Coronatoegangsbewijs: Ministerie onderzoekt geldige QR-code van Adolf Hitler

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doet onderzoek naar een geldige QR-code op naam van Adolf Hitler. Cybercriminelen hebben deze QR-code aangemaakt, maar het is nog niet duidelijk op welke wijze dit precies is gebeurd. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Binnen het ministerie maken mensen zich zorgen over hoe de QR-code tot stand is gekomen en hoe men deze vorm van fraude tegen kan gaan.

De QR-code van Hitler is verspreid door een cybercrimineel als bewijs dat hij elke QR-code kon maken die hij wil. De crimineel geeft aan dat hij QR-codes verkoopt die gebruikt kunnen worden als coronatoegangsbewijs en heeft laten zien dat hij er al diverse heeft gemaakt. De QR-codes zijn ook geldig in Nederland, omdat het gaat om Europese codes.

Coronascanner
De Nederlandse app om QR-codes te scannen, Coronascanner, heeft de mogelijkheid om bepaalde codes te blokkeren. Gisteren heeft het ministerie maatregelen genomen door een update van de app uit te brengen. Inmiddels geeft de scanner een rood kruis als men één van de nagemaakte QR-codes probeert te scannen.