijk voor mensen om de straat op te gaan. Daardoor zitten duizenden families al dagenlang vast in hun huis, zonder eten en drinken. Honderden hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan (het Rode Kruis in Soedan) verlenen eerste hulp en ondersteunen in ziekenhuizen en klinieken. Dat gebeurt vaak onder lastige omstandigheden, zonder elektriciteit, water en het benodigde medische materiaal. Het Rode Kruis heeft afgelopen weekend voor het eerst acht ton aan medische hulpgoederen naar Soedan gebracht. Die hulpmiddelen, zoals verdovingsmiddelen voor operaties, verband en materiaal om te hechten, zijn onderweg naar ziekenhuizen in de hoofdstad Khartoum.

Hulpverlening Rode Kruis
Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen om de levens van mensen in Soedan. De humanitaire hulpverlening komt langzaam op gang, doordat het voor hulpverleners lastig was om te kunnen werken tussen het geweld. Hulpverleners werken desondanks hard door. Het Rode Kruis moet de medische- en psychosociale hulp opschalen en zet zogenoemde humanitaire servicepunten op. Dat zijn plekken waar sanitaire voorzieningen, voedsel en medische zorg is voor mensen die gevlucht zijn voor het conflict. Die worden ook bij grensgebieden met omliggende landen, zoals Tsjaad, Egypte en Ethiopië opgezet.

Gironummer 6868
Er is nog veel meer hulp nodig voor de slachtoffers van het conflict in Soedan. Het Rode Kruis treft voorbereidingen voor het sturen van een tweede vliegtuig met meer medisch materiaal en hulpverleners die kunnen helpen in het land. Het Rode Kruis wil de hulp in het land uitbreiden. Mensen die de slachtoffers van het conflict in Soedan willen steunen, kunnen doneren op Giro 6868, via www.rodekruis.nl of overmaken op IBAN-nummer NL83INGB0000006868.

FOK! Wat een weer: eindelijk lente

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

We hebben er even op moeten wachten maar eindelijk zet de lente nu dan echt door. De ochtend begint zonnig en dat blijft het. In de middag zal de temperatuur op verschillende plekken de 20 graden grens overschrijden en wellicht krijgen we een eerste landelijke warme dag. Daarvoor moet de maximumtemperatuur in De Bilt op minimaal 20 graden uitkomen. De verwachte maximumtemperatuur ligt tussen de 15 graden op de wadden tot 23 graden in het zuiden des lands. De wind is hierbij matig uit het oosten. 

Vanavond raakt het vanuit het zuidwesten bewolkt, tegen het eind van de avod kan er in het zuidwesten een bui met mogelijk onweer vallen, de wind uit het oosten blijft matig. In de nacht naar vrijdag komen er op steeds meer plekken buien voor, vooral in het noorden is de kans op onweer mogelijk. Morgen komen er ook buien voor, dat kan er even stevig aan toe gaan, een code geel sluit ik niet uit. Maar daarover morgen meer.

Tot morgen!

Steeds meer groen, de lente is aangekomen!  (Foto: Anouk)
Steeds meer groen, de lente is aangekomen! (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Brit schrikt van tarantula in koffer na terugkomst uit Mexico

De Brit James Mugridge (32) schrok zichzelf het lazarus toen hij na vakantie in Mexico een 12 cm grote tarantula - vermoedelijk een Mexicaanse roodstaart - in zijn koffer aantrof. De spin - ook bekend als een Tliltocatl vagans - staat bekend als 'gemoedelijk' en niet erg gevaarlijk voor mensen. Gelukkig voor James ontdekte hij al snel dat de tarantula dood was - vermoedelijk bevroren in het ruim van het vliegtuig.  


Amerikaanse Federal Reserve verhoogt de rente opnieuw

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente opnieuw verhoogd. Het is met 0,25 procentpunt gestegen en bevindt zich nu tussen de 5,0 en 5,25 procent. Het is het hoogste niveau in 16 jaar en de tiende opeenvolgende renteverhoging.

De verhoging was verwacht omdat de Amerikaanse economie nog steeds te lijden heeft onder hoge inflatie.
Waarnemers gaan ervan uit dat de rente nu ook in de eurozone verder zal stijgen. De Europese Centrale Bank bespreekt dit donderdag. Hogere rentetarieven worden gezien als een remedie tegen inflatie, maar ze hebben ook een vertragend effect op de economische groei.

Kwart groei Nederlandse economie stroomt naar buitenland

In 2022 groeide de economie met 10 procent, in lopende prijzen. Van deze groei kwam drie kwart als beschikbaar inkomen in Nederland terecht, een kwart stroomde naar het buitenland. In 2021 ontvingen Nederlandse huishoudens, bedrijven en overheden per saldo nog inkomen uit het buitenland. Toen stroomde er dus economische groei naar Nederland toe. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De toename van het bruto binnenland product (bbp) kan naar het buitenland vloeien via bijvoorbeeld winstuitkeringen van Nederlandse bedrijven aan buitenlandse aandeelhouders, of lonen van niet-ingezeten werknemers van Nederlandse bedrijven. Andersom ontvangen Nederlandse bedrijven ook winstuitkeringen van buitenlandse aandelen, en ontvangen ingezetenen lonen van buitenlandse bedrijven.

