Wereldwijde militaire uitgaven naar recordhoogtes

Jippie

De wereldwijde militaire uitgaven bereikten het afgelopen jaar een recordniveau. De VS blijft verreweg het land met het grootste wapenbudget. 

De wereldwijde uitgaven voor bewapening hebben een nieuw hoogtepunt bereikt. Volgens het Zweedse Sipri-instituut in Stockholm hebben de staten over de hele wereld vorig jaar in totaal 1,981 miljard dollar (ongeveer 1,644 miljard euro) in hun strijdkrachten geïnvesteerd. Dat is een stijging van 2,6 procent ten opzichte van 2019. Hiermee zijn de bestedingen voor het zesde jaar op rij gestegen.De Verenigde Staten, China, India, Rusland en Groot-Brittannië hebben het meest geüpgraded. Samen zijn de vijf landen goed voor 62 procent van de wereldwijde militaire investeringen. Saoedi Arabië volgt op de 6e plaats en Duitsland staat op de zevende plaats.

De hernieuwde stijging vond plaats op hetzelfde moment dat het wereldwijde bruto binnenlands product met 4,4 procent daalde, vooral als gevolg van de COVID-19-pandemie. Volgens Sipri kwam het totale bedrag aan militaire uitgaven vorig jaar overeen met een aandeel van 2,4 procent van de wereldwijde economische output. Ten opzichte van 2019 was dat een stijging van 0,2 procent en tegelijkertijd de grootste stijging binnen een jaar sinds de wereldwijde financiële crisis in 2009. De VS hebben weer verreweg het grootste budget voor bewapening. Dienovereenkomstig groeiden de Amerikaanse uitgaven vorig jaar tot $ 778 miljard. Dat was een stijging van 4,4 procent ten opzichte van 2019 en komt overeen met een wereldaandeel van 39 procent.

Op de tweede plaats staat China, dat vorig jaar naar schatting 252 miljard dollar aan bewapening heeft uitgegeven. Ten opzichte van 2019 was dat een stijging van 1,9 procent. Ten opzichte van 2011 betekent dit een stijging van 76 procent. De militaire uitgaven van Peking stegen voor het 26e achtereenvolgende jaar. Het wordt gevolgd door India, dat zijn defensie-investeringen met 2,1 procent verhoogde tot bijna 73 miljard dollar. De Russische uitgaven (vierde plaats) stegen met 2,5 procent tot 61,7 miljard dollar. Groot-Brittannië (vijfde plaats) investeerde vorig jaar $ 59,2 miljard. Dat was 2,9 procent meer dan een jaar eerder, maar 4,2 procent minder dan in 2011.