FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 september 2021

Random Pics van de Dag #424

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Formule 3-titel voor Dennis Hauger na P2 in Sochi

Op het semi-stratencircuit van Sochi is vrijdag het kampioenschap in de Formule 3 beslist. De eerste van drie races zou zaterdagochtend verreden worden, maar werd in verband met het naderende noodweer naar de vrijdagmiddag gehaald.

Met Victor Martins en Logan Sargeant op de eerste startrij werd de race op gang gebracht, Jak Crawford en kampioenschapsleider Dennis Hauger stonden op rij twee, voor Caio Collet en Alexander Smolyar. Sargeant pakte bij de start de leiding over, voor Martins en Crawford.

Al vrij snel moest Crawford zijn plekje inleveren bij Hauger, die zo virtueel al richting de titel ging. Halverwege de race kwamen er nog wat punten bij voor de Noor, die Martins te grazen nam. In de slotfase kon de aanval geopend worden op Sargeant, terwijl Clement Novalak zich langs Collet naar plek vier vocht.

Een echte aanval van Hauger op Sargeant kwam er nét niet meer van, en dus ging de winst naar de Amerikaan - de twaalfde winnaar van het jaar. Hauger kon echter gewoon juichen, want hij pakte de Formule 3-titel, terwijl Martins het podium completeerde. Tijmen van der Helm reed mee in het achterveld, tot zijn motor met rook en vlammen de geest gaf.

Koken met marinekok Bas: Acar ketimun

Komkommer in zoetzuur. Als frisse tegenhanger van de scherpe kruiden in de andere gerechten maak ik er altijd een zoetzuur bij. Weet je wat nog lekkerder is?! De dag erna, rendang met acar ketimun en gebakken uitjes op een pistoletje.

Ingrediënten:
- komkommer
- 200 ml water
- 300 ml azijn
- 1 stengel sereh
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 0,5 rode peper
- 1 citroen
- 100 gram witte suiker
- flinke snuf zout

Werkwijze:
1. Doe de azijn, water, suiker en het zout in een pan op het vuur en breng aan de kook.
2. Haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost.
3. Voeg de sereh en de djeroek poeroet toe.
4. Snijd een halve rode peper, zonder zaad, mooi fijn en voeg toe aan het sap.
5. Doe er folie overheen. 6. Laat afkoelen in de koelkast.
7. Rasp citroen en voeg dit toe aan het sap.
8. Snijd komkommer en voeg toe.
9. Snipper rode ui en voeg bij de komkommer.
10. Serveer of bewaar het in een weckpot.

Dit gerecht is het lekkerst als je het een nacht laat intrekken!

Wil je meer recepten vanuit de Marine proberen. Download dan gratis de PDF: Selamat Makan, het Marine Indonesisch Kookboek met meer dan 1000 recepten. 

Motie Indische Kwestie aangehouden

Tijdens de algemene politieke beschouwingen (apb) is ook de Indische Kwestie ter sprake gekomen. De motie van de politieke partij Boer Burger Beweging (BBB), om “te komen tot een finale, allesomvattende, integrale en rechtvaardige regeling voor alle gedupeerden”, werd aangehouden.

Over de motie, die ook mede werd ingediend door de eenmansfractie Bij1, werd daarom niet gestemd. Via Twitter liet BBB weten de motie “na overleg met enkele partijen” aan te houden “om deze nog wat verder aan te scherpen”. BBB deed dat nadat minister-president Mark Rutte tijdens het debat de Tweede Kamer liet weten de motie te ontraden. Volgens Rutte is de motie “echt té veel omvattend” en doet deze “onvoldoende recht aan de zéér complexe historische situatie”. Rutte zei wel de “achterliggende motieven” van de motie te begrijpen.

