World Cup-zege shorttrackster Schulting, aflossingsploeg derde

In het Duitse Dresden zijn zaterdag de eerste finales afgewerkt van de voorlaatste World Cup van het seizoen. Na dit weekeinde gaat men nog naar Dordrecht voor de World Cup-finales, alvorens het WK nog wacht als afsluiter van het seizoen. Het eerste Nederlandse succes was zaterdag alweer te vieren.

1500m vrouwen
Geen Nederlands succes hier: Rianne de Vries was met plek vijf in de B-finale de beste, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof gingen er na lompe acties in de halve finales met een straf uit. In de finale was de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong de beste, nét voor de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold en Courtney Sarault uit Canada.

1500m mannen
Met Friso Emons en Jens van 't Wout stonden er twee Nederlanders in de finale, maar dat leverde geen podiumplek op: Emons werd vierde, Van 't Wout ging vanaf de derde plek zelf onderuit en werd zevende - Melle van 't Wout strandde in de halve eindstrijd. Jee June-seo zorgde voor de volgende Zuid-Koreaanse overwinning, voor de vrijdag nog hard gevallen Italiaan Pietro Sighel en Lee's landgenoot Lim Yong-jin.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting sloeg op 'haar' afstand weer eens toe, hoewel het nog even heel spannend werd: Hanne Desmet probeerde haar schaats bij de finish nog binnendoor te drukken, maar de Belgische moest toch echt genoegen nemen met plek twee, voor de Chinese Zhang Chutong. Selma Poutsma en Michelle Velzeboer bleven in de kwartfinales steken.

1000m mannen
Itzhak de Laat met een vijfde en laatste plek in de B-finale, dat was de schrale Nederlandse oogst. Sjinkie Knegt werd er in de kwartfinales kansloos af gepierd, Kay Huisman kreeg in de herkansingen een straf...wegens het onderuit kegelen van Knegt. Weer een finale, weer een Zuid-Koreaanse zege: Park Ji-won was de beste, hoewel de verrassende Let Roberts Kruzbergs erg dicht in de buurt kwam - Felix Roussel uit Canada werd keurig derde.

Gemengde aflossing
De Laat, Schulting, Melle van 't Wout en Xandra Velzeboer lagen lange tijd op koers voor de winst, maar na de laatste beurt van de vrouwen gaven de mannen het weg. Melle van 't Wout en De Laat konden het niet bolwerken en moesten genoegen nemen met plek drie, terwijl Italië met Thomas Nadalini, Arianna en Pietro Sighel en Arianna Valcepina de winst pakte, voor Zuid-Korea.

De Nederlandse vrouwen plaatsten zich simpel voor de aflossingsfinale van zondag, de mannen moesten na een knullige valpartij genoegen nemen met een plek in de B-finale.