Tiener en veteraan klimmen naar wereldtitels lead, Verhoeven 15e

In Moskou is het wereldkampioenschap sportklimmen alweer afgesloten. Na het speedklimmen en het boulderen was het tijd voor het leadklimmen. Daarin moet een hoge muur beklommen worden en is het simpelweg de bedoeling om zo ver mogelijk te komen - snelheid telt alleen bij een gelijke stand. Iedereen heeft zes minuten en één poging, als je van de muur af valt ben je klaar.

Mannen
De Japanners Yoshiyuki Ogata en Tomoa Narasaki klommen prima omhoog op het lastigste stuk, maar gingen voor de top in de fout. Stefano Ghisolfi uit Italië haakte beduidend eerder af, waarna de Duitser Sebastian Halenke zich tussen de Japanners nestelde. De Tsjech Martin Stranik ging ze vervolgens allebei voorbij, maar de Sloveen Luka Potocar pakte de leiding: hij ging als eerste helemaal door naar de top.

Jakub Schubert was de volgende die omhoog mocht klimmen en de Oostenrijkse veteraan liet zijn klasse in het leadklimmen weer eens zien: ook hij haalde de top en op basis van zijn betere halve finale ging hij Potocar voorbij. de Britse juniorenwereldkampioen Hamish McArthur, winnaar van de halve finale, mocht als laatste naar boven en maakte indruk, maar haalde het nét niet: hij greep mis bij de top en had de wereldtitel vrij letterlijk in handen, maar liet het glippen. Schubert pakte zo het goud, voor Potocar en McArthur, die Stranik en Narasaki wel voor kon blijven.

Jorg Verhoeven wist namens Nederland de halve finale te bereiken en pakte daarin een uitstekende vijftiende plek.

Vrouwen
De Russische Dinara Fakhritdinova zette de toon, maar Brooke Raboutou uit de VS ging er gelijk al overheen. De Française Salomé Romain moest vroegtijdig loslaten, de jonge Natsuki Tanii uit Japan kwam net zo ver als Fakhritdinova. Jessica Pilz wist net een greep verder te komen dan Raboutou, waarmee de Oostenrijkse een gooi deed naar de medailles. Er stonden wel nog drie vrouwen klaar, de drie vrouwen die in de halve finale de top bereikt hadden.

De Amerikaanse Natalia Grossman leek zeer stabiel onderweg richting een nieuwe top, maar op ongeveer hetzelfde punt als Pilz ging het fout: Grossman pakte wel de leiding, want zij maakte de move wél af. Laura Rogora kwam tot hetzelfde punt, maar had iets meer tijd nodig en kwam achter Grossman terecht. Het zou brons opleveren, achter de zilveren Grossman, want er stond geen maat op de laatste klimster: de nog altijd maar 17-jarige Zuid-Koreaanse Seo Chaeh-yun stoomde in één klap door naar de top en pakte de wereldtitel, nadat ze in 2019 op haar 15e het World Cup-klassement al won.