De overblijfselen van 215 kinderen ontdekt bij voormalig internaat in Canada

Op het terrein van een voormalig internaat voor Canadese inheemse kinderen zijn 215 stoffelijke overschotten aangetroffen. De overblijfselen werden ontdekt met een speciaal sonarapparaat, zei de inheemse gemeenschap Tk'emlups te Secwepemc.

Het katholieke internaat in de buurt van het stadje Kamloops werd meer dan honderd jaar geleden geopend om kinderen van de inheemse volkeren te bekeren en met geweld te integreren in de samenleving van Europese immigranten. De dood van de kinderen werd destijds nooit geregistreerd door het schoolbestuur, hoewel leden van de gemeenschap de verdwijning van de kinderen meldden. Hoe de kinderen zijn gestorven, is nog onduidelijk.
De voormalige kostschool, die namens de Canadese regering door de katholieke kerk werd beheerd, was een van de 139 van dergelijke instellingen die eind 19e eeuw in Canada waren opgericht. Het opende in 1890 en had in de jaren vijftig tot 500 studenten. Dit internaat bleef in gebruik tot 1969 en werd in 1977 gesloten.

Deze residentiële scholen waren door de overheid gesponsorde religieuze scholen die werden opgericht om inheemse kinderen te assimileren in de Euro-Canadese cultuur. Hoewel de eerste residentiële voorzieningen werden opgericht in Nieuw-Frankrijk, verwijst de term meestal naar scholen die na 1880 zijn opgericht. Residentiële scholen werden opgericht door kerken en de Canadese regering als een poging om inheemse jongeren op te leiden en te bekeren en hen in de Canadese samenleving op te nemen. De scholen ontwrichtten echter levens en gemeenschappen en veroorzaakten langdurige problemen onder inheemse volkeren. De laatste residentiële school sloot in 1996. Sindsdien hebben oud-studenten erkenning en restitutie geëist, resulterend in de Indian Residential Schools Settlement Agreement in 2007 en een formele publieke verontschuldiging door premier Stephen Harper in 2008. In totaal bezochten naar schatting 150.000 First Nation-, Inuit- en Métis-kinderen residentiële scholen.