Meeste binnenlandse groei bij huishoudens
Binnen Nederland kwam de meeste economische groei terecht bij huishoudens: 5,0 procentpunt kwam ten goede van het beschikbaar inkomen van huishoudens, in lopende prijzen. Het beschikbaar inkomen is het inkomen van sectoren dat overblijft voor consumptie, investeringen of besparingen na inkomensoverdrachten, zoals belastingen en sociale uitkeringen.

Ook het beschikbaar inkomen van de overheid droeg positief bij aan de toename van het totale binnenlandse beschikbaar inkomen. Daartegenover staat echter dat het beschikbaar inkomen van niet-financiële vennootschappen afnam. In 2021 nam dat nog toe.

Buitenlandse bedrijven ontvangen meer winsten
Een groot deel van de uitstroom van de groei van de economie naar het buitenland bestaat uit dividenduitkeringen aan buitenlandse aandeelhouders, en uit winsten van Nederlandse dochterbedrijven van buitenlandse multinationals. Deze winsten worden toegerekend aan de buitenlandse moeder. In 2022 werden door niet-financiële instellingen 64 procent meer winstuitkeringen gedaan aan het buitenland dan in 2021.

De groei van de winstuitkeringen in 2022 is voor een deel toe te schrijven aan de verhuizing van een hoofdkantoor van een grote multinational naar het buitenland, en vergoedingen die zijn verstrekt voor het vullen van de gasopslag in het verband met de afbouw van de gaswinning in Groningen. Dit laatste kwam ten goede aan het bruto exploitatieoverschot van de buitenlandse multinationals.

Medvedev roept op tot eliminatie Zelenskyy

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev heeft opgeroepen tot de "fysieke eliminatie" van de Oekraïense president Zelenskyy als reactie op de vermeende Oekraïense drone-aanval op het Kremlin en president Vladimir Poetin.

"Na de terreurdaad van vandaag is er geen andere optie dan de fysieke eliminatie van Zelenskyy en zijn kliek", schreef Medvedev op Telegram. In zijn ogen is Zelenskyy "niet nodig om de onvoorwaardelijke overgave van Oekraïne te ondertekenen", vervolgde Medvedev. "Zoals bekend heeft Hitler ook geen (overgave) ondertekend." Er zal zeker een plaatsvervanger in de Oekraïne zijn zoals Hitlers tijdelijke opvolger, admiraal Karl Dönitz.

Het Kremlin ziet de droneaanval als een geplande terroristische aanslag en een aanslag op de Russische president. Rusland behoudt zich het recht voor om op het juiste moment en op de manier die het gepast acht, wraak te nemen. 

Kyiv wijst elke verantwoordelijkheid van de hand. 

Drone-aanval op Kremlin, OekraÔne ontkent betrokkenheid

Het Russische presidentieel bureau heeft Oekraïne beschuldigd van een poging om het Kremlin in Moskou aan te vallen met twee drones. President Vladimir Poetin raakte niet gewond en er was geen schade aan gebouwen, melden Tass, RIA en Interfax, daarbij verwijzend naar het presidentieel bureau. De drones werden neergeschoten en de Russische verdediging sloeg de aanval op de ambtswoning van Poetin af. "We zien dit als een geplande terroristische aanslag", aldus het presidentiële bureau. Het was een poging om het leven van Poetin aan te vallen. Rusland behoudt zich het recht voor om te reageren.

Volgens persbureau RIA was Poetin op dat moment niet in het Kremlin. Volgens bronnen werkt de president momenteel in Novo Ogaryovo buiten Moskou. 

De Oekraïense president Zelensky heeft de Russische beschuldigingen van een poging tot moord op president Vladimir Poetin ontkend. "We vallen Poetin of Moskou niet aan, we vechten op ons eigen grondgebied en verdedigen onze dorpen en steden", zei hij tegen journalisten in Helsinki. Zelenskyy's adviseur Mykhailo Podoliak had eerder verklaard dat Oekraïne er niets mee te maken had. Hij suggereerde dat het incident een false flag van Russische makelij was. 


Donald Trump: afwezigheid Joe Biden bij kroning Charles III 'respectloos'

Volgens Donald Trump is de afwezigheid van president Joe Biden bij de kroning van Charles III respectloos. In een gesprek met Nigel Farage voor GB News kraakte Trump het besluit om Jill Biden, de First Lady, te sturen af.

Trump zei: "Ik denk eigenlijk niet dat hij het fysiek aankan. Ik denk dat het moeilijk voor hem om hier voor hem te komen. Hij heeft veel dingen te doen, maar hij zou hier zeker moeten zijn als vertegenwoordiger van ons land."

