Duitsland: veroordeling voor slavernij kind (5) voor teruggekeerde IS-vrouw

Het vonnis in een wereldwijd uniek proces wordt binnenkort uitgesproken in München: voor het eerst zal een oorlogsmisdaad tegen Yezidi's worden vervolgd. IS-aanhanger Jennifer W. wordt beschuldigd van slavernij met de dood tot gevolg - zij zou een vijfjarig meisje in de zon hebben vastgeketend zonder drinkwater.

Na twee en een half jaar eindigt maandag het eerste Duitse proces tegen een IS-terugkeerder in het Oberlandesgericht in München. De verdachte, Jennifer W., nu 30, kan levenslang krijgen voor de dood van een vijfjarig Yezidi meisje als de federale aanklagers hun zin krijgen.

W. en haar advocaten zijn daarentegen van mening dat de beschuldigingen grotendeels vals zijn - als zij hun zin krijgen zou de vrouw uit Lohne in Nedersaksen snel moeten worden vrijgelaten. Het geval van W. is in verschillende opzichten bijzonder, en wel om één reden die wereldwijd aandacht krijgt: het meisje, dat als slavin werd gehouden door W. en haar echtgenoot, een strijder voor de jihadistische militie Islamitische Staat (IS), behoorde tot de religieuze minderheid van de Yazidi die door IS worden vervolgd. Het proces zou het eerste ter wereld zijn waar een oorlogsmisdaad tegen Yazidi's wordt vervolgd.

Een ander bijzonder kenmerk van het proces is dat het ook betrekking heeft op een concrete gewelddaad. Vaak hebben vrouwen van IS-strijders die vrijwillig naar Irak of Syrië afreizen als doel om een gezin te stichten en voor het huishouden te zorgen. W. daarentegen zou deel hebben uitgemaakt van de IS zedenpolitie en voerde dit gewapend met een Kalashnikov uit. Vervolgens zouden zij en haar echtgenoot Taha Al-J. in de zomer van 2015 een meisje van 5 jaar en haar moeder op een slavenmarkt hebben gekocht.

W. ziet zichzelf als een slachtoffer
Toen het zieke kind in haar broek plaste, ketende de echtgenoot haar voor straf vast in de zon bij een hitte van meer dan 40 graden Celsius zonder water. Het kind zou van dorst gestorven zijn en W. zou dit gewoon hebben laten gebeuren. Het federaal parket beschuldigt de Duitse vrouw na te hebben gelaten het kind te bevrijden waardoor de dood van het meisje was voorkomen. Strafrechtelijk worden haar verschillende misdrijven volgens het Internationaal Strafwetboek ten laste gelegd, waaronder slavernij met de dood tot gevolg en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Als de rechtbank de juridische beoordeling van het federaal parket volgt, zal W. hoogstwaarschijnlijk een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

In haar laatste woord is W. in de verdediging gegaan vanwege de dreiging van de maximumstraf. Zij ziet zichzelf als een slachtoffer van het lokale rechtssysteem, ten onrechte vervolgd voor onbewezen misdaden. W. betwijfelt of het kind überhaupt gestorven is. Zij beschouwt de moeder van het kind, die in München tegen W. getuigde, als onbetrouwbaar. In feite heeft de moeder, die als getuige van de staat in het proces is verschenen, gedeeltelijk tegenstrijdige verklaringen afgelegd. W. uitte ook haar twijfels over de veronderstelling van de aanklagers dat zij in staat zou zijn geweest zich tegen haar man te verdedigen en het kind zelf te bevrijden uit de ketens.

Volgens het pleidooi van de verdediging zou W. slechts een voorwaardelijke straf van twee jaar moeten krijgen omdat zij IS heeft gesteund. Indien de rechtbank de advocaten van de verdediging volgt en niet het Federaal Parket, zou W. mogelijk kunnen worden vrijgelaten op de dag van het vonnis, omdat zij reeds veel langer dan twee jaar in voorlopige hechtenis zit. De Yezidi-gemeenschap kijkt reikhalzend uit naar het vonnis - en ook naar het vonnis tegen W.'s echtgenoot in Frankfurt, waarvan de uitspraak eind november wordt verwacht.