FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 juli 2022

Bergers van door boeren gedumpt afval bedreigd: 'We zetten je bedrijf in brand'

Het opruimen van het afval (zand, hooi, asbest, mest ) dat boerenactievoerders op de A1 bij Voorst (Overijssel) hebben gedumpt is woensdagmiddag gestaakt. Dit omdat de bergbedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van RTV Oost.

Ook op andere plekken zijn er volgens Rijkswaterstaat aannemers lastiggevallen. Boeren hebben vanmorgen vroeg hooi en afval gedumpt op snelwegen door het hele land, wat van de wegen moest worden verwijderd. ruimen.

Bedrijven die Rijkswaterstaat helpen bij het opruimen van de troep worden betiteld als 'landverraders'. Er zijn bedrijven die zich terugtrekken, bevestigt Rijkswaterstaat. Dat levert de nodige problemen op bij het verwijderen van de troep. "Door intimidatie kunnen wij op bepaalde plekken niet verder met opruimwerkzaamheden."

Het personeel van Van der Weerd werden ook tijdens het schoonmaken van de snelweg bedreigd. "Ze zeiden: we zetten je bedrijf in brand als je doorgaat", volgens commercieel directeur Peelen. 

Toen de weg eenmaal weer veilig en opgeruimd was, gingen de bedreigingen verder via social media. "We worden bijvoorbeeld genoemd in het Telegramkanaal 'Acties en Landverraders'", vertelt Peelen. In deze groep zouden, naast bedreigingen, ook de contactgegevens van het bedrijf gedeeld worden. Ze zeiden tegen ons: "Let op, we zetten je op de foto, op de film", vertelt Peelen. "Ze dreigen met het stichten van brand bij ons bedrijf, als we doorgaan met schoonmaken." Door de bedreigingen zijn de opruimwerkzaamheden tijdelijk gestopt.

De politie laat weten de berichten over de betrokken bergers op social media te volgen. Er kan mogelijk sprake zijn van opruiing en dat is strafbaar, zo melden de politie en het Openbaar Ministerie.

Klimmers Grupper en Garnbret trotseren lastige leadroute in World Cup Brianšon

Voor de liefhebbers van het sportklimmen, tegenwoordig toch een olympische sport, keren we nog even terug naar het weekeinde. In het fraaie Briançon in Frankrijk stond een World Cup op het programma, met in dit geval alleen leadklimmen: zo hoog mogelijk komen op een vijftien meter hoge muur.

Mannen
De finaleroute bleek een route die grotendeels goed te doen was, tot een klassieke 'crux' richting de top: een lastig punt. Drie van de negen finalisten kwamen daar niet aan, de overige zes dus wel en van hen gingen er maar liefst vijf op dat punt af. Alleen de Amerikaan Jesse Grupper kwam er overheen - hoewel hij kort daarna alsnog viel - en dus pakte hij de winst. Taisei Homma uit Japan deed het van de anderen het best en werd tweede, voor de Duitsers Alexander Megos en Yannick Flohé - die hadden dezelfde score als Homma, maar op basis van de halve finales werden de posities zo verdeeld.

Vrouwen
Ook de vrouwen hadden te maken met een route waar een bijzonder lastige crux op te vinden was. Twee vrouwen kwamen niet in de buurt, twee sneuvelden kort ervoor en vier haalden het tot dat punt. Janja Garnbret kwam nog nét iets verder: ze lanceerde zichzelf richting top, maar haalde dat niet. Het leverde de Sloveense wel de winst op, voor de Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun en Natalia Grossman uit de VS.

Acht Yakuza-games komen naar PlayStation Plus

Bijna de volledige Yakuza-serie is straks voor PlayStation Plus-abonnees beschikbaar, al maakt het dan wel uit welke 'tier' PlayStation Plus je hebt. Eerder vandaag werd al bekend dat Yakuza: Like A Dragon (de nieuwste Yakuza-game en qua tijdslijn het zevende deel) vanaf 2 augustus beschikbaar is voor alle PlayStation Plus-abonnees.

