'Turkije kan geen Afghaanse vluchtelingen meer opnemen'

De opvangcapaciteit van Turkije is bereikt, zegt Erdogan-adviseur Ibrahim Kalın, verwijzend naar mogelijke vluchtelingen uit Afghanistan. Nadat de Taliban daar aan de macht kwamen en de zware economische crisis, verlieten meer mensen hun land om naar Turkije te vluchten.

De belangrijkste adviseur buitenlands beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, Ibrahim Kalın, vertelde het Duitse blad Spiegel dat zijn land na de machtswisseling in Afghanistan geen vluchtelingen meer kan opnemen. Het klopt dat de omvang van de vluchtelingenstroom uit Afghanistan niet te vergelijken is met die uit Syrië een paar jaar eerder. "Maar dat kan veranderen als de economie in Afghanistan instort. Ons land is al ver over onze opvangcapaciteit heen, we hebben al zo'n vier miljoen Syriërs opgenomen", vertelde Kalin aan Spiegel. "Nu moeten de internationale gemeenschap, de VS, de VN optreden. We kunnen geen vluchtelingen meer opnemen."

De Turkse presidentieel adviseur gaf ook commentaar op de Europese kritiek op de interventies in het noorden van Syrië. Over de beschuldiging dat Turkije het internationaal recht schendt, zei hij: "Degene die het internationaal recht overtreedt, is Assad. En de PKK." De Turkse regering klaagt al lange tijd dat het Westen veel te weinig onderneemt tegen de activiteiten van de Syrische tak van de PKK.

Kalın rechtvaardigde de aanwezigheid van het Turkse leger in het buurland: "Sommige van onze Europese vrienden bekritiseren ons omdat we soldaten in Syrië hebben. maar ze zouden er juist blij om moeten zijn. We houden potentiële vluchtelingen in de gebieden waar we aanwezig zijn, alleen omdat Turkse soldaten in Idlib zijn, vluchten twee en een half miljoen lokale mensen niet. Onze vrienden in het Westen doen alsof we een bezettende macht zijn."

Met betrekking tot de situatie in Afghanistan zei Kalın dat zijn land momenteel geen plannen heeft om de Taliban-regering formeel te erkennen. Turkije wil een humanitaire crisis helpen voorkomen. "We willen de Afghaanse leiding helpen om de luchthaven weer in gebruik te nemen. Dat hebben we vanaf het begin gezegd. Het technisch overleg is al gestart, samen met de Qatarezen." Maar dat is echter niet zo eenvoudig, "omdat de nieuwe leiding niet in staat is om snel beslissingen te nemen. Alles gaat naar de Shura Council, het hoogste bestuursorgaan. En die moeten momenteel veel beslissingen tegelijk nemen."