China: centrale bank verklaart financiŽle transacties met cryptocurrency illegaal

De Chinese overheid onderneemt al vanaf 2019 een streng beleid tegen crypocurrency door de handel in deze valuta te verbieden. Nu gaat Peking nog een stap verder: iedereen die transacties uitvoert met cryptocurrencies kan worden vervolgd. Kort na deze mededeling verloor Bitcoin aan waarde.

De Chinese centrale bank heeft alle financiële transacties met cryptocurrencies illegaal verklaard. Zaken in verband met digitale valuta zijn "illegale financiële activiteiten" en vermeende verdachten kunnen strafrechtelijk onderzoek verwachten, aldus de centrale bank. Met hun besluit is niet alleen digitale valutahandel, maar ook de verkoop van digitale activa en transacties in cryptoderivaten verboden.

De Chinese overheid onderneemt al lange tijd strenge actie tegen digitale valuta en waarschuwt er keer op keer voor. Hiermee wil ze een voorbeeld stellen tegen speculatie en witwassen. In reactie op deze waarschuwingen fluctueerde de waarde van wereldwijde cryptocurrencies regelmatig. Direct na deze aankondiging uit Peking verloor de meest bekende cryptomunt Bitcoin meer dan zes procent in waarde. Ook de digitale valuta Ethereum verloor flink in waarde met min 10,7 procent.

In de afgelopen jaren heeft de handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies "de economische en financiële orde vernietigd" en "het witwassen van geld, illegale kapitaalwerving, fraude en andere criminele activiteiten bevorderd", aldus de Chinese centrale bank. Dit bedreigt de veiligheid van de eigendommen van burgers. De pure handel en "productie" van cryptocurrency is sinds 2019 verboden in China.

Cryptocurrencies zijn uitgevonden als betaalmiddelen die onafhankelijk zijn van centrale banken, waardoor ze nauwelijks zijn te reguleren. Sceptici waarschuwen voor de hoge prijsschommelingen van digitale valuta - ze worden daarom vaak meer gebruikt als object van speculatie en investering dan als betaalmiddel, wat kan resulteren in hoge verliezen. Bovendien haalden onlangs spectaculaire hackeraanvallen op cryptocurrency-platforms de krantenkoppen.

China werkt aan een eigen internetvaluta. Met het bericht van deze vrijdag maakt de regering nu de weg vrij voor een cryptocurrency onder strikte overheidscontrole.