Daar komen nog een hoop Yakuza-games bij. Als je voor PS+ 'Extra' betaalt krijg je in augustus ook toegang tot Yakuza 0, Yakuza Kiwami en Yakuza Kiwami 2. Later in 2022 wordt ook Yakuza 6: The Song of Life beschikbaar. 'Premium'-leden krijgen alle voorgaande games plus ook later dit jaar Yakuza 3, 4 en 5 Remastered.

Reusser soleert naar ritzege in Tour de France, Vos behoudt leiderstrui

Marlen Reusser heeft de vierde etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De Zwitserse van SD Worx kwam solo aan in de rit van Troyes naar Bar-sur-Aube over 126,8 kilometer. Marianne Vos blijft in bezit van de gele trui. De kopvrouw van Jumbo-Visma kwam als vijfde binnen op 1.40 minuut van Reusser, maar vormde geen bedreiging voor de gele leiderstrui.

De vierde rit in de Tour de France Femmes was er een met onverharde stukken en korte hellingen en dan vooral in het tweede deel van de etappe. Op die onverharde stroken reden meerdere rensters lek, waaronder Annemiek van Vleuten. De Nederlandse zou geen tijd verliezen op de andere klassementsrenners. Mavi Garcia, een andere favoriete voor de eindzege zou wel tijd verliezen na materiaalpech. De Spaanse reed twee keer lek en werd daarnaast ook nog aangetikt door een ploegersleiderswagen van haar ploeg. Ze verloor uiteindelijk meer dan drie minuten op de winnares.

Reusser ging er vlak voor de Côte de Vitry en de daaropvolgende lange gravelstrook op 23 kilometer van de streep vandoor en had al snel een halve minuut voorsprong. De groep met geletruidraagster Vos en haar ploeggenoten zouden niet meer terugkeren doordat de samenwerking in de achtervolgende groep niet goed werkte. Reusser won bijna met anderhalve minuut voorsprong op Évita Muzic en Alena Amialiusik. Marianne Vos sprintte naar de vijfde plaats en behield daarmee de gele leiderstrui en deed daarna ook goede zaken voor de groene trui, die ze ook in het bezit heeft. Donderdag staat een heuvelrit op het programma in de Tour de France Femmes.

Ferrari: "We kunnen de laatste tien races winnen"

Ferrari acht het mogelijk om alle resterende races op haar naam te schrijven. De titelaspiraties van het team uit Maranello liepen tijdens de Grand Prix van Frankrijk opnieuw een stevige deuk op toen Charles Leclerc waardevolle punten vergooide door vanuit leidende positie in de bandenstapels te eindigen.

Dat de Italiaanse formatie onder druk staat is duidelijk. Waar ze het seizoen ijzersterk begonnen, kenmerkte Ferrari zich de afgelopen races regelmatig door technische malheur, strategische blunders en fouten van haar eigen coureurs. Hierdoor heeft aartsrivaal Max Verstappen inmiddels een voorsprong van 63 punten kunnen opbouwen, terwijl het Red Bull-team inmiddels 82 punten is uitgelopen in de strijd om het constructeurskampioenschap.

Gevraagd naar de achterstand gaf Ferrari-teambaas Mattia Binotto als reactie: "Ik tel de punten niet. Als je me voor de Franse Grand Prix had gevraagd hoeveel punten we achterstonden op Verstappen kon ik je het niet vertellen, want ik kijk er simpelweg niet naar".

Het puntenverschil met de leider baart Binotto in ieder geval niet te veel zorgen. Waar het team zich volgens hem wel op focust, is het maximaliseren van de komende wedstrijden: "We richten ons op het maximale aantal punten uit iedere race te halen. Het gebeurde misschien niet op Paul Ricard, maar onze pijlen zijn al gericht op het behalen van een 1-2 in Hongarije. Elke race telt evenveel. Aan het einde van het seizoen zullen we de rekensom maken en kijken waar we zijn geëindigd".

