Maori partij wil Nieuw-Zeeland hernoemen naar 'Aotearoa'

Een Maori-partij in Nieuw-Zeeland heeft een petitie ingediend om het land in de Stille Oceaan officieel te hernoemen naar "Aotearoa". Het woord dat door de Maori wordt gebruikt, betekent "land van de lange, witte wolk", en wordt al vaak gebruikt als synoniem voor Nieuw-Zeeland. De term heeft echter een controversiële geschiedenis en zou oorspronkelijk alleen voor het Noordereiland zijn gebruikt en niet om het hele land aan te duiden.

Ook wil de Maori-partij tegen 2026 de Maori-namen voor alle steden en plaatsnamen opnieuw invoeren, zo benadrukten de voorzitters Rawiri Waititi en Debbie Ngarewa-Packer in een verklaring. "Het is hoog tijd dat Te Reo Maori (de Maori-taal) zijn rechtmatige plaats als de eerste en officiële taal van dit land terugkrijgt. We zijn een Polynesisch land, we zijn Aotearoa", zei Waititi.

Ngarewa-Packer legde uit dat de naamsveranderingen en het "opleggen van een koloniale agenda in het onderwijssysteem" ertoe hadden geleid dat steeds minder Maori hun eigen taal vloeiend spraken. Het percentage Maori wat hun eigen taal spreekt is gedaald van 90 procent in 2010 naar 70 procent in 2021. Een verandering in de naam van het land zou helpen "de status van onze taal te herstellen", zei Ngarewa-Packer.

Veel bedrijven en overheidsinstanties op het eiland gebruiken al de naam Aotearoa, die ook op paspoorten van burgers staat. Te Reo Maori werd in juli 1987 een officiële taal van Nieuw-Zeeland.