Wapenstilstand Soedan alweer verbroken

Het staakt-het-vuren in Soedan dat voor een week was afgesproken, werd na korte tijd weer verbroken. Volgens berichten waren er zware beschietingen in de hoofdstad Khartoem. Zuid-Soedan probeert te bemiddelen.

Het afgesproken staakt-het-vuren in Soedan is opnieuw verbroken. Volgens de Arabische televisiezender Al-Jazeera braken 's ochtends luchtaanvallen en zware beschietingen uit nabij het presidentieel paleis in de Soedanese hoofdstad Khartoem.Ook in de naburige steden Bahri en Omdurman werden explosies en geweerschoten gehoord.

De leiders van het Soedanese leger en de rivaliserende paramilitairen waren woensdag in feite akkoord gegaan met een zevendaags staakt-het-vuren van 4 tot 11 mei. Sinds het begin van het bloedige conflict drie weken geleden is er onderhandeld over een staakt-het-vuren van maximaal 72 uur, maar deze zijn herhaaldelijk verbroken. Een echt staakt-het-vuren is door geen van beide partijen daadwerkelijk nageleefd. 

Honderdduizenden op de vlucht
Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben de hevige gevechten in Soedan sinds half april honderdduizenden mensen doen vluchten. Meer dan 330.000 mensen vluchten binnen het land zelf. Volgens schattingen van de vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben sinds het begin van de gevechten meer dan 100.000 mensen hun toevlucht gezocht in buurlanden van Soedan. Velen zouden naar Tsjaad, Zuid-Soedan en Egypte zijn gevlucht.

Eind vorige week meldde het ministerie van Volksgezondheid ongeveer 530 doden en ruim 4.600 gewonden bij de gevechten. Vanwege de chaotische situatie in Soedan gaan experts er echter vanuit dat de werkelijke aantallen aanzienlijk hoger zullen zijn.