De Indische Kwestie is een verzamelterm voor uitblijvend rechtsherstel van diverse bevolkingsgroepen uit voormalig Nederlands-Indië, waaronder Indische Nederlanders. Een onderdeel daarvan zijn de niet-betaalde salarissen en soldij van voormalig ambtenaren en militairen. Volgens de Nederlandse Staat zou de schuld zijn overgeheveld aan gewezen vijand Indonesië. Die lezing is brisant, niet alleen omdat de latere Indonesische machthebbers tijdens de Tweede Wereldoorlog met Japan collaboreerden, maar ook omdat tijdens de Bersiap vele duizenden (Indische) Nederlanders door Indonesiërs zijn vermoord.

De opstelling van de Nederlandse regering ligt binnen Indisch Nederland dan ook zeer gevoelig, zeker nu voor Indonesische slachtoffers van Nederlands militair optreden steeds vaker wel van alles uit de kast lijkt te worden getrokken. Daardoor hebben veel betrokkenen het gevoel dat er wordt gemeten met twee maten. Daarbij komt dat Nederland de twijfelachtige eer hooghoudt het enige land ter wereld te zijn dat, over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, nooit loon of soldij heeft betaald aan al haar ambtenaren en militairen.

EU beschuldigt Rusland van cyberaanvallen

De EU heeft ernstige beschuldigingen geuit tegen Rusland. Ze zouden cyberaanvallen uitvoeren om gegevens af te tappen om zo gericht valse informatie te kunnen verspreiden. De doelen: politici, journalisten en activisten.

De verklaring van de 27 EU-staten spreekt van "kwaadaardige activiteiten" die specifiek gericht zijn op parlementsleden, regeringsfunctionarissen, andere politici, vertegenwoordigers van de pers en het maatschappelijk middenveld in de EU.

"Bedreiging voor democratische waarden"
Bij de cyberaanvallen probeerden de daders toegang te krijgen tot de persoonlijke accounts van de getroffenen of andere computersystemen. De EU laat er geen twijfel over bestaan dat zij gedeeltelijk Russische actoren achter deze aanvallen ziet. De lidstaten riepen Rusland op zich te houden aan de normen voor verantwoord overheidsgedrag in cyberspace. Aanvallen op internet zijn "onaanvaardbaar" omdat ze de "integriteit en veiligheid, democratische waarden en principes" van EU-landen bedreigen.

Rusland zelf ontkent alle aantijgingen. 

De EU kondigde aan dat ze het probleem zou blijven aanpakken en "verdere stappen zou overwegen". De verklaring van de lidstaten liet echter open welke maatregelen genomen zouden worden.

FinanciŽle steun aan door nachtsluiting getroffen horeca

Horecaondernemers die worden getroffen door de nachtsluiting kunnen in het vierde kwartaal van 2021 een subsidie krijgen voor de vaste lasten. Het kabinet heeft besloten om deze ondernemers ook in de komende maanden te steunen, omdat nachtclubs en discotheken in ieder geval tot 1 november verplicht dicht zijn tussen 00:00 en 06:00 uur. Het kabinet trekt voor de tegemoetkoming 180 miljoen euro uit. Dat schrijven de ministers Blok (Economische Zaken en Klimaat, EZK) en Hoekstra (Financiën) en staatssecretaris Keijzer (EZK) aan de Tweede Kamer.

Om aanspraak te kunnen maken op de regeling, moet een ondernemer in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 50% minder omzet maken dan in het vierde kwartaal van 2019. Daarnaast moet hij in het tweede en derde kwartaal van 2021 de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben ontvangen. Hiermee richt het kabinet de regeling specifiek op bedrijven die langdurig omzetverlies lijden en geen reserves hebben kunnen opbouwen.

In totaal kan een horecaondernemer in het vierde kwartaal maximaal 250.000 euro steun ontvangen uit de subsidie vaste lasten nachtsluiting horeca (VLN). Voorwaarde is wel dat hij in totaal niet meer dan 1,8 miljoen euro overheidssteun voor vaste lasten krijgt tussen maart 2020 en december 2021. Dit is het maximale bedrag dat ondernemers volgens het Europese staatssteunkader mogen ontvangen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt de subsidies na verstrekking openbaar.

