OS: Goud en brons BMX'ers Kimmann en Smulders na dramatische aanloop

De halve finales van het BMX-racen op de Olympische Spelen in Tokyo zijn voor Nederland bepaald niet geweldig verlopen. De ploeg stond met drie mannen en drie vrouwen in de halve finales, allemaal met goede finalekansen, maar dat ging niet zoals gepland.

In de eerste halve finale reden Joris Harmsen en wereldkampioen Twan van Gendt elkaar in de eerste race al in de weg, waardoor ze als zevende en achtste eindigden. In race twee hadden ze totaal de snelheid niet en daarmee was het gelijk al gedaan, in de derde race gebeurde geen wonder en dus was de finale weg.

Niek Kimmann stond in de tweede halve finale en voor hem ging het wél lekker. Hij won de eerste race overtuigend en pakte daarna relatief rustig een derde en tweede plek, waarmee hij zich als eerste voor de finale plaatste. Zorgen waren er om Connor Fields: de regerend kampioen ging in de eerste halve finale in race drie hard onderuit en werd per ambulance afgevoerd.

Bij de vrouwen stond Merel Smulders in de eerste halve finale, waarin ze zesde en vijfde werd in de eerste twee races. De finalekans was daarmee bijna voorbij, tot ze in de derde race als derde over de streep kwam na een valpartij van de Australische Kai Sakakibara én de Amerikaanse favoriete Alise Willoughby, waardoor Smulders zich als derde toch nog voor de finale plaatste.

Haar zus en favoriete Laura Smulders ging in de eerste bocht van race één hard onderuit en werd daarna ook nog eens aangereden door landgenote Judy Baauw. In race twee kwamen beiden er niet aan te pas en in race drie viel er ook niks meer te redden: een deceptie voor Smulders, in Rio goed voor brons, en Baauw lag er ook uit.

Update 05.45 uur
Na de - in de breedte - dramatische halve finales én Kimmann's crash in de trainingen is de finale bij de mannen uitgelopen op een geweldig succes. Kimmann kende een topstart, nam vanuit de door hem geliefde buitenbaan in bocht één de leiding en stond die geen moment meer af: goud voor Kimmann, alleen de Brit Kyle White bleef een beetje in de buurt. Joris Daudet uit Frankrijk was op weg naar zilver, tot hij richting het einde onderuit schoof, waardoor de Colombiaan Carlos Ramirez Yepes het brons pakte.

Update 05.50 uur
Ineens ging het toch goed voor de Nederlandse ploeg, want in de vrouwenfinale zat Merel Smulders er erg lekker bij. Ze kwam als derde de eerste bocht uit en wist zich dit keer wél staande te houden op het stuk daarna. Ze vocht om de derde plek en hield die tot aan de finish vast: brons, net als haar zus in Rio. De Britse Bethany Shriever pakte zeer verrassend het goud, Mariana Pajón uit Colombia moest na goud in Londen en goud in Rio genoegen nemen met zilver.