Ferrari moet flinke inhaalslag maken

Mathematisch gezien verliest Leclerc met het winnen van alle resterende races nog steeds de wereldtitel, mits Verstappen elke race als tweede eindigt en ieder punt pakt voor de snelste ronde. Hoewel het geen reëel scenario betreft, biedt het wel perspectief op het behoorlijke puntenverschil dat Ferrari moet overbruggen om aanspraak te kunnen maken op het kampioenschap.

"Ik zie geen reden waarom we de resterende tien races niet kunnen winnen", stelt een optimistische Binotto. "We beschikten iedere race over een fantastische wagen. Ons pakket is erg goed. Verstappen en Red Bull kunnen net zo goed pech ondervinden. Het gebeurde hun al eerder, net als dat het ons overkwam. Maar ik reken er niet op. Het is belangrijk dat we ons op onszelf focussen. Het potentieel is aanwezig, de rijders zijn fantastisch dus ik ben erg optimistisch".

Verstappen profiteerde maximaal van de uitvalbeurt van Leclerc op het circuit Paul Ricard (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen profiteerde maximaal van de uitvalbeurt van Leclerc op het Circuit Paul Ricard (Getty Images / Red Bull Content Pool)

'Star Wars Knights of the Old Republic remake is voor onbepaalde tijd uitgesteld'

De remake van Star Wars Knights of the Old Republic is serieus in de problemen gekomen. Dat schrijft gamejournalist Jason Schreier op nieuwssite Bloomberg. De game zou voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld en ontwikkelaar Aspyr Media heeft tevens de art director en de design director ontslagen.

Volgens het rapport is het project zelfs compleet opzij gelegd en moet Aspyr Media snel op zoek naar iets anders. De remake van de BioWare klassieker uit 2003 werd in september 2021 aangekondigd. De eerste demo voor het project werd volgens Bloomberg op 30 juni intern gepresenteerd. De bazen van Aspyr waren vervolgens niet alleen ontevreden met deze demo, maar ook met de hoeveelheid geld dat de game begon te vereisen. Het lijkt nu onwaarschijnlijk dat de remake ooit nog het levenslicht gaat zien.

PlayStation Plus-games voor augustus aangekondigd

Sony heeft de PlayStation Plus-games voor augustus bekendgemaakt. Let wel, het gaat hier om de games die 'Essential'-leden en hoger elke maand krijgen. De andere games die 'Extra'- en 'Premium'-leden krijgen in augustus worden pas over een paar weken bekendgemaakt.

Het hoogtepunt van de maand is waarschijnlijk Yakuza: Like A Dragon. De langlopende serie transformeert zich in dit deel van actie-game naar Dragon Quest-achtige JRPG. Verder krijgen leden de remakes van Tony Hawk 1 + 2 en indiegame horrorgame Little Nightmares.

'Grand Theft Auto VI bevat vrouwelijk hoofdpersonage'

Grand Theft Auto gaat met het zesde deel voor het eerst een vrouw in de hoofdrol bevatten. Dat meldt nieuwssite Bloomberg op basis van bronnen. De vrouw is Latina en maakt deel uit van een duo. Het verhaal is volgens Bloomberg geïnspireerd door Bonnie en Clyde, het beruchte criminele koppel.

Bloomberg meldt verder dat de ontwikkeling van de game trager verloopt dan verwacht. GTA VI, dat zich in Miami afspeelt, moet pas over minimaal twee jaar uitkomen. Het rapport maakt ook verslag van een cultuuromslag binnen Rockstar. De ontwikkelaar kwam vier jaar geleden negatief in het nieuws vanwege slechte werkomstandigheden. Sindsdien is Dan Houser, de creative director van de serie tot dan toe, vertrokken. Meerdere werknemers hebben Bloomberg verteld dat het moreel op de werkvloer hoger dan ooit is.

Politie roept boeren op in gezamenlijk statement: Stop met onveilige acties!

Namens: Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Veiligheidsregio IJsselland en Veiligheidsregio Twente.

Afgelopen nacht zijn op verschillende plekken in onder andere Oost-Nederland onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren. Wij begrijpen dat zij een signaal willen afgeven en respecteren dat zij uiting geven aan de zorgen die zij hebben. Dat recht hebben zij, net als ieder ander. Maar met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties. Door de politie wordt onderzocht wie hiervoor verantwoordelijk zijn.