Eerder heeft het kabinet besloten de generieke steunregelingen per 1 oktober 2021 niet te verlengen, omdat het doorgaan met deze generieke steun verstorend werkt op het huidige herstel van de economie. De bewindspersonen: “De gedwongen nachtsluiting maakt het voor ondernemers in de nachthoreca nu echter onmogelijk om hun normale omzet te draaien. Dat is voor deze bedrijven een bittere pil. Daarom bieden we de getroffen ondernemers deze financiële steun.”

In november besluit het kabinet of de verplichte nachtsluiting in de horeca kan worden opgeheven.

China: centrale bank verklaart financiŽle transacties met cryptocurrency illegaal

De Chinese overheid onderneemt al vanaf 2019 een streng beleid tegen crypocurrency door de handel in deze valuta te verbieden. Nu gaat Peking nog een stap verder: iedereen die transacties uitvoert met cryptocurrencies kan worden vervolgd. Kort na deze mededeling verloor Bitcoin aan waarde.

De Chinese centrale bank heeft alle financiële transacties met cryptocurrencies illegaal verklaard. Zaken in verband met digitale valuta zijn "illegale financiële activiteiten" en vermeende verdachten kunnen strafrechtelijk onderzoek verwachten, aldus de centrale bank. Met hun besluit is niet alleen digitale valutahandel, maar ook de verkoop van digitale activa en transacties in cryptoderivaten verboden.

De Chinese overheid onderneemt al lange tijd strenge actie tegen digitale valuta en waarschuwt er keer op keer voor. Hiermee wil ze een voorbeeld stellen tegen speculatie en witwassen. In reactie op deze waarschuwingen fluctueerde de waarde van wereldwijde cryptocurrencies regelmatig. Direct na deze aankondiging uit Peking verloor de meest bekende cryptomunt Bitcoin meer dan zes procent in waarde. Ook de digitale valuta Ethereum verloor flink in waarde met min 10,7 procent.

In de afgelopen jaren heeft de handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies "de economische en financiële orde vernietigd" en "het witwassen van geld, illegale kapitaalwerving, fraude en andere criminele activiteiten bevorderd", aldus de Chinese centrale bank. Dit bedreigt de veiligheid van de eigendommen van burgers. De pure handel en "productie" van cryptocurrency is sinds 2019 verboden in China.

Cryptocurrencies zijn uitgevonden als betaalmiddelen die onafhankelijk zijn van centrale banken, waardoor ze nauwelijks zijn te reguleren. Sceptici waarschuwen voor de hoge prijsschommelingen van digitale valuta - ze worden daarom vaak meer gebruikt als object van speculatie en investering dan als betaalmiddel, wat kan resulteren in hoge verliezen. Bovendien haalden onlangs spectaculaire hackeraanvallen op cryptocurrency-platforms de krantenkoppen.

China werkt aan een eigen internetvaluta. Met het bericht van deze vrijdag maakt de regering nu de weg vrij voor een cryptocurrency onder strikte overheidscontrole.

Giftige wolfspin kruipt uit bananendoos in supermarkt

Met zijn grote lijf en lange harige poten ziet de giftige wolfspin er niet bepaald uit als een schattig diertje. De medewerkers van een Albert Heijn in Zoetermeer schrokken dan ook behoorlijk toen er een wolfspin uit een bananendoos vandaan kroop. Meer hierover bij de Stentor.

"Vermoedelijk komt de spin uit Costa Rica, maar het is altijd mogelijk dat hij onderweg is ingestapt op de bananenexpress.” De medewerkers van de supermarkt konden het dier vangen in een bakje en zo verhinderen dat de spin de winkel inkroop.

