Sprinter Hoogland geklopt in Nations Cup, Van Schip derde op omnium

In het Canadese Milton is de tweede etappe van de UCI Nations Cup in het baanwielrennen afgerond. Zondagavond stonden de laatste onderdelen op het programma, met net als op de drie eerdere dagen wisselend Nederlands succes.

Keirin vrouwen
Met de finale in volle gang ging het fout: wereldkampioene Lea Friedrich maakte een zwieper, waardoor de Canadese Lauriane Genest, Yuka Kobayashi uit Japan en de Nederlandse Steffie van der Peet hard onderuit knalden. Kelsey Mitchell schonk Canada de winst, voor Friedrich en Sato, tot de jury anders besloot: Friedrich werd teruggezet naar plek zes, de drie gevallen dames kregen allemaal plek drie toegewezen. Laurine van Riessen finishte als derde in de kleine finale, Hetty van der Wouw ging er in de herkansingen uit.

Individuele sprint mannen
De hele dag toonde Jeffrey Hoogland tekenen van zwakte, hoewel de doorgaans zo dominante olympisch kampioen het wel tot de finale schopte. Daarin was de Australiër Matthew Richardson echter in beide heats simpelweg een maat te groot, dus werd Hoogland voor de verandering tweede. De Brit Jack Carlin klopte Mateusz Rudyk uit Polen in de strijd om plek drie, Sam Ligtlee sneuvelde in de kwartfinales en Tijmen van Loon ging er in de eerste ronde uit.

Omnium mannen
Het slotonderdeel, de puntenkoers, begon met een ruime leiding voor de Brit Ethan Hayter, die de scratch en afvalkoers won en tweede werd in de tempokoers. Jan Willem van Schip volgde op plek twee, voor de Amerikaan Gavin Hoover en de Duitser Tim Torn Teutenberg. Hayter kwam geen moment in gevaar en pakte overtuigend de winst, Hoover wipte over Van Schip naar plek twee. De Nederlander werd nog wel derde, voor Teutenberg en Vincent Hoppezak, die van de negende plek op wist te klimmen.

Koppelkoers vrouwen
Vanaf het begin waren Elisa Balsamo en Chiara Consonni dominant: het Italiaanse duo won de eerste drie sprints en verdedigde de eerste plek daarna met verve. Zij pakten de winst, voor Alexandra Manly/Chloe Moran uit Australië en Mia Griffin/Alice Sharpe voor Ierland.