Verdacht pand, politie verwacht wietkwekerij maar treft bitcoin-mijn

Op 18 mei vielen Britse agenten een bedrijfspand in de West Midlands binnen waarin vermoedelijk een wietkwekerij gevestigd zou zijn. Een drone had namelijk geconstateerd dat de temperaturen in het pand veel hoger waren dan in de nabije omgeving, dit zijn aanwijzingen voor een grote wietkwekerij waarbij de temperatuur oploopt door een grote hoeveelheid kweeklampen. Toen het pand werd binnen gevallen was men verbaasd om in plaats van minstens 100 planten zo'n 100 computers aan te treffen.

De computers stonden temidden van een wirwar aan kabels en diverse warmteafvoerkanalen. De politie denkt dat het pand en de computers werden gebruikt om de cryptocurrency Bitcoin te minen. Een enkele Bitcoin is op het moment van schrijven ongeveer 30.000 euro waard, hoewel de koers erg schommelt.

Om een Bitcoin te "minen", moet een computer complexe berekeningen uitvoeren waarvoor een PC langere tijd  op volle kracht moet draaien en veel stroom verbruikt - waardoor een grote hoeveelheid warmte wordt gegenereerd. De omvang van het stroomverbruik dat vereist is voor het Bitcoin-minen wordt wereldwijd steeds meer erkend als een zorg voor het milieu.

In een verklaring zei de politie van West Midlands: "We observeerden dat het pand door veel mensen op verschillende tijdstippen van de dag werd bezocht, er veel bedrading en ventilatiekanalen zichtbaar waren en een politie-drone een aanzienlijke warmtebron van bovenaf oppikte. Dit zijn allemaal de klassieke signalen van een cannabisplantage - maar toen de agenten binnenvielen, vonden ze een enorme opstelling met ongeveer 100 computereenheden wat wordt beschouwd als een 'Bitcoin-mininginstallatie'."

De IT-apparatuur werd in beslag genomen en navraag bij electriciteitsbedrijf Western Power wees uit dat de stroom werd afgetapt en dat er duizenden euro's aan stroom is gestolen om de 'mijn' van stroom te voorzien.

Sergeant Jennifer Griffin zei: "Het was zeker niet wat we verwachtten! Het had alle kenmerken van een cannabisteelt en ik geloof dit het pas de tweede cryptomijn is die we in de West Midlands zijn tegengekomen. Ik heb begrepen dat het delven van cryptocurrency op zich niet illegaal is, maar het is duidelijk dat de benodigde elektriciteit is gestolen."

Ze voegde eraan toe: "We hebben de apparatuur in beslag genomen en zullen onderzoeken of we deze permanent in beslag kunnen nemen op grond van de wet op de opbrengsten van misdrijven. Er was niemand bij de eenheid op het moment van het bevel en er zijn geen arrestaties verricht - maar we zullen navraag doen bij de eigenaar van het bedrijfspand. "