Yates wint in Giro, Bernal houdt stand

De negentiende etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door Simon Yates. De Brit kwam na 166 kilometer van Abbiategrasso naar Alpe di Mera solo over de meet. Egan Bernal behield de roze trui.

Wederom was het onrustig vanuit de start. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep met daarin Hermans, Pasqualon, Christian, Aleotti, Warbasse en Venchiarutti. Ze krijgen de zegen. De Nederlander Oscar Riesebeek was te laat en moest in de achtervolging op de kopgroep wat hem niet lukte.

Christian was als eerste van de zes koplopers boven op de eerste beklimming van de vierde categorie. Ondertussen had Deceuninck-QuickStep het tempo aan kop van het peloton flink opgevoerd en dat veroorzaakte een breukje.

De volgende beklimming was de Passo della Colma van de derde categorie. De voorsprong van de kopgroep was twee minuten. Het was Warbasse die als eerste boven kwam, het peloton volgde op een minuut. Het verschil liep in het vervolg terug al ging het langzaam. Op 10 kilometer van de meet begon de lastige slotklim naar Alpe di Mera. De kopgroep werd vrij snel bijgehaald door het steeds meer kleiner wordende peloton.

Het was Almeida die demarreerde en Yates, Bennett, Caruso en Vlasov mee kreeg. Yates liet de rest vervolgens achter. Bernal liet zich door ploegmaat Martinez terugbrengen naar de groep met Almeida. Yates kwam toch niet verder weg bij de roze trui die versnelde en alleen Almeida wist te volgen. Vlak voor de meet reed Almeida nog weg bij Bernal, maar hij slaagde er niet in Yates bij te halen die als eerste over de meet kwam..

Het parcours van de etappe van vandaag was aangepast vanwege de ramp met de kabelbaan van afgelopen zondag. Het peloton zou normaal de klim naar Mottarone als eerste col moeten bedwingen, maar het rampgebied werd op vraag van de autoriteiten vermeden.