Wolfspinnen zijn jachtspinnen, ook wel loopspinnen genoemd. Er zijn grote en kleine soorten. Over het algemeen zien ze er stevig en robuust uit, en ze zijn vrijwel overal ter wereld te vinden. Alleen al in Midden-Europa zijn er ruim zeventig soorten geteld. Ze hebben hun naam te danken aan hun 'dichte' beharing, de wolfachtige wijze waarop ze hun prooi besluipen en de snelheid waarmee ze de aanval inzetten.

De tarantula wordt doorgaans geassocieerd met de vogelspin maar is in werkelijkheid de wolfspin Lycosa tarantula, een behaarde roof- en jachtspin die wel degelijk flink kan bijten en waarvan bekend is dat huismussen en andere kleinere gewervelde diersoorten de beet niet overleven.

Alle spinnen zijn giftig, laat dat duidelijk zijn, alleen zijn de meeste spinnen niet gevaarlijk voor de mens. Een spin die wordt uitgedaagd of in de knel komt, zal vrijwel zeker bijten. Er doen verhalen de ronde over necrose als gevolg van de beet van een Europese wolfspin, dat is echter niet bewezen. De kaken van de meeste spinnen kunnen niet door de huid heen dringen. Verschijnselen van de beet van een wolfspin zijn: roodheid, zwelling, jeuk en pijn, zoals bij een wespensteek.

De dierenambulance heeft de wolfspin overgebracht naar Reptielenzoo Serpo.

Close-up wolfsspin ( Foto-Pixabay)
Close-up wolfsspin ( Foto-Pixabay)

Grapperhaus waarschuwt cafťs: controleer die QR-code, riskeer geen sluiting!

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) waarschuwt horecaondernemers dat ze het risico lopen hun zaak te moeten sluiten als ze niet meewerken aan het controleren van de coronatoegangsbewijzen. Vanaf zaterdag 25 september vervalt de anderhalve meter afstandsregel en moeten bezoekers van horeca en culturele instellingen een QR-code laten zien om naar binnen te mogen. "Als je niet meedoet, krijg je gewoon een sluiting op een gegeven moment." Meer hierover bij AD Politiek.

COVID-19: 1.718 positief getesten en 3 doden, totaal 1.993.309 en 18.147

Opgelet : Op 30 september plaatsen we de laatste dagelijkse COVID-19 update van de coronacijfers in Nederland, vanaf dinsdag 5 oktober wordt hiervan een wekelijkse COVID-19 update geplaatst. Mochten er bijzonderheden zijn zoals bijvoorbeeld een plotselinge stijging/ daling van het aantal positief getesten of een enorme clusteruitbraak dan worden deze tussendoor gemeld.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.718 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.993.309 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 41 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 316 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 11 patiënten opgenomen, er liggen nu 175 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.147 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

9 aanhoudingen vanwege voorbereiden terroristisch misdrijf

De politie heeft donderdag in Eindhoven 9 mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn 18 tot 31 jaar en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtengoed van ISIS.

De verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland, een van hen is geboren in Afghanistan. Zij worden ook verdacht van deelname een terroristische organisatie.

Het Landelijk Parket van het OM en de Landelijke Recherche zijn deze zomer een onderzoek gestart met informatie van de AIVD. Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op een groot aantal gegevensdragers. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Rechter-commissaris
De verdachten zijn vrijdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam om de rechtmatigheid van hun aanhouding te toetsen. Zij zitten in alle beperkingen en mogen alleen met hun advocaten contact hebben.

Het opsporingsonderzoek is in volle gang en richt zich op het verkrijgen van zicht op de mogelijke plannen en bedoelingen van de verdachten.

Ex-politieagent Chauvin gaat in beroep tegen vonnis Floyd zaak

Voormalig politieagent Chauvin, die tot een lange gevangenisstraf is veroordeeld voor de moord op de zwarte Amerikaanse burger Floyd, is tegen het vonnis in beroep gegaan.

