Het nutteloze feitje van de dag: Snelweg door een dijk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je komende nacht over de A2 rijdt kan het zijn dan niet door kan rijden, want je zou het misschien niet zo zeggen maar die snelweg doorkruist een dijk. En komende nacht wordt de snelweg, die daar een gat in de dijk is, tijdelijk afgesloten. Dat klinkt misschien raar maar we hebben het over de Diefdijk die vlakbij Culemborg de A2 kruist.

De Diefdijk is een zogenoemde dwarsdijk die als tweede waterkering de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden beschermt. Sinds de 18e eeuw is de dijk ook onderdeel van de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie. Ter hoogte van Culemborg loopt de A2 dus door coupures (een doorgang door de dijk die bij een calamiteit gesloten kan wordt) door de Diefdijk en voor de veiligheid kunnen de coupures dus ook gesloten worden. Dat moet natuurlijk geoefend worden en daarom zal de A2 komende nacht afgesloten zijn ter hoogte van de Diefdijk.

"De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met 3 betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de Diefdijk. De balken zijn 30 m lang en 1 m hoog en voorzien van rubberen strips, ten behoeve van een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. Ze liggen ter plekke opgeslagen op het viaduct over de A2, de vaste opbergplek voor deze balken. 2 telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld tot de gewenste hoogte", zo legt Rijkswaterstaat uit.