Demonstreren is een grondrecht en zolang het binnen de grenzen van de wet blijft, is veel mogelijk. Gemeenten, provincies en kabinet zijn ook hierover in gesprek met boeren. Maar acties zoals vannacht brengen de verkeersveiligheid ernstig in gevaar en kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte vergaande gevolgen hebben, ook belemmert het de hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taak.

De politie roept dan ook op: Stop met acties die gevaarlijke situaties opleveren!

2,5 Jaar cel voor man die 84-jarige vrouw probeerde te verkrachten

Een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar.

De man probeerde in april 2021 een destijds 84-jarige vrouw in haar eigen huis in Utrecht te verkrachten. Doordat de bejaarde vrouw zich kranig verweerde, verliet de verdachte de woning en bleef het ‘slechts’ bij een poging tot verkrachting.

Overrompeld
In haar aangifte bij de politie verklaarde de vrouw dat ze met haar rollator naar de voordeur liep omdat de deurbel ging. Het was toen tussen 15:00 en 15:30 uur. Ze zag een donker iemand voor de deur staan en toen ze open deed, stapte de man direct naar binnen en duwde haar achterover op de grond. Ze wist niet wat er gebeurde en gilde, sloeg en trapte van zich af. De man trok de broek van de vrouw uit en probeerde haar te verkrachten. Toen zij nóg harder schreeuwde en tegenstribbelde, leek de man te beseffen dat het niet ging lukken. Hij rende vervolgens hard weg.

Getuigen
Drie getuigen die in dezelfde straat wonen als het slachtoffer hebben de verdachte gezien. Bij één van hen stond hij ook voor de deur, maar is hij niet binnengekomen. Een andere getuige zag de man de woning van het slachtoffer in gaan en zag hem na gegil ook weer vertrekken. De derde getuige zag de man de woning uit komen lopen. Alle getuigen beschrijven de man als iemand met een zeer donkere huidskleur. Daarnaast omschrijven ze alle drie op dezelfde manier zijn kleding. Twee getuigen hebben op een foto van de verdachte zijn jas herkend. De kleding die het slachtoffer aan had tijdens het incident is door de politie onderzocht. Op de broek is naast DNA van de vrouw óók DNA van de verdachte aangetroffen. Gelet op dit alles is de rechtbank ervan overtuigd dat de verdachte de man is die het slachtoffer probeerde te verkrachten.

Straf
De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij de vrouw in haar eigen huis heeft overrompeld. Een plek waar zij zich veilig moet kunnen voelen. Bij verdachte zijn door een psychiater en psycholoog verschillende stoornissen geconstateerd. In hoeverre deze stoornissen ook een rol speelden tijdens de poging tot verkrachting is niet duidelijk geworden. Deskundigen hebben geen antwoord kunnen geven op de vraag of hij destijds toerekeningsvatbaar was. Omdat de verdachte geen geldige verblijfsstatus in Nederland heeft, ziet de reclassering geen mogelijkheden voor passende hulp. Zonder geldig verblijfsdocument kan hij daar nagenoeg geen aanspraak op maken. De officier van justitie had een celstraf van 3,5 jaar geëist. Maar de rechtbank is van oordeel dat, gelet op de straffen die in min of meer vergelijkbare zaken zijn opgelegd, een gevangenisstraf van 2,5 jaar passend is.

Spanje: komt er een eind aan dwerg-toreros in de arena?

Er zijn er niet veel meer over, maar ze staan nog steeds in Spaanse arena's: Mensen met een dwerggroei die het publiek vermaken tijdens stierengevechten in Spanje. Ze noemen zichzelf "dwerg toreros" en vechten met jonge stieren zonder ze te doden.

Ze zijn vaak verkleed als clowns, en hun shows zijn controversieel. Organisaties die gelijkheid voor mensen met  dwerggroei promoten, willen dat dwerg-stierengevechtshows verboden worden. Critici vinden dat deze voorstellingen een aanfluiting zijn voor mensen met achondroplasie, een genetische aandoening. Ze zeggen dat het mensonwaardig is. Maar de dwerg-stierenvechters zelf willen blijven optreden. Ze vinden het leuk om arenashows te doen en geven aan dat zonder deze shows hun levensonderhoud op het spel staat. Zij zien een verbod op deze show als een vorm van discriminatie.

