Rusland vraagt Taliban om inclusieve regering in Afghanistan te vormen

Rusland organiseerde woensdag besprekingen met hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Taliban en andere groeperingen over Afghanistan, een diplomatieke ontmoeting die de invloed van Moskou benadrukt.

Bij de opening van de besprekingen benadrukte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat "de vorming van een werkelijk inclusieve regering die de belangen van niet alleen alle etnische groepen maar ook alle politieke krachten van het land volledig weerspiegelt" noodzakelijk is om een stabiele vrede in Afghanistan te bereiken.

Rusland heeft zich jarenlang ingespannen om contacten te leggen met de Taliban, ook al heeft het de organisatie in 2003 als terroristisch aangemerkt en dit nooit veranderd heeft. Contacten met terroristische groeperingen zijn volgens de Russische wet strafbaar, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op vragen over de schijnbare tegenstrijdigheid geantwoord dat de uitwisselingen met de Taliban van essentieel belang zijn om Afghanistan tot stabilisatie te brengen.

De Sovjet-Unie voerde in Afghanistan een tien jaar durende oorlog die eindigde met de terugtrekking van de troepen in 1989. De laatste jaren heeft Moskou een sterke comeback gemaakt als invloedrijke machtsmakelaar in de internationale besprekingen over Afghanistan, door vertegenwoordigers van de Taliban en leden van andere fracties te ontvangen voor bilaterale en multilaterale bijeenkomsten.

In tegenstelling tot vele andere landen heeft Rusland zijn ambassade in Kaboel niet ontruimd en de Russische ambassadeur heeft regelmatig contact gehad met de Taliban nadat deze in augustus de Afghaanse hoofdstad hebben ingenomen.

Lavrov prees in zijn openingstoespraak op de conferentie de Taliban voor hun inspanningen om de situatie in het land te stabiliseren en de werking van de staatsstructuren te garanderen.

Vorige week merkte de Russische president Vladimir Poetin op dat er geen haast mag worden gemaakt met het officieel erkennen van de Taliban als de nieuwe leiders van Afghanistan, maar benadrukte hij de noodzaak in gesprek te gaan met de Taliban.

Tegelijkertijd wees hij op de dreiging door de Islamitische Staat en andere militanten in Noord-Afghanistan, en merkte hij op dat de drugshandel vanuit Afghanistan een probleem zal blijven.

Rusland heeft toegezegd zijn voormalige Sovjet-bondgenoten in Centraal-Azië militaire bijstand te verlenen om de dreigingen het hoofd te helpen bieden, en heeft een reeks gezamenlijke oefeningen gehouden in Oezbekistan en Tadzjikistan, die buurlanden zijn van Afghanistan.

Een andere grootscheepse militaire oefening in Tadzjikistan, waarbij 5.000 manschappen, meer dan 700 militaire voertuigen en gevechtsvliegtuigen betrokken zijn, is deze week van start gegaan.