Phil Collins 'zit' afscheidstournee Genesis uit

Phil Collins verkeert al enkele jaren in een erg slechte gezondheid. Nu is de 70-jarige op tournee met zijn band Genesis. Terwijl zijn zoon de drums voor hem speelt, zingt Collins al zittend hits als "Mama" en "I Can't Dance".

Genesis begon hun "The Last Domino?" Tour op maandagavond in Birmingham. Vanwege zijn gezondheidsproblemen moest cultmuzikant Phil Collins tijdens de concerten gaan zitten. Maar hij was niet de enige: gitarist en bassist Mike Rutherford speelde ook een deel van het concert zittend.

Collins zong Genesis-hits als "Mama", "Turn It On Again" of zelfspot "I Can't Dance" met zijn onvergelijkbare stem. Hij toonde doorzettingsvermogen: de concerten van de huidige tour duren drie uur.

De Genesis-zanger zou sinds 2002 bijna doof zijn aan het linkeroor. Als gevolg van een nekwerveloperatie in 2009 zijn zijn handen gevoelloos. Een andere rugoperatie in 2015 werd gevolgd door gevoelloosheid in zijn linkervoet, waardoor hij met een stok loopt.

De 20-jarige Nic vervangt zijn vader
Collins kan zijn baan als drummer niet langer uitvoeren ondanks zijn enorme wilskracht. In een recent interview met de BBC zei hij dat het frustrerend voor hem is: "Ik kan amper een drumstick vasthouden, mijn lichaam werkt niet meer mee", aldus Collins. 

Zijn 20-jarige zoon Nic neemt het drummen over tijdens de huidige tour. Het was de eerste show van de cultband sinds 13 jaar en het eerste concert van hun afscheidstournee. Collins gaf dit onlangs aan in een interview met het muziektijdschrift "Mojo": "De tour door Engeland en Amerika zal genoeg zijn voor mij", zei hij. De tour omvat 37 optredens.

Phil Collins haalde onlangs de krantenkoppen met zijn privéleven, voornamelijk vanwege zijn mislukte relatie met ex-vrouw Orianne Cevey. De twee zijn verwikkeld in een vechtscheiding. Ze trouwden in 1999 na een relatie van vijf jaar, maar scheidden in 2008 en kwamen zeven jaar later weer bij elkaar. De definitieve breuk volgde in het late najaar van 2020 en sindsdien wil Cevey opnieuw onderhandelen over het echtscheidingsconvenant van 2008. Destijds heeft Collins haar 25 miljoen pond betaald, wat ze nu zou hebben uitgegeven.