Nederland en Zweden delen de punten in slotwedstrijd eerste groepsfase WK handbal

De Nederlands handbalsters hebben dinsdag de eerste ronde van het wereldkampioenschap in Spanje afgesloten met een zwaarbevochten gelijkspel tegen Zweden. Oranje keek in de eerste helft in Torrevieja tegen een ruime achterstand aan, maar knokte zich terug. Het werd na een uur spelen 31-31.

Door het gelijkspel gaat Oranje met drie punten door naar de tweede groepsfase en daarin wacht donderdag de eerste wedstrijd tegen Roemenië. Nederland won eerder dit WK met monsterscores van Puerto Rico (55-15) en Oezbekistan (58-17) en het resultaat tegen de nummer vier van groep D, Uzbekistan, vervalt. De eerder genoemde resultaten worden wel meegenomen.

De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman begon moeizaam aan het cruciale duel in Torrevieja. Zweden vond opvallend makkelijk de ruimte achter de Nederlandse verdediging, terwijl de titelverdediger zich keer op keer vastspeelde op het blauw-gele verdedigingsblok. De Zweden kwamen tot maximaal vijf doelputen voor. In aanloop naar de rust begon Oranje wat beter te spelen, waardoor de achterstand in de pauze te overzien was: 18-17.

Meteen na rust maakte Lois Abbingh voor het eerst gelijk, maar het was toch weer Zweden die telkens voor kwam. Nederland bleef slordig. Dione Housheer had haar vizier wel op scherp staan en na enkele reddingen van Wester werd het gat gedicht, waarna Debbie Bont Oranje op 27-26 voor het eerst op voorsprong schoot. In de spannende slotfase ging het daarna lang gelijkop. Eén minuut voor tijd stond het 31-31. Zweden had de bal, maar kwam niet meer tot een schot.

Nederland en Zweden beginnen de tweede groepsfase op drie punten. Het doelsaldo is wel in het voordeel van Oranje. Noorwegen uit groep C neemt vier punten mee. Nederland zal de tweede groepsfase starten tegen Roemenië en daar moet van gewonnen worden. De Roemenen nemen twee punten mee uti de eerste groepsfase. Oranje treedt vervolgens aan tegen Kazachstan (nul punten) om aan het doelsaldo te werken. Als afsluiter van deze groepsfase wacht dan Noorwegen.

De nummers één en twee van iedere groep uit de tweede groepsfase gaan door naar de kwartfinales.