Hockeyer De Wijn geschorst na verbale uitspatting op de Spelen

De verloren kwartfinale op de Olympische Spelen in Tokio heeft voor Sander de Wijn een staartje gekregen. De international ging na afloop verbaal over de schreef en is daardoor voor twee duels geschorst. Bovendien moet het Nederlands elftal in die duels met een man minder spelen.

De emoties kregen na afloop van de veelbesproken wedstrijd tegen Australië de overhand. Oranje speelde z’n beste duel van het toernooi en verloor uiteindelijk op shoot-outs. "Tijdens de wedstrijd en serie hebben we ons sterk benadeeld gevoeld", zegt De Wijn. "Neem bijvoorbeeld de shoot-out van Jonas de Geus. Die werd onder het gras gestopt, maar er gebeurde niets. Langs de middenlijn waren we woest."

Vlak na het laatste fluitsignaal knapte er iets bij de verdediger van Kampong. "Mijn teamgenoten en ik waren laaiend en ik ben bij de wedstrijdleiding verhaal gaan halen en heb daarin verkeerde woorden gebruikt. ‘Fuck off’, dat is wat ik heb gezegd. Het was natuurlijk niet mijn bedoeling om hen te intimideren. Maar ja, ik begrijp wel dat het niet door de beugel kon. Het is beoordeeld als ‘respectloos gedrag."

Dat was ook de term die in de brief stond die De Wijn tien dagen na het toernooi in zijn mail kreeg. "Ze vroegen om een verweer. Ik kon dus in beroep gaan. Maar dat doe ik niet. Het klopt wat daar stond. Ik ben fout geweest en daar hoort een straf bij. Ik heb wel de situatie uitgelegd. Die uitbarsting kwam natuurlijk niet zomaar."

"Niet om een excuusje te zoeken, hè", zegt de routinier er meteen achteraan. "Maar er gebeurde op dat moment wat met me. Niet alleen door de shoot-outs of de gele kaart die we in het laatste kwart kregen. Maar ook door mijn aanloop. Ik heb veel blessures gehad. Heb veel gedaan en gelaten om daar te staan. Misschien was het wel mijn laatste kans op een olympische medaille. En dan loopt het zo… Dat is natuurlijk alles wat je niet wil." 

De Wijn denkt nog na over zijn toekomst in Oranje. Als hij doorgaat en voor komt in de plannen van Jeroen Delmee, mist hij de eerste twee officiële duels van Oranje. "Dat moet ik accepteren. Het is mijn eigen stomme schuld en verantwoordelijkheid. Dat het team twee wedstrijden niet met achttien, maar zeventien man mag spelen, vind ik vreselijk. Ik voel me schuldig ten opzichte van het team en de nieuwe bondscoach, die hier helemaal niets aan kan doen."

De KNHB geeft desgevraagd aan de sancties te accepteren. Het woord dat overheerst bij De Wijn is, uiteraard, spijt. "Ik baal van mijn eigen gedrag en liet mij leiden door emoties. Dat is niet goed te praten. Dat ga ik dus ook niet proberen. Wie een fout maakt, moet stil zitten en geschoren worden."