Volgens gerechtelijke documenten die nu zijn vrijgegeven, heeft Chauvin op 14 punten klachten ingediend in verband met zijn proces in een rechtbank in de Amerikaanse staat Minnesota. Hij beschuldigde de staat onder meer van bevooroordeeld wangedrag. Chauvin werd enkele maanden geleden veroordeeld tot 22 jaar en zes maanden gevangenisstraf en zit momenteel zijn straf uit. Een jury had hem schuldig bevonden aan tweedegraads moord, wat in Amerika ongeveer overeenkomt met doodslag in een ernstige zaak.

Floyd is ongeveer anderhalf jaar geleden om het leven gekomen tijdens een arrestatie in Minneapolis, de zaak trok enorm veel aandacht omdat gefilmd was hoe de blanke politieagent minutenlang zijn knie op de nek van de man hield. Dit veroorzaakte een golf van protesten over de hele wereld.

Promotieonderzoek: 'Proefdiergebruik is nog altijd mensenwerk'

De omgang met proefdieren is de afgelopen zeventig jaar verbeterd, maar onze houding ten opzichte van proefdieren is niet wezenlijk veranderd. Dat concludeert promovendus Anne van Veen, die in kaart heeft gebracht hoe het proefdiergebruik zich in Nederland ontwikkelde tussen 1950 en 2020. Om alternatieven voor dierproeven echt een hoge vlucht te laten nemen, moet de mens haar relatie tot dieren veranderen, aldus Van Veen.

Van Veen heeft haar onderzoek uitgevoerd vanuit de Universiteit Utrecht en daarvoor samengewerkt met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waar ze archieven over dierproeven heeft onderzocht. Ze analyseerde welke proeven plaatsvonden binnen het instituut en daarbuiten, hoe die werden uitgevoerd en hoe wetenschappers werken aan alternatieven voor dierproeven. Bijzondere aandacht besteedde ze aan de ervaringen van specifieke groepen proefdieren, waaronder apen die werden gebruikt voor onderzoek naar polio. Van Veen presenteert de resultaten van het onderzoek in haar proefschrift Of Mice, Monkeys & Better Science, dat ze afgelopen maandag heeft verdedigd in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Toename dierproeven
In de jaren vijftig en zestig nam het aantal dierproeven snel toe, zo blijkt uit het proefschrift. Dat kwam deels door de groeiende ontwikkeling van nieuwe medicijnen, die getest moesten worden. Ook ontstond er meer aandacht voor de mogelijke schadelijkheid van medicijnen en andere stoffen. Wetgeving op dierproeven bestond nog niet, en maatschappelijke kritiek was ver te zoeken, ook omdat de vele medische doorbraken destijds hadden geleid tot een zeer positief beeld van de wetenschap.

Belang proefdier ondergeschikt
De situatie van proefdieren lijkt de afgelopen decennia flink verbeterd. Zo leven ze in ruimere kooien en kunnen ze rekenen op een betere behandeling, terwijl wetenschappers hun best doen om alternatieven voor dierproeven te ontwikkelen. Als je het fundamenteler bekijkt, is er eigenlijk heel weinig veranderd, stelt Anne van Veen in haar proefschrift. Volgens haar stelt de mens zich nog hetzelfde op tegenover het proefdier: het draait in essentie om het belang van de mens, terwijl dat van het proefdier ondergeschikt is. Ook vinden mensen dat het nog steeds aan de mens is om te beslissen over het lot van proefdieren, aldus de onderzoeker. “De verbeteringen gingen nooit tegen het menselijk belang in, want dat staat nog altijd bovenaan. Dieren mogen er niet over meebeslissen.”

Dieren betrekken
Van Veen was verbaasd dat dieren nog altijd geen stem krijgen in het debat over de toekomst van proefdiergebruik. “Uit veel onderzoek blijkt dat de scheidslijn tussen mensen en andere dieren helemaal niet zo hard is. Binnen het proefdiergebruik is die scheidslijn echter wel steeds in stand gehouden. Toch kunnen ook andere dieren vormen van taal of communicatie hebben. Het zal voor mensen echt zoeken zijn naar manieren om dieren te betrekken bij de toekomst van proefdieronderzoek.”

