Nederlandse 3x3-basketballers slecht begonnen aan OKT

De Nederlandse mannen en vrouwen zijn bepaald niet best begonnen aan de laatste kans om zich in het 3x3-basketbal te plaatsen voor de Olympische Spelen. Op het OKT in Graz moet de top-3 gehaald worden, maar de eerste twee groepswedstrijden gingen verloren.

Julian Jaring, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jessey Voorn namen het in hun openingswedstrijd op tegen Letland, waar ze nagenoeg constant iets achter de feiten aan liepen. Het niveauverschil was niet enorm, maar wel te groot. Karlis Lasmanis was met negen punten de grote man bij Letland, dat met 21-17 won - Van der Horst scoorde er zeven.

Vrijdagochtend speelde Oranje tegen Canada, een wedstrijd die vanwege het noodweer van donderdag verplaatst werd. Het ging beter dan tegen de Letten, maar een prachtig afstandsschot van Jordan Jensen-Whyte op 13-13 deed Nederland de das om: 15-17, met dit keer negen punten voor Van der Horst.

Loyce en Jill Bettonvil, Ilse Kuijt en Noortje Driessen openden tegen Estland, dat ietwat verrassend te sterk was. Vooral in de slotfase liepen de Estse dames weg, geholpen door nauwkeurig schieten en juist erg veel missers aan Nederlandse zijde - nog niet de helft ging raak bij Oranje, dat met 14-20 over de knie ging.

Ook tegen Hongarije werd er bepaald niet best geschoten, dit keer bleef men zelfs steken op 46 procent dat wel raak ging. Kuijt's zes punten waren niet genoeg tegen een ontketende Cyesha Goree, die tekende voor maar liefst dertien van de zeventien Hongaarse punten; Nederland verloor met 13-17 en ook voor de vrouwen is de olympische droom ver weg.