Omgekeerde vlaggen uit protest: moeten ze weg of mogen ze blijven?

De Nederlandse vlag - maar dan op z'n kop. Je ziet het op veel plaatsen in ons land. Het is een statement van de boeren tegen het stikstofbeleid en vindt veel navolging door burgers en bedrijven uit solidariteit maar ook uit anti-overheid sentiment.

Naast dat de omgekeerde vlag veel bijval krijgt, klinkt er ook steeds meer kritiek. Gemeenten worstelen nu met de vraag of ze de vlaggen moeten verwijderen of toch maar laten hangen. Moeten de omgekeerde vlaggen weg of kunnen ze wat jou betreft blijven hangen?

Omgekeerde vlag uit protest, wel of niet oke? (Foto's: Pixabay)
Omgekeerde vlag uit protest, wel of niet oke? (Foto's: Pixabay)

Kremlin betaalt vrijwilligers duizenden dollars om te vechten in Oekra´ne

Het Russische leger doet in zijn strijd tegen Oekraïne ook een beroep op vrijwilligersbataljons. Voor de aanwervingen wordt hen blijkbaar vooral een beproefd middel aan de hand gedaan: geld.

Het Kremlin gaat door met zijn maatregelen om vrijwilligersbataljons te werven. Dit meldt het Institute for the Study of War, dat zich baseert op regionale media. Volgens het rapport worden in de regio Yaroslavl vrijwilligers tussen 20 en 50 jaar met militaire ervaring gerekruteerd voor het vrijwilligersbataljon "Maarschalk Fjodor Tolboechin". Tientallen inwoners van de regio zouden zich reeds bij het bataljon hebben aangesloten.

Financiële prikkels spelen ook een grote rol bij het aanwerven. Volgens het rapport ontvangen rekruten uit de regio Yaroslavl een eenmalige betaling van het equivalent van 2.000 US dollar en een maandelijkse toelage van 600 US dollar. Dit stijgt tot 2.500 US dollar zodra zij de gevechtszones binnengaan.

Hoge salarissen en het Russische staatsburgerschap zouden immigranten uit Centraal-Azië ook aanmoedigen om zich als vrijwilliger aan te melden, zo vervolgt het rapport, dat zich beroept op de Oekraïense inlichtingendienst. De Russische strijdkrachten probeerden hen te rekruteren voor het vrijwilligersregiment "Sobojanskiy Polk" - in plaats van inwoners van de regio Moskou op te roepen.

Het Russische leger werft ook vrijwilligers in Kirgizië - met min of meer kwalijke methoden. Volgens het Kirgizische YouTube-kanaal MediaHub zouden de Russische strijdkrachten Kirgizische mannen rekruteren door hen ten onrechte eerst een baan in de beveiligingssector aan te bieden.

Verkorte training
Bij gebrek aan militaire instructeurs leiden de Russische strijdkrachten blijkbaar vrijwillige bataljons uit verschillende regio's van het land in een kortere tijd op. De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov meldt dat rekruten uit verschillende Russische regio's een "versnelde tactiek- en gevechtstraining" volgen aan de SPETSNAZ-universiteit in Tsjetsjenië.

Medio juli had het Britse ministerie van Defensie al gemeld dat sommige nieuwe rekruten een mindere opleiding kregen. Er zijn ook lagere toelatingsnormen bij de aanwerving van nieuwe strijders uit de huurlingengroep Wagner, waaronder veroordeelde misdadigers en eerder afgewezen sollicitanten voor het leger. De verlaagde toelatingseisen zullen vermoedelijk de slagkracht van de Wagner-groepen verminderen en daarmee haar waarde als steun voor het Russische leger devalueren.

