OS: Eerste schermgoud ooit voor Japan dankzij degenheren

Japan heeft in de finale bij het teamschermen op degen het goud gepakt. De Russische tegenstanders schermden met veel kracht, maar konden geen grip krijgen op de behendige Japanners. In een spannende strijd om brons overwonnen de Zuid-Koreanen het team uit China.

Doordat er negen teams meededen aan het toernooi moesten het thuisland Japan en de VS allereerst strijden om een plaats in de kwartfinale. Voor de Amerikanen wierp de aanwezigheid van hun reserveschermer Alen Hadzic echter een schaduw over de wedstrijd. Na de verovering van een reserveplaats in het olympisch team kwamen er meerdere verhalen naar buiten over seksueel grensoverschrijdend gedrag, waaronder mogelijk ook verkrachting. Een schorsing afwachtende het onderzoek kon Hadzic via de juridische weg tijdelijk ongedaan maken, waardoor de Amerikaan tot groot ongenoegen van zijn teamgenoten toch kon afreizen naar Tokio. Naar aanleiding van een brief van de voltallige Amerikaanse schermselectie werd Hadzic wel uit het olympisch dorp verbannen, om zo de veiligheid van de schermers te garanderen. Ook tijdens de wedstrijd kwam het ongenoegen tot uiting. Waar Hadzic een regulier zwart mondkapje droeg, hadden zijn teamgenoten roze mondbedekking in protest tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Een duidelijk signaal! Hadzic kreeg tijdens de wedstrijd geen wissel, waardoor hij zich geen olympiër mag noemen, waar zulke wissels wel gebruikelijk zijn. De partij zelf verloren de Amerikanen in de laatste twee rondes. De Amerikanen Jakob Hoyle en Curtis McDowald gaven een grote voorsprong volledig weg tegen Satoru Uyama en Koki Kano.

In de kwartfinales versloegen de Japanners vervolgens Frankrijk, de nummer één van de wereld. In een spannend duel boden beide teams elkaar nauwelijks ruimte voor een serieuze voorsprong. Uiteindelijk wist Koki Kano in de laatste ronde tegen Yannick Borel een kleine achterstand om te zetten in een 45-44 winst. Ook de rest van de huidige top vier van de wereldranglijst werd opvallend genoeg uitgeschakeld.

Halve finales
In de eerste halve finale namen Japan en Zuid-Korea het tegen elkaar op. Japan kwam reeds snel op een grote voorsprong. In ronde 4 stond het al 20-8. Hoewel Zuid-Korea in de daaropvolgende rondes de achterstand een beetje kon verkleinen, gaf Japan dusdanig weinig weg dat de overwinning geen moment in gevaar kwam. De andere halve finale tussen Rusland en China was aanvankelijk iets spannender. Het verschil tussen beide teams bleef lange tijd beperkt. Pas in de vijfde ronde wist Sergey Bida een gaatje te slaan. In de daaropvolgende rondes verdedigden de Russen deze kleine voorsprong afdoende, zo de finaleplaats veiligstellende.

Medailles
De strijd om brons ging traag van start. De Chinees Dong en de Koreaan Kweon deden zo weinig dat ze beide zelfs een rode passiviteitskaart en daarmee een tegenpunt kregen. Daarna probeerden de Koreanen via Sangyoung Park meer dynamiek in het spel te krijgen. Een spannende en actievere strijd volgde, waarbij beide landen afwisselend op een kleine voorsprong kwamen. Alles kwam daardoor aan op de laatste ronde tussen Dong en Park. De Koreaan Park wist met goed getimede fleches de Chinees te verrassen en zo met een 45-42 winst het brons voor Zuid-Korea te veroveren.

In de finale kwamen de Japanners reeds snel op voorsprong. Masaru Yamada wist net van Sergey Bida te winnen, waarna Koki Kano de voorsprong vergrootte. Deze voorsprong bleef eigenlijk de hele partij bestaan, al schommelde de grootte ervan doorheen de partij nogal eens. Opmerkelijk was de wedstrijd tussen Bida en Uyama. De Japanner vloog aanvankelijk over de slap schermende Rus heen, maar na een flinke uitbrander van zijn coach maakte Bida nog veel goed. In de laatste rond was het wederom aan Bida om de achterstand, die met name onder Sukhov kleiner geworden was, weg te werken. Bida schermde met veel kracht, maar de Japanner Kano was met grote behendigheid in staat veel van deze aanvallen te ontwijken en zelf wel te scoren. Daardoor eindigde de partij met 45-36 ruim in het voordeel van de Japanners, die zo de gouden medaille wonnen. Dit goud is pas het eerste schermgoud ooit voor Japan, ondanks dat het land al geruime tijd bij de top van de schermwereld hoort. Zelfs de grote floretschermer Yuki Ota is nooit verder dan zilver gekomen.