Kremlin betaalt vrijwilligers duizenden dollars om te vechten in Oekraïne

Het Russische leger doet in zijn strijd tegen Oekraïne ook een beroep op vrijwilligersbataljons. Voor de aanwervingen wordt hen blijkbaar vooral een beproefd middel aan de hand gedaan: geld.

Het Kremlin gaat door met zijn maatregelen om vrijwilligersbataljons te werven. Dit meldt het Institute for the Study of War, dat zich baseert op regionale media. Volgens het rapport worden in de regio Yaroslavl vrijwilligers tussen 20 en 50 jaar met militaire ervaring gerekruteerd voor het vrijwilligersbataljon "Maarschalk Fjodor Tolboechin". Tientallen inwoners van de regio zouden zich reeds bij het bataljon hebben aangesloten.

Financiële prikkels spelen ook een grote rol bij het aanwerven. Volgens het rapport ontvangen rekruten uit de regio Yaroslavl een eenmalige betaling van het equivalent van 2.000 US dollar en een maandelijkse toelage van 600 US dollar. Dit stijgt tot 2.500 US dollar zodra zij de gevechtszones binnengaan.

Hoge salarissen en het Russische staatsburgerschap zouden immigranten uit Centraal-Azië ook aanmoedigen om zich als vrijwilliger aan te melden, zo vervolgt het rapport, dat zich beroept op de Oekraïense inlichtingendienst. De Russische strijdkrachten probeerden hen te rekruteren voor het vrijwilligersregiment "Sobojanskiy Polk" - in plaats van inwoners van de regio Moskou op te roepen.

Het Russische leger werft ook vrijwilligers in Kirgizië - met min of meer kwalijke methoden. Volgens het Kirgizische YouTube-kanaal MediaHub zouden de Russische strijdkrachten Kirgizische mannen rekruteren door hen ten onrechte eerst een baan in de beveiligingssector aan te bieden.

Verkorte training
Bij gebrek aan militaire instructeurs leiden de Russische strijdkrachten blijkbaar vrijwillige bataljons uit verschillende regio's van het land in een kortere tijd op. De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov meldt dat rekruten uit verschillende Russische regio's een "versnelde tactiek- en gevechtstraining" volgen aan de SPETSNAZ-universiteit in Tsjetsjenië.

Medio juli had het Britse ministerie van Defensie al gemeld dat sommige nieuwe rekruten een mindere opleiding kregen. Er zijn ook lagere toelatingsnormen bij de aanwerving van nieuwe strijders uit de huurlingengroep Wagner, waaronder veroordeelde misdadigers en eerder afgewezen sollicitanten voor het leger. De verlaagde toelatingseisen zullen vermoedelijk de slagkracht van de Wagner-groepen verminderen en daarmee haar waarde als steun voor het Russische leger devalueren.