5 tegen 2: tieners slachtoffer van straatroof

Twee jongens uit Eindhoven bezochten dinsdagavond 26 juli de kermis in Tilburg. Wat een leuke avond was, veranderde toen het tweetal later op de avond slachtoffer werd van een straatroof. Op de Kapelhof werden zij door vijf jongens mishandeld en beroofd van hun spullen. De politie zoekt getuigen.

De twee vrienden (15 en 16 jaar) liepen rond 20.30 uur het terrein van de kermis af. Ter hoogte van de Schouwburg kwamen zij vijf jongens tegen. Een van hen vroeg het duo mee te lopen. Deze wandeling stopte uiteindelijk op de Kapelhof. Hier werden de twee vrienden ineens mishandeld, waarbij de een klappen en trappen kreeg en de ander naar de grond werd geduwd. Een van de daders dreigde zelfs met een kettingslot te slaan. De daders beroofden de vrienden van meerdere spullen, zoals hun pet, portemonnee en sleutels. Toen de daders wegrenden, schakelden de vrienden snel hulp van omstanders in. De gestolen portemonnee werd even later zonder inhoud teruggevonden in de Heuvelstraat.

De politie is een onderzoek gestart naar de daders van deze beroving. Een van de vijf daders had enkele opvallende kenmerken. Hij was rond de 15 jaar oud, had een getinte huidskleur en had kort opgeschoren haar aan de zijkanten. Opvallend waren de twee schuin geschoren streepjes op de achterkant van zijn hoofd. Ook droeg hij een grijze Louis Vuitton tas. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Wiegman met Engelse voetbalsters naar EK-finale

Bondscoach Sarina Wiegman heeft zich met haar Engelse voetbalsters geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap in Engeland. In een volgepakt Bramall Lane in Sheffield werd Zweden vakkundig opzij geschoven.

Na een dik half uur kwam een Engelse aanval bij Lucy Bronze terecht, die een fraaie pass afleverde bij Beth Mead: 1-0. Kort na rust kon Bronze van een afstandje haar hoofd tegen een uit een corner afgekomen bal plaatsen: hard was het niet, maar de extreem ervaren Zweedse keepster Hedvig Lindahl - al twintig jaar actief in de nationale ploeg - was kansloos.

Na een ruim uur spelen werd een grote kans van Stina Blackstenius uit het doel getikt door de Engelse keepster Mary Earps. Een paar minuten later stuitte Alessia Russo op Lindahl, maar poging twee was fantastisch: een volledig onverwacht hakje, recht tussen de benen van Lindahl door het doel in. Fran Kirby maakte het een kwartier voor tijd nog af: 4-0 en Engeland had de finaleplaats binnen.

Politie doet onderzoek naar dumpen jong katertje op parkeerplaats

De dierenpolitie doet onderzoek naar het dumpen van een jong katje op een parkeerplaats en komt graag in contact met mensen die informatie hebben hierover. 

De Dierenambulance Hoorn e.o. deed vorige week melding bij de politie over het aantreffen van een kitten, die in een doos was achtergelaten op de Parkeerplaats aan de Plantsoenstraat in Abbekerk. Het katertje werd overgebracht naar een dierenkliniek en heeft alle verzorging gekregen die benodigd was. Het katje moest een operatie ondergaan.

De dierenpolitie is op zoek naar de eigenaar van deze kat, of naar mensen die weten wie de eigenaar/eigenaresse is van dit kitten. De doos waar het katertje in was gedumpt betreft een witte doos. De melding bij de dierenambulance over de doos met hierin het katertje werd gedaan op 18 juli rond 16.30 uur.

Vragen aan het publiek
Wie heeft informatie over: 

 • Het katertje of over het dumpen van de doos op de Parkeerplaats aan Plantsoenstraat nabij de ALC Tennisvereniging?
 • De doos waarin de kat is gevonden (zie foto)
 • Het nestje waaruit dit katje is gekomen
 • De eigenaar/eigenaresse?

Zoals op bijgaande foto’s te zien is, is het katertje zwart/wit van kleur, heeft hij een witte streep over de neus en witte voetjes.

