China censureert Oscarwinnares Chloé Zhao en haar film 'Nomadland'

Jippie

Nadat de film "Nomadland" afgelopen nacht drie Oscars in ontvangst mocht nemen, zijn artikelen over de in Peking geboren regisseur Chloe Zhao verdwenen uit de Chinese online netwerken.

Alle huidige berichten die de naam van Zhao of haar bekroonde film "Nomadland" bevatten, zijn om onduidelijke redenen niet meer terug te vinden in de online dienst van Weibo. Er wordt aangenomen dat ze zijn verwijderd door de autoriteiten. Er is ook geen melding gemaakt van de Oscar-overwinning van Zhao in de staatsmedia.

De regisseusse werd door de Chineze  media volop geroemd voor haar succes bij de Golden Globes in maart. Toen internetgebruikers daardoor ook oudere interviews van Zhao verspreidden waarin ze kennelijk kritiek had op haar geboorteland, besloten diverse Chinese bioscopen de geplande release niet door te laten gaan. In haar Oscar-toespraak leek Zhao op de mogelijke censuur in China te zinspelen: "Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over hoe ik verder moet gaan als het moeilijk wordt", zei ze. Talloze gebruikers vierden Zhao 's ochtends op Weibo voordat hun inzendingen uit het online netwerk verdwenen.

"Nomadland" was de grote winnaar tijdens de prijsuitreiking van dit jaar in Los Angeles: Het sociale drama over werknomaden in de VS won ook de Oscar voor beste film. De hoofdactrice Frances McDormand viel ook in de prijzen.