Duitse bobsleesters pakken goud en zilver in spannende WK-strijd

Op de historische ijsbaan van het Zwitserse St Moritz, waar de baan elke winter opnieuw weer opnieuw wordt opgebouwd, is zaterdag de voorlaatste set medailles op het WK bobsleeën vergeven. De vrouwen in de tweemansbob werkten de derde en vierde runs af, na de eerste twee runs op vrijdag.

Op de openingsdag domineerde Duitsland gelijk al: het gehele podium werd in beslag genomen door de gele ijsbolides. De nog onervaren pilote Lisa Buckwitz was met remster Kira Lipperheide knap de snelste over de eerste twee runs, maar Kim Kalicki volgde met Leonie Fiebig op slechts vijf honderdsten, voor Laura Nolte/Neele Schuten (+0,14). De Amerikaanse Kaillie Humphries stond met Kaysha Love op plek vier (+0,29), voor thuisfavorieten Melanie Hasler en Nadja Pasternack (+0,66).

In de derde run nam Kalicki het heft in handen: ze ging een tiende harder naar beneden dan Buckwitz en pakte met 0,06 seconden de leiding over. Nolte maakte vervolgens een stevige crash mee, maar was net als Schuten gelukkig wel in orde. Humphries nam op 0,24 seconden de derde plek over, waarmee de medailles in principe wel vergeven waren, alleen de precieze kleuren nog niet. Hasler stond immers op plek vier al op 0,99 seconden en vormde, crashes daargelaten, geen bedreiging meer.

Hasler verzekerde zich in de vierde en laatste run in elk geval ruimschoots van de vierde plek, veruit haar beste resultaat ooit. Viervoudig wereldkampioene Humphries was nog 0,92 seconden sneller en was dus zeker van een medaille, waarna een indrukwekkende Buckwitz 0,46 seconden harder ging en de aanval op Kalicki opende. Die hield echter nét stand: goud met 0,05 seconden voorsprong op Buckwitz, die wel in haar allereerste seizoen als pilote WK-zilver pakte, voor Humphries.