Graag komt de dierenpolitie in contact met iedereen die kan helpen bij het oplossen van dit misdrijf. Mensen met informatie wordt gevraagd contact op te nemen met de politie in Hoorn via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Katertje Abbekerk (Afbeelding: Politie)
Katertje Abbekerk (Afbeelding: Politie)

De doos waarin het katertje gedumpt werd (Afbeelding: Politie)
De doos waarin het katertje gedumpt werd (Afbeelding: Politie)

Protestvlaggen en spandoeken worden verwijderd in Zuid-Holland

Het recht om te demonstreren is een groot goed in ons land. Dit recht heeft wel grenzen. Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, waar het eigendom van een ander zonder toestemming wordt gebruikt, stopt dit recht, zo is de provincie Zuid-Holland van mening. 

De afgelopen weken zijn er op verschillende plekken langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten protestvlaggen en spandoeken verschenen. Deze vlaggen en spandoeken zijn een uiting van protest, geplaatst op of vastgemaakt aan eigendommen van de provincie. De provincie ontvangt veel meldingen over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Protestvlaggen die een direct gevaar vormden voor de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld loshangende vlaggen, vlaggen die het zicht van camera’s blokkeerden of die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden, zijn inmiddels verwijderd.

Onlangs is de eerste afgescheurde vlag op een rijdende auto terecht gekomen. Hier moet de provincie als wegbeheerder en als verantwoordelijke voor de veiligheid op de weg een duidelijke grens trekken. Hoe langer de vlaggen en spandoeken blijven hangen, hoe groter de kans dat deze op enig moment losraken en daarmee een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.

De provincie Zuid-Holland roept daarom iedereen, die protestvlaggen of spandoeken heeft bevestigd op een plek die niet van hem of haar is, op om deze vóór 5 augustus 2022 te verwijderen. Ze doet deze oproep omdat de provincie verantwoordelijk is voor de veiligheid van iedereen in het verkeer. De kosten die gemoeid zijn met het veilig verwijderen van alle vlaggen lopen op tot tienduizenden euro’s.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: "Het recht op protest is een groot goed in Nederland, maar stopt als je de veiligheid van anderen in het gevaar brengt. Dit is nu het geval en daarom trek ik een duidelijke grens. We geven iedereen tot 5 augustus de mogelijkheid om zelf de vlaggen en spandoeken te verwijderen. De vlaggen en spandoeken die na deze datum nog hangen worden verwijderd."

Verkeersoverlast door boerenprotesten

Op verschillende plaatsen in het land zijn boeren opnieuw de weg opgetrokken om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De ANWB meldt er meerdere wegen en op/afritten dicht zijn vanwege boerendemonstraties.

Zo is de de A28 vanuit Zwolle naar Amersfoort is helemaal dicht bij 't Harde. De A50 vanuit Zwolle is dicht bij Apeldoorn. Ook zijn er meerdere plekken waar wordt geprotesteerd, maar waar de weg niet volledig is afgesloten. De ANWB raadt aan om voor vertrek de actuele verkeerssituatie te raadplegen. 

FOK! Wat een weer: Iets koeler, af en toe zon en een verdwaalde regenbui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Momenteel bevinden we ons in een wat koelere periode, maar er zijn weerkaarten die de komende 30 dagen wijzen op een terugkeer van zeer warm weer. We beperken ons maar tot de huidige week.

Gister waren de minimumtemperaturen van 14,4 C op Terschelling tot 16,8 C in Woensdrecht,
de maximumtemperaturen van 19,2 C op Vlieland en in Lauwersoog  tot 24,2 C in Maastricht.

De verwachtingen voor vandaag zijn:

Vanochtend schijnt de zon af en toe, maar in het noorden is een bui mogelijk. Er is weinig wind, langs de noordkust en op het IJsselmeer is de wind noordwestelijk en matig.

Vanmiddag is er naast bewolking ook af en toe zon. Op een enkele bui in het noordoosten na blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 17°C in het Waddengebied en 22°C in het zuiden. De wind komt uit het noorden en is matig.

