Van der Mark schenkt BMW eerste World Superbikes-zege in acht jaar

Op het circuit van Portimão in de Algarve is zondag het op twee na laatste weekeinde van het World Superbikes-seizoen afgesloten. Dat gebeurde met weer een paar mooie races, inclusief Nederlands succes.

Superpolerace
We begonnen op een vochtig Portimão met WK-leider Toprak Razgatlioglu, concurrent Jonathan Rea en Leon Haslam op de eerste rij en Scott Redding, Michael van der Mark en Alvaro Bautista op rij twee. Rea pakte bij de start de leiding en ook Redding ging langs Razgatlioglu, terwijl Michael Ruben Rinaldi in ronde één stevig onderuit ging.

Rea's leiding duurde niet lang, want nog voor de eerste ronde voorbij was lag de Noord-Ier op het asfalt, net als zaterdag. Terwijl Redding de koppositie pakte, drukte Van der Mark zijn BMW binnendoor Razgatlioglu's Yamaha voor plek twee. De Nederlander was bijzonder lekker op dreef en al snel nam hij plek één over van Redding.

Razgatlioglu kon het tempo daarentegen minder goed houden, wetende dat titelconcurrent Rea niet zou scoren nam hij ook beduidend minder risico. Loris Baz ging er voorbij en ook Haslam en Andrea Locatelli kwamen langszij. Haslam ging in de slotfase onderuit, maar over de winnaar bestond geen twijfel meer: Van der Mark pakte BMW's eerste overwinning in maar liefst acht jaar. Redding werd tweede, voor Baz, Locatelli, Bautista en Razgatlioglu.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling en na het oplossen van een probleem met de startlichten begon de afsluiter van het weekeinde. Van der Mark kende een dramatische start en leverde vijf plekken in, Redding pakte de leiding, voor Locatelli, de zeer aanvallende Rea, Razgatlioglu en Axel Bassani.

Rea, vertrokken als tiende, opende in ronde twee al vol agressie de aanval op Redding, met succes, hoewel Redding en Razgatlioglu een ronde later weer langszij kwamen. De drie vochten een geweldige strijd uit om de leiding, waarin Razgatlioglu en Rea heel lichtjes de overhand leken te hebben. Voor de Turk was het halverwege klaar: hij schoof met Yamaha en al hard onderuit, op exact dezelfde plek als Rea in race één.

De strijd om de winst was wel gedaan: Rea was een maatje te groot voor Redding. Om plek drie werd hevig gevochten tussen Baz en Bautista, tot de Spanjaard met twee ronden te gaan onderuit schoof. Rea pakte de winst, Redding finishte als tweede en Baz completeerde het podium, terwijl Locatelli en Garrett Gerloff nog voor Van der Mark eindigden. In de titelstrijd leidt Razgatlioglu nog altijd, maar Rea komt weer een beetje in de buurt.