Ferrari: "We kunnen de laatste tien races winnen"

Ferrari acht het mogelijk om alle resterende races op haar naam te schrijven. De titelaspiraties van het team uit Maranello liepen tijdens de Grand Prix van Frankrijk opnieuw een stevige deuk op toen Charles Leclerc waardevolle punten vergooide door vanuit leidende positie in de bandenstapels te eindigen.

Dat de Italiaanse formatie onder druk staat is duidelijk. Waar ze het seizoen ijzersterk begonnen, kenmerkte Ferrari zich de afgelopen races regelmatig door technische malheur, strategische blunders en fouten van haar eigen coureurs. Hierdoor heeft aartsrivaal Max Verstappen inmiddels een voorsprong van 63 punten kunnen opbouwen, terwijl het Red Bull-team inmiddels 82 punten is uitgelopen in de strijd om het constructeurskampioenschap.

Gevraagd naar de achterstand gaf Ferrari-teambaas Mattia Binotto als reactie: "Ik tel de punten niet. Als je me voor de Franse Grand Prix had gevraagd hoeveel punten we achterstonden op Verstappen kon ik je het niet vertellen, want ik kijk er simpelweg niet naar".

Het puntenverschil met de leider baart Binotto in ieder geval niet te veel zorgen. Waar het team zich volgens hem wel op focust, is het maximaliseren van de komende wedstrijden: "We richten ons op het maximale aantal punten uit iedere race te halen. Het gebeurde misschien niet op Paul Ricard, maar onze pijlen zijn al gericht op het behalen van een 1-2 in Hongarije. Elke race telt evenveel. Aan het einde van het seizoen zullen we de rekensom maken en kijken waar we zijn geëindigd".

Ferrari moet flinke inhaalslag maken

Mathematisch gezien verliest Leclerc met het winnen van alle resterende races nog steeds de wereldtitel, mits Verstappen elke race als tweede eindigt en ieder punt pakt voor de snelste ronde. Hoewel het geen reëel scenario betreft, biedt het wel perspectief op het behoorlijke puntenverschil dat Ferrari moet overbruggen om aanspraak te kunnen maken op het kampioenschap.

"Ik zie geen reden waarom we de resterende tien races niet kunnen winnen", stelt een optimistische Binotto. "We beschikten iedere race over een fantastische wagen. Ons pakket is erg goed. Verstappen en Red Bull kunnen net zo goed pech ondervinden. Het gebeurde hun al eerder, net als dat het ons overkwam. Maar ik reken er niet op. Het is belangrijk dat we ons op onszelf focussen. Het potentieel is aanwezig, de rijders zijn fantastisch dus ik ben erg optimistisch".

Verstappen profiteerde maximaal van de uitvalbeurt van Leclerc op het circuit Paul Ricard (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen profiteerde maximaal van de uitvalbeurt van Leclerc op het Circuit Paul Ricard (Getty Images / Red Bull Content Pool)