Torenhoge parkeertarieven in Den Haag: 50 euro voor 10 minuten

Of je nou tien minuutjes parkeert of de hele dag, in een aantal straten in het centrum van Den Haag betaal je gedurende een proef altijd het dagtarief van 50 euro. Met deze proef wil de gemeente bewerkstelligen dat bewoners voorrang krijgen op toeristen. Men gaat er vanuit dat als toeristen uitwijken naar parkeergarages vanwege de hoge tarieven er genoeg parkeerplaatsen over zullen blijven voor de bewoners.

Random Pics van de Dag #927

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Remsysteem scootmobiel levensgevaarlijk'

De meeste scootmobielen zijn uitgerust met een remsysteem waarbij je, als je plotseling moet remmen, niet moet knijpen, maar juist de gashendel moet loslaten. "Dat druist totaal in tegen de menselijke intuïtie", aldus Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Die wil dat het levensgevaarlijke remsysteem snel wordt aangepast. 

"Sinds 2007 zijn er al meerdere onderzoeken verricht die aantonen dat scootmobielen onveilig zijn. We weten dat er steeds meer ouderen komen. Als we nu weten dat het remsysteem leidt tot meer ongelukken, waarom is er dan na al die jaren nog steeds niets gebeurd?" Over het aantal gewonden onder scootmobielrijders zijn geen betrouwbare gegevens bekend. Wel over het aantal verkeersdoden onder scootmobielrijders. Dat waren er volgens het CBS in 2000 nog maar zes, in 2022 steeg dat naar 39, waarvan de meesten 70-plussers. 

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) deed al in 2018 onderzoek hoe ongelukken met scootmobielen ontstaan. Dat bleek een combinatie van het remsysteem, de stabiliteit van de scootmobiel én de inrichting van fietspaden en kruispunten. 

In november 2018 bracht de stichting een rapport uit met aanbevelingen. SWOV adviseerde onder andere de scootmobielen te voorzien van een rem waarmee actief geremd kan worden. Na het onderzoek in 2018 liet de toenmalige minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen weten hierover in gesprek te gaan met de branche. Dat is vijf jaar geleden. 

Ingrid Rep: "KBO-PCOB heeft het probleem met het gevaarlijke remsysteem kort na het onderzoek van SWOV al aangekaart bij de politiek, en gevraagd om maatregelen. Daar is niks mee gedaan. Wij vinden dát schandalig. Omdat je weet dat er dodelijke ongevallen plaatsvinden."

Marja Kerpel (75) uit Rotterdam maakte onlangs een naar ongeluk mee tijdens haar eerste buitenrit op haar nieuwe scootmobiel. De rit ging prima, tot ze rechts een brug over moest. Terwijl ze instuurt om de brug op te rijden, komen er twee fietsers aan. "Waarom weet ik niet, maar ik schrok van ze. Dus wilde ik remmen. Jarenlang heb ik gefietst met handremmen. En in die reflex kneep ik de gashendel in." Die blijkt zonder dat ze het weet op standje ‘Haas’ te staan. Door de snelheid knalt ze rechtdoor met 22 kilometer per uur tegen de zijkant van de brug. De scootmobiel kantelt en Marja slaat achterover met haar hoofd op straat. "Ik had overal pijn. Met tranen in mijn strot ben ik weer thuisgekomen".

Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil dat zowel de minister als de branche nu eindelijk werk maken van alle aanbevelingen. Directeur Ingrid Rep: "We kunnen onze ouderen niet nog langer in scootmobielen laten rijden die levensgevaarlijk zijn." Er moeten voor de scootmobiel bovendien rijlessen beschikbaar komen in de wijken. KBO-PCOB pleit ook voor betere voorlichting bij de aanschaf van het voertuig. 

Zelensky landt met Nederlands regeringstoestel op Schiphol

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vanavond met een Nederlands regeringstoestel op Schiphol geland. Het is de eerste keer dat Zelensky Nederland als Oekraïens staatshoofd bezoekt. Zo meldt AT5.

Zelensky landde rond 22.15 uur met het PH-GOV-toestel op de Kaagbaan, zo is op beelden te zien. Hij werd opgehaald door een konvooi aan busjes en motoragenten, die geruime tijd voor de landing klaarstonden om de president te ontvangen.

Eerder op de avond berichtte het ANP al dat Zelensky weg naar Nederland was. Voorafgaand was er niks aangekondigd over zijn bezoek. Het staatshoofd was eerder woensdagmiddag aanwezig in de Finse hoofdstad Helsinki, waar hij deelnam aan een ontmoeting van leiders van de Scandinavische landen en IJsland.

Wat de president in Nederland komt doen, is vooralsnog onduidelijk. Voor een eventueel bezoek van Zelensky aan Amsterdam, waar morgen de Nationale Dodenherdenking plaatsvindt, zijn op dit moment in ieder geval geen aanwijzingen. De woordvoerder van Burgemeester zegt van niets te weten. De NOS schrijft dat ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei daar ook niet van op de hoogte is. Nieuwsuur meldt dat Zelensky waarschijnlijk onderweg is naar Den Haag om daar onder meer met premier Mark Rutte te praten.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.