OS: Japans en Tsjechisch goud op laatste individuele judodag

Het judotoernooi voor de individuele judoka's is ten einde, en langzaam kan de balans opgemaakt worden. Nederland was niet zo succesvol, Japan wel. Ook vandaag werd er weer gescoord: Bij de zwaarste klasse van 78+ won de Japanse Akira Sone het goud. De Japanse was de hele dag wel erg sterk en versloeg in de finale Idalys Ortiz op straffen door de passiviteit van de Cubaanse tegenstandster. Het was een vrij matige partij in wat verder toch een van de vermakelijkere klassen van het judotoernooi was. Romane Dicko uit Frankrijk en Iryna Kindzerska uit Azerbeidzjan pakten brons.

Bij de mannen werd Teddy Riner verwacht, maar de Fransman werd uitgeschakeld in de kwartfinale en pakte slechts brons - de tijd van alleenheersing is voor hem voorbij. Tsurlam Bashaev versloeg hem in de kwartfinale, maar de Rus verloor zijn halve finale na een mooie comeback van de Georgiër Guram Tsushisvilli en pakte slechts brons. Tsushisvilli stond een waza-ari achter, maar scoorde zelf waza-ari en daarna ook nog ippon, allemaal in de reguliere tijd. Maar ook Tsushisvilli pakte de finale niet - hij verloor dan weer van de Tsjech Lukas Krpalek in de golden score, die lang duurde maar uiteindelijk toch in het voordeel van de Tsjech werd beslist op ippon.

Morgen is er nog het teamtoernooi, en daarna wordt de tatami in het Budokan voor de rest van de Olympische Spelen gesloten.