Klimmers Grupper en Garnbret trotseren lastige leadroute in World Cup Briançon

Voor de liefhebbers van het sportklimmen, tegenwoordig toch een olympische sport, keren we nog even terug naar het weekeinde. In het fraaie Briançon in Frankrijk stond een World Cup op het programma, met in dit geval alleen leadklimmen: zo hoog mogelijk komen op een vijftien meter hoge muur.

Mannen
De finaleroute bleek een route die grotendeels goed te doen was, tot een klassieke 'crux' richting de top: een lastig punt. Drie van de negen finalisten kwamen daar niet aan, de overige zes dus wel en van hen gingen er maar liefst vijf op dat punt af. Alleen de Amerikaan Jesse Grupper kwam er overheen - hoewel hij kort daarna alsnog viel - en dus pakte hij de winst. Taisei Homma uit Japan deed het van de anderen het best en werd tweede, voor de Duitsers Alexander Megos en Yannick Flohé - die hadden dezelfde score als Homma, maar op basis van de halve finales werden de posities zo verdeeld.

Vrouwen
Ook de vrouwen hadden te maken met een route waar een bijzonder lastige crux op te vinden was. Twee vrouwen kwamen niet in de buurt, twee sneuvelden kort ervoor en vier haalden het tot dat punt. Janja Garnbret kwam nog nét iets verder: ze lanceerde zichzelf richting top, maar haalde dat niet. Het leverde de Sloveense wel de winst op, voor de Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun en Natalia Grossman uit de VS.