Vanavond is er af en toe zon en blijft het droog. De wind is matig en komt uit het noorden, in het zuiden is er weinig wind.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Perioden met zon en meest droog. De temperaturen lopen geleidelijk op naar zomerse waarden.
De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

 • Wo 27-07-2022 Max. 22° Min. 10° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Windkracht N 3
 • Do 28-07-2022 Max. 22/23° Min. 11/12° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Windkracht O 3
 • Vr 29-07-2022 Max. 23/25° Min. 12/14° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Windkracht NO 3

Timelapse van weerstation Gasselternijveenschemond (Drente)gemaakt op 25-07-2022.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

3.480 mensen overleden aan COVID-19 in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2022 zijn 3.480 mensen overleden aan COVID-19. Dat is 8,1 procent van alle sterfgevallen in die periode. De COVID-sterfte was lager dan in het eerste kwartaal van 2021. Dit meldt het CBS op basis van de voorlopige cijfers over doodsoorzaken.

In januari 2022 overleden 1.004 mensen aan COVID-19, in februari 1.033 en in maart 1.443. In het eerste kwartaal van 2022 was in 8,1 procent van de sterfgevallen COVID-19 de doodsoorzaak (3.480 sterfgevallen). In het eerste kwartaal van 2021 was dit nog 19 procent (8.964 sterfgevallen). Toen overleden niet alleen meer mensen als gevolg van COVID-19, maar er was ook oversterfte, anders dan in het eerste kwartaal van 2022.

Van de 3.480 mensen die overleden aan COVID-19 was 62 procent 80 jaar of ouder. Ongeveer 8 procent van de overledenen was jonger dan 65 jaar. Net als in de voorafgaande perioden is het aandeel vrouwen dat overlijdt aan COVID-19 lager dan het aandeel mannen.

Toename sterfgevallen onder Wlz-zorggebruikers
Het aandeel sterfgevallen door COVID-19 onder mensen die gebruik maken van langdurige zorg (Wlz) zoals bewoners van verpleeghuizen of gehandicaptenzorginstellingen, neemt sinds de eerste week van 2022 toe. Toen was COVID-19 de doodsoorzaak van 6 procent van de overleden Wlz-gebruikers. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 is dat toegenomen naar 16 procent. Het aandeel sterfgevallen door COVID-19 onder de overige bevolking bleef gedurende het eerste kwartaal stabiel rond de 7 procent.

Geen oversterfte eerste kwartaal
Uit eerdere berichten van het CBS over de totale sterfte per week blijkt dat er in het eerste kwartaal geen oversterfte was. In januari en februari overleden minder mensen dan verwacht. In maart nam het sterftecijfer weer iets toe, maar er was geen oversterfte. Er overleden vooral meer Wlz-zorggebruikers en 65-plussers dan verwacht.

Beeld overlijden door andere doodsoorzaken stabiel
In het eerste kwartaal van 2022 nam de COVID-19-sterfte af ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. In andere groepen doodsoorzaken zijn geen grote verschuivingen te zien. Vanaf 2015 is jaarlijks een seizoenpatroon te zien in groepen doodsoorzaken; in de winterperiode overlijden meer mensen aan hart- en vaatziekten en ziekten van de ademhalingsorganen. Dit patroon is ook te zien bij de sterfte aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waartoe onder andere dementie en de ziekte van Alzheimer behoren.

Cijfers sterfte aan COVID-19
De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van artsen, die het CBS verwerkt en na vier maanden kan publiceren. Het RIVM en de Rijksoverheid melden het aantal overleden COVID-19-patiënten per week. Dat aantal is lager dan wat het CBS later publiceert op basis van doodsoorzaken. Dat komt doordat melding van COVID-19-sterfte aan het RIVM niet verplicht is. Ook kan een arts COVID-19 als doodsoorzaak op basis van het klinisch beeld vaststellen, zonder dat dit met een test is vastgesteld. Over het totaal aantal overledenen publiceert het CBS wekelijks cijfers, voordat informatie over de doodsoorzaken bekend is.

Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM 22.065 mensen die overleden aan COVID-19 van maart 2020 tot en met 31 maart 2022 (stand op 21 juli 2022). Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 43.245 mensen die overleden aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.