Kamerleden 'vergeten' soms ontvangen giften te melden

Sinds 2003 heeft de Tweede Kamer een geschenkenregister wat ingevuld moet worden door kamerleden als ze een gift met een grotere waarde dan 50 euro in ontvangst hebben genomen. Het geschenkenregister bestaat om corruptie en vreemde lobbypraktijken aan het licht te brengen. In theorie is het geschenkenregister een goed idee, maar in de praktijk blijken kamerleden soms te ‘vergeten’ om het geschenkenregister in te vullen.

Van de 150 Kamerleden hebben 67 kamerleden nog nooit een gift geregistreerd. Hiervan zijn 47 kamerleden korter dan een jaar in dienst, dus misschien hebben ze inderdaad nog niets ontvangen. 20 kamerleden die nog nooit een gift geregistreerd hebben, zijn langer dan een jaar in dienst. Onder hen bevinden zich bekende kamerleden als Mark Rutte (VVD), Jasper van Dijk (SP), Thierry Baudet (FVD) en Van Haga (BVNL).

Kamerleden die wel giften registeren lijken niet altijd volledig zijn. Zo heeft Geert Wilders gedurende zijn 23-jarige carrière als kamerlid slechts 2 giften ontvangen, waaronder kaartjes voor een concert van Lady Gaga. In zijn partij komen giften sowieso bijna niet voor. 8 PVV-kamerleden hebben blijkbaar nog nooit iets ontvangen of zijn het vergeten het te melden. 5 andere PVV-kamerleden hebben alleen een boekencadeau van Booms Uitgevers ontvangen.

Niet alleen de PVV-ers zijn vergeetachtig, ook SP-leider Marijnissen had een moment van vergeetachtigheid toen ze het schilderij registreerde dat Ruud de Wild voor haar had geschilderd tijdens het televisieprogramma 'Ingelijst'. Lijsttrekkers Farid Azarkan, Sigrid Kaag, Jesse Klaver, Lilianne Ploumen en Gert-Jan Segers melden allen dat het schilderij wat ze hadden ontvangen in 'Ingelijst' een waarde van 1500 euro heeft, maar Marijnissen was de enige die ineens een selectief geheugen had. Ze wist in ieder geval wel dat ze het schilderij ontvangen had, want Thierry Baudet, Esther Ouwehand, Wopke Hoekstra en Geert Wilders konden zich dit helemaal niet meer herinneren en hebben dus geen melding gemaakt van deze gift.

Onder de giften die wel netjes geregistreerd zijn, staan enkele opmerkelijke cadeaus. Zo meldt SGP-leider Van der Staaij dat hij voor Valentijnsdag een stofzuiger cadeau kreeg. CDA-kamerlid Peters ontving kaartjes voor een concert van Rammstein. VVD-collega Tellegen werd uitgenodigd voor een concert van De Toppers. SP-Kamerlid Kwint is voor ongeveer 150 euro te boeken voor het draaien van plaatjes op festivals. PvdD-leider Ouwehand meldt dat ze nepgeld ontving als gift. VVD-kamerlid Harbers werd door de ABN AMRO verblijd met meerdere cadeautjes toen hij tussen 2011 en 2016 voor de VVD woordvoerder van financiën was. CDA-kamerlid Van den Berg is zeer secuur met het registreren en registreert zelfs zijn ontvangen paaseitjes. GL-leider Jesse Klaver meldt dat het halletje van zijn woning werd opgeknapt door het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin. Kuzu (Denk) ontving van LTO 9 uien, 7 bospenen en 16 aardappelen welke hij voor eigen gebruik heeft gehouden.

Opmerkelijk is ook dat VVD-kamerleden als enige partij lijken te zijn uitgenodigd door verschillende schenkers voor de F1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort en de Max Verstappen racedagen. Andere partijen maken hier geen melding van. VVD-kamerlid Heerema blijkt de grootste racefan te zijn en werd 4 x uitgenodigd voor het circuit van Zandvoort waarvan hij bij de laatste keer 3 kaarten ontving van Tigsports voor de Grand Prix 2021 in Zandvoort. Maar hij heeft dan ook al vanaf 2016 met succes zich het zweet op de rug gelobbyd om de F1 naar Zandvoort te mogen halen. In 2019 heeft hij ook een motie gesteund om pitspoezen naar Zandvoort te halen, maar dit mocht niet baten. Ook hier is bij geen enkel kaartje een waarde ingevuld in het geschenkenregister, dat is vreemd want de prijzen voor de Grand Prix Zandvoort 2022 staan al netjes aangegeven op internet.

Bronnen bekend bij redactie.