Alternatieven
Van Veen stelt dat de focus op het welzijn van de mens grote doorbraken in het zoeken naar alternatieven voor dierproeven in de weg staat. Volgens Van Veen worden alternatieven voor dierproeven vooralsnog alleen omarmd als die de wetenschap vooruithelpen, en als de gezondheid van de mens er niet onder lijdt. “Dat uitgangspunt is op zich te begrijpen. Maar het impliceert ook dat het oké is om proefdieren te gebruiken zolang die alternatieven er nog niet zijn, en zolang we er als mens voordeel uit halen.”

Paradox: legitimatie door betere omgang
Volgens Van Veen leidt een betere omgang met proefdieren tot een opvallende paradox. In zeker zin kan een verbeterd welzijn juist dierproeven legitimeren, aldus de onderzoeker. “Mensen kunnen gaan denken dat het oké is om proefdieren te gebruiken, omdat de dieren goed worden verzorgd. Door de focus op welzijn en alternatieven worden de meer fundamentele discussies over ethiek en machtsrelaties tussen mensen en dieren vermeden.”

Proefdier ( foto-Pixabay)
Proefdier (Foto-Pixabay)

WHO adviseert preventief COVID-19-medicijn na besmetting

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag groen licht gegeven voor het gebruik van een preventief geneesmiddel bij patiënten die besmet zijn geraakt met covid-19. Alleen als patiënten zelf niet voldoende antistoffen hebben aangemaakt, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, kan het combinatiemiddel uitkomst bieden.

Het gaat om een combinatie van twee monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab. Dit middel is een product van de Amerikaanse farmaceut Regeneron en de Zwitserse fabrikant Roche. Het combinatiemiddel zorgt ervoor dat het coronavirus minder goed de menselijke cel kan binnendringen. In het Erasmus MC in Rotterdam behandelt al sinds augustus verschillende covid-patiënten met de combinatie van middelen. Het Erasmus besloot daartoe nadat uit een Britse studie bleek dat patiënten na behandeling gemiddeld vier dagen eerder naar huis kunnen gaan. Deze patiënten hadden tijdens ziekenhuisopname helemaal geen antistoffen aangemaakt. Ook lag volgens het onderzoek de mortaliteit in deze groep 6 procent lager. Lees verder bij Skipr.

Minister van Onderwijs: plannen voor afschaffen leenstelsel liggen al klaar

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft al verschillende plannen klaarliggen om het sociaal leenstelsel voor studenten af te schaffen. Het is aan een nieuw kabinet om daar een keuze uit te maken, nu een brede Kamermeerderheid van het stelsel af wil, zegt de D66-bewindsvrouw. Meer hierover bij de Leeuwarder Courant.

Het nutteloze feitje van de dag: spoorwegovergang op de A2

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Onder het nutteloze feitje van de Diefdijk attendeerde user Joop_van_Amerongen ons op een andere bijzonderheid op de A2, want wist je dat daar vroeger gewoon een spoorlijn de snelweg kruiste. Daarmee bedoelen we niet door middel van een viaduct of tunnel, maar als de trein de A2 passeerde moest het verkeer stil staan. Lange tijd was de spoorwegovergang van de A2 was de enige gelijkvloerse kruising van een autosnelweg met een spoorlijn in Nederland.

In 1914 werd de spoorlijn Aalsmeer - Nieuwersluis-Loenen geopend die na 1950 alleen nog maar voor goederenvervoer gebruikt werd. Toen in de jaren '50 de A2 tussen Amsterdam en Utrecht aangelegd werd, koos men voor een gelijkvloerse kruising tussen de snelweg en de spoorlijn. Dat deed men omdat de snelwegen destijds nog niet zo intensief gebruikt werden en de goederentreinen maar sporadisch reden. Daarnaast was het bouwen van een brug duur en waren bouwmaterialen nog schaars.

De overgang werd aanvankelijk alleen beveiligd met lichten maar al snel werden er spoorbomen toegevoegd. Na een kettingbotsing in 1962 voor de overgang moest de Rijkspolitie bij elke passerende trein het verkeer beoordelen of  het veilig genoeg was om de spoorbomen te sluiten. Nadat het steenkolenvervoer wegviel eind jaren '60 werd het gebruik van de spoorlijn nog minder waardoor de bouw van een brug definitief onrendabel werd. Op 30 mei 1986 stak de laatste trein de A2 over en 1987 werden de rails, spoorbomen en waarschuwingsverlichting verwijderd.

FC Groningen legt vijf supporters stadionverbod op en een boete

FC Groningen heeft de vijf toeschouwers die woensdag het veld bestormden tijdens de verloren competitiewedstrijd tegen Vitesse (0-1) een stadionverbod van vijf jaar gegeven. Ze moeten ook een boete van 450 euro betalen. Als Groningen een boete krijgt van de KNVB, gaat het die verhalen op de daders. Meer bij het DvhN.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag bij DWARS

Tijdens een bijeenkomst van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, in Groningen hebben leden en bestuursleden zich schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag meldt het stadsblog Sikkom. Dit blog geeft aan van ingewijden te hebben vernomen dat op maandag 13 september na afloop van een welkomstborrel op het partijbureau tijdens de afterparty een drankspelletje werd gespeeld waarbij verliezende leden onder sociale druk werden gedwongen om te (tong)zoenen.

Onder het tiental aanwezigen bij de afterparty zou het ook gaan om bestuursleden en oudere leden van DWARS. De nieuwe leden hebben druk ervaren om aan het spelletje mee te doen.

Inmiddels heeft het bestuur van DWARS Groningen schriftelijk gereageerd waarbij de aantijgingen bevestigd worden. Ze willen er graag een leerervaring van maken zodat het in de toekomst niet meer zal plaatsvinden.

Of er reeds aangifte gedaan is van het seksueel grensoverschrijdend gedrag dat aangemerkt kan worden als aanranding is niet bekend.

Castlevania Advance Collection vandaag uitgekomen

De Castlevania Advance Collection is vandaag officieel aangekondigd. Geruchten van deze collectie deden al langer de ronde. Zoals verwacht zitten Castlevania: Circle of the Moon, Castlevania: Harmony of Dissonance en Castlevania: Aria of Sorrow erbij. Verder is er ook een bonus game: Castlevania: Dracula X. Dit is een alternatieve versie van Rondo of Blood die voor de Super Nintendo uitkwam.

De collectie kost twintig euro en is vandaag al beschikbaar voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Splatoon 3 onthult singeplayer-modus

Splatoon 3 kent net als zijn voorganger een singleplayer campaign. De singleplayer heet dit keer 'Return of the Mammalians' en afgaande van de nieuwe trailer ga je dit keer naar allerlei vreemde locaties die losjes op de echte wereld gebaseerd lijken te zijn.

De trailer toont verder de inmiddels bekende multiplayer modus waarin je weer met je team over een territorium moet heersen door het zo veel mogelijk te verven.

Triangle Strategy komt in maart uit

Triangle Strategy komt op 4 maart uit en is (voorlopig?) exclusief voor Nintendo Switch. De strategie game van de makers van Octopath Traveller maakt dit keer een Final Fantasy Tactics-achtige game. Naast de klassieke gameplay bevat het ook een verhaal vol dramatiek.

Triangle Strategy is verder aangepast met behulp van feedback die ze van spelers kregen op basis van de demo die eerder dit jaar beschikbaar was. Bekijk een nieuwe gameplay trailer hieronder.

Bayonetta 3 eindelijk getoond

Bijna vier jaar na de aankondiging tijdens The Game Awards hebben Platinum Games en Nintendo eindelijk Bayonetta 3 getoond. Helaas moeten we nog wel even wachten op de game, want deze komt toch echt pas volgend jaar naar Nintendo Switch.

Uiteraard toont de trailer onze favoriete sexy heks en maakt ze weer op stylistische en over-the-top wijze bizarre wezens dood. We zijn getrakteerd op een beetje gameplay, die je hieronder kunt bekijken.

Chris Pratt, Jack Black en meer maken opwachting in Super Mario-film

Nintendo heeft de cast bekendgemaakt van de Super Mario-film die momenteel in samenwerking met Illumination Studio (Despicable Me, S!NG).

In tegenstelling tot de verwachtingen worden de personages (die in de games doorgaans géén uitgebreide voice acting hebben) volledig ingesproken. De castleden die tot dusver zijn aangekondigd zijn de volgende:

  • Chris Pratt als Mario
  • Anya Taylor-Joy als Princess Peach
  • Charlie Day als Luigi
  • Jack Black als Bowser
  • Keegan-Micheal Key als Toad
  • Set Rogan als Donkey Kong
  • Kevin Micheal Richardson als Kamek
  • Fred Armisen als Cranky Kong
  • Sebastian Maniscalco als Spike

Charles Martinet, de stemacteur van Super Mario uit de games, maakt ook zijn opwachting in de film en krijgt een nog onbekende cameo. De film moet tijdens de feestdagen van 2022 in de bioscoop verschijnen.

Racen met Chocobo in Chocobo GP

Square Enix kondigt Chocobo GP aan voor Nintendo Switch, een racing game met de schattige Chocobo en andere personages uit Final Fantasy.

Je racet door bekende locaties uit de franchise en gebruikt speciale vaardigheden en Magicites om de tegenstanders te dwarsbomen en zelf met de hoofdprijs aan de haal te gaan: een wens die je alles geeft wat je maar wil.

De game moet uitkomen in 2022.

Animal Crossing Direct gaat in op nieuwe content

Animal Crossing: New Horizons kwam vlak na de eerste lockdown uit in 2020 en is veruit de meestverkopende titel in de franchise. Toch was de post-launch support wat mager, maar daar lijkt verandering in te komen.

In oktober komt Nintendo namelijk met een Animal Crossing Direct, de eerste sinds New Horizons op de markt is gekomen. Dat kan natuurlijk niet anders betekenen dan een grote update, of misschien wel meer dan dat. In ieder geval is The Roost, het bekende café uit de serie, al geteased. Een precieze datum is nog niet genoemd, dus dat is nog even afwachten.

Kirby gaat 3D in Kirby en de Vergeten Wereld

Kirby gaat eindelijk 3D. Jaren na de gelekte beelden van een toenmalig GameCube-game, is nu het moment daar. Kirby gaat niet meer alleen van links naar rechts, maar gaat waar hij maar wil.

Uiteraard zijn abilities van de partij, kan Kirby zweven wat hij wil en komen we de bekende vijanden tegen. De game speelt zich af in een verlaten wereld, vol met gebouwen en andere ruïnes om te verkennen. De game komt in het voorjaar van 2022 uit op Nintendo Switch.

Square Enix toont Voice of Cards in nieuwe trailer

Square Enix heeft tijdens de Nintendo Direct van vannacht de eerste beelden getoond van Voice of Cards: The Isle Dragon Roars. De game is een cardbased RPG en komt later in oktober uit.

Het verhaal van de game wordt ook compleet via kaarten verteld en wordt ontwikkeld door voormalig ontwikkelaars van onder andere NieR en Drakengard. Een demo van de game is vandaag beschikbaar op Nintendo Switch.

Voice of Cards: The Isle Dragon Roars komt 28 oktober naar Nintendo Switch.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #479
special
Weekend gifdump #44
review
The Elder Scrolls V: Skyrim - Anniversary Edition
special
VrijMiBabes #81 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #81
special
Random Pics van de Dag #478
©FOK.nl e.a.