Greenpeace blokkeert Shell Pernis, eist reclameverbod voor olie- en gasbedrijven

De organisatie Greenpeace en andere milieuorganisaties pleiten voor een verbod op reclame voor minerale olie- en gasbedrijven. Om aandacht voor dit reclameverbod te eisen, blokkeren zij vandaag de raffinaderij van Shell in Pernis vanaf het water.

De organisaties zijn van mening dat de grote energiebedrijven verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, ook al presenteren ze hun bedrijfsactiviteiten vaak als een 'groene' oplossing voor de crisis. In hun reclamecampagnes maken ze zich schuldig aan 'greenwashing'. Dit betekent dat ze zich milieuvriendelijker voordoen aan het publiek dan ze in werkelijkheid zijn.

Samen met de betrokken organisaties wil Greenpeace binnen een jaar tijd een miljoen handtekeningen verzamelen voor een reclameverbod en daarmee een reactie van de Europese Commissie eisen. Ook reclame voor auto's, vliegtuigen en schepen die op fossiele brandstoffen rijden, moet worden verboden.

Vandaag houdt Greenpeace een actie bij de raffinaderij van Shell Pernis om aandacht te vragen voor het verbod op reclame voor de fossiele brandstof industrie. Meer dan 80 activisten uit 12 EU-landen gebruiken advertenties voor fossiele brandstoffen uit heel Europa om de toegang tot de raffinaderij van Shell in de Rotterdamse haven te blokkeren. 

Hoofdorganisator van het Europees burgerinitiatief, Greenpeace EU-campagnevoerder voor klimaat en energie, Silvia Pastorelli, zei: "We blokkeren Europa's grootste olieraffinaderij met dezelfde advertenties die de fossiele brandstofindustrie gebruikt om het publiek te misleiden over hun verantwoordelijkheid voor de afbraak van het klimaat. Fossiele brandstofbedrijven, autobedrijven en luchtvaartmaatschappijen weigeren hun vervuilende activiteiten te veranderen, maar gebruiken wel advertenties en sponsoring om zichzelf te presenteren als de oplossing voor de klimaatcrisis die ze hebben veroorzaakt. We vragen het publiek om hun stem te laten horen en een EU-verbod op advertenties voor fossiele brandstoffen te eisen.”

Het 33 meter lange zeilschip Greenpeace Beluga II is vanmorgen om 9.00 uur voor anker gegaan bij de toegang van de raffinaderij van Shell in Pernis. Activisten in kajaks, kano's en opblaasboten vormden een tweede blokkade op het water. Een andere groep bouwde een barrière op het water met advertenties voor fossiele brandstoffen, verzameld door vrijwilligers in heel Europa, bevestigd aan 22 enorme drijvende kubussen. Ondertussen beklommen negen klimmers een 15 meter lange olieopslagtank en plaatsten advertenties naast het Shell-logo. 

Het Europees burgerinitiatief dat Greenpeace mensen aanspoort om te tekenen voor een “Verbod op advertenties en sponsoring van fossiele brandstoffen”, stelt een verbod voor op alle advertenties of sponsoring in de Europese Unie door bedrijven die fossiele brandstoffen verkopen, voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden of vliegen en veerboten die op fossiele brandstoffen varen. Als de campagne een miljoen geverifieerde handtekeningen verzamelt ter ondersteuning van het voorstel, is de Europese Commissie verplicht te reageren.

Nieuw onderzoek: 63% van de advertenties van fossiele brandstofbedrijven is 'greenwashing'
Uit analyse die vandaag door Greenpeace Nederland is gepubliceerd, blijkt dat gemiddeld 63% van de advertenties van fossiele brandstofbedrijven 'greenwashing' bevatten: consumenten worden misleid door de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf niet juist te omschrijven en valse oplossingen aandragen zoals fossiel gas als alternatief voor schone energie aanbieden.

Het onderzoek, uitgevoerd door de journalisten van DeSmog, beoordeelde meer dan 3.000 advertenties die zijn gepubliceerd op Twitter, Facebook, Instagram en Youtube sinds de lancering van de Europese Green Deal, van december 2019 tot april 2021. De zes geanalyseerde bedrijven waren Shell, Total Energies, Preem, Eni, Repsol en Fortum. Slechts 16% van de geanalyseerde advertenties waren expliciet voor fossiele brandstofproducten, ondanks het feit dat dit de meerderheidsactiviteit is van alle zes bedrijven. 

Blokkade Shell (Foto Greenpeace)
Blokkade Shell Rotterdam (Foto Greenpeace)

Greenpeace actie Shell Rotterdam (Foto-Greenpeace)
Greenpeace actie Shell Rotterdam (Foto-Greenpeace)