FOK! Wat een weer: buien komen en gaan, maar ook wat zon

herfstbanner

Goeiedag!

Het was vandaag echt Jantje huilt en Jantje lacht. Een frontale zone trok vandaag over ons land en we ontwaakten dan ook onder een dik pakket met bewolking en uitermate druiilerig weer. Er kwam ook nevel en mist voor. Zodoende leek het vandaag echt een sombere herfstdag te gaan worden. Niets was echter minder waar. Zodra de storing voorbij getrokken was klaarde het in mum van tijd zeer breed op. Ook uw weerman zag dat gebeuren. Zo was het om 15.15 nog donker en grauw, terwijl het om 15.30 vrijwel helder was geworden.

Helaas duurde dit proces in het zuiden en oosten wat langer. Daar kwam pas helemaal tegen het einde van de dag de zon even kijken. Er stond wel een goed voelbare wind uit een zuidelijke richting. 

Ook was het bijzonder zacht in met name de zuidwestelijke helft van het land. Rotterdam kwam uit op precies 20 graden en ook diverse stations in Brabant mochten een warme dag begroeten. In De Bilt lukte dat vandaag niet, want daar was 19,4 het maximum.

Ook de komende nacht is het uitermate zacht voor de tijd van het jaar. De minima lopen uiteen van 13 graden in het oosten tot ruim 16 graden in het westen. Dit alles onder aanvoering van een strakke zuidwestelijke wind. Verder is het overal droog met opklaringen.

Morgen zal de zachte lucht dan verdreven gaan worden. We beginnen de dag nog overwegend droog, al is een enkele bui wel mogelijk. Tegen de middag komt dan het koufront op de koffie. Daarop lijken zich een aantal stevige buien te gaan ontwikkelen. De kans op onweer is daarbij vrij groot en ook hagel is niet uitgesloten. Dit hele gebeuren trekt in de middag van west naar oost over ons land.

Net als vandaag klaart het in het westen daarna dan weer goed op. De temperaturen zullen dan een flinke stap terug moeten gaan doen. Overdag zal het nog een graad of 18 zijn. Na passage van het front moeten we toezien hoe het kwik naar 13 graden gaat zakken.

Ook de wind is heel nadrukkelijk aanwezig. Aan zee staat een krachtige tot harde zuidwestelijke wind, terwijl ook het binnenland met windkracht 4 tot 5 zeker niet achterblijft. De kans op zware windstoten is aanwezig, maar niet op uitgebreide schaal.

Later in de avond gaat het dan opnieuw regenen. In de nacht naar donderdag kan er zeker in het westen een aardige plons gaan vallen. 

Komen we morgen over te spreken.  

Eet smakelijk en veel plezier met het uitlaten van de hond!  


Onweersbui bij Username (Foto: _UserName_)
Een tijdje geleden trok deze pittige onweersbui over Winterswijk bij collega: _UserName_ (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.