Vierde verdachte verkrachten en doden Leonie (13) in Wenen opgepakt in Londen

Een vierde verdachte (22) die op de vlucht was na de gewelddadige dood van de 13-jarige Leonie is aangetroffen in Londen

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Nehammer sprak van een groot succes. De verdachte werd aangetroffen in een Londense wijk waar veel Afghanen wonen. Deskundigen van de Federale Recherche werden bij de zoektocht betrokken. "De verhoren zullen de ontsnappingsroute uitwijzen", zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (ÖVP) donderdag in de "ZiB 1".

Geen schone lei
De 22-jarige is sinds 2018 al drie keer berecht in Oostenrijk voor overtredingen van de drugswet - en werd ook veroordeeld. Ook werd hij zes keer gemeld bij de politie. In 2017 was al een negatieve asielbeslissing genomen. Er werd een terugkeerverzoek ingediend, waartegen de Afghaan een klacht heeft ingediend.

De uitlevering van deze man kan enige tijd vergen. Zelfs als hij zou instemmen met de uitlevering, zal het waarschijnlijk nog enkele weken duren voordat hij naar Oostenrijk wordt overgebracht, zei Carmen Kainz, woordvoerster van het Weense openbaar ministerie, vrijdag. Daarnaast kan de Afghaan zich met rechtsmiddelen tegen de uitlevering verdedigen.

Misdaad schokte het land
Volgens eerdere onderzoeken heeft de 13-jarige  Leonie uit het district Tulln (Neder-Oostenrijk) op 25 juni de nu gevangengenomen 22-jarige en een andere jonge man ontmoet bij het Weense Donaukanaal, waar de twee haar ecstasy zouden hebben gegeven. 
Daarna reden de twee Afghanen met het meisje en een andere landgenoot (18) naar zijn appartement in de wijk Donaustadt, waar de vierde verdachte - een 23-jarige - aanwezig was. Daar kreeg het meisje meer drugs. Ze zou door minstens twee van de vier mannen zijn verkracht.

Toen de 13-jarige haar bewustzijn verloor, werden de mannen nerveus. Volgens de autopsierapporten stopte het hart van het meisje met kloppen. De verdachten gaven haar vervolgens melk en yoghurt en hielden haar onder de douche, maar de tiener vertoonde geen teken van leven meer. Vervolgens wikkelden ze het meisje in een tapijt en legden ze haar op een strook gras tegen een boom aan.

Een forensisch arts die werd opgeroepen naar de plaats waar het lichaam werd gevonden ging er tijdens een eerste onderzoek ter plaatse van uit dat er sprake was van verstikking door nalatigheid van derden. De ervaren lijkschouwer kreeg deze indruk doordat hij vingerafdrukken zag aan de binnenkant van de bovenarmen en in de nek van het meisje. Hij zag ook tekenen van compressie op de borst van het lijk, wat erop wees dat iemand zijn knieën tegen het lichaam van het meisje zou hebben gedrukt. Dit bewijs suggereerde dat de tiener naast de daadwerkelijke verkrachting nog meer geweld onderging. Leonie zou 11 ecstasy tabletten tot zich hebben genomen, onderzoek moet uitwijzen of dit deels onder dwang is gebeurd.

Vermoeden: verkrachting met de dood tot gevolg, misbruik weerloze persoon
Kort na het misdrijf zijn drie mannen aangehouden, donderdag is de vierde verdachte aangehouden in Groot-Brittannië. De andere drie verdachten zitten vast in Oostenrijk. Volgens een deskundigenoordeel is een aanvankelijk vermeende 16-jarige minstens 18, mogelijk 20 jaar oud. De andere twee zijn 18 en 23 jaar oud. Het parket doet onderzoek naar verkrachting met dodelijke afloop